Top 10 valstis, kur grilēšana un BBQ ir nozīmīga ēdiena gatavošanas kultūras daļa

Grilēšana nav tikai vasaras izklaide – dažās valstīs tā ir gastronomiskās identitātes stūrakmens. Šajās valstīs ne tikai māk izcili grilēt, bet arī uztver BBQ kā mākslu, sacensību un pat nacionālu mantojumu.

🇺🇸 1. Amerikas Savienotās Valstis – BBQ lielvalsts

  • Izceltās zonas: Teksasa, Karolīnas, Kanzasas pilsēta, Memfisa.
  • Stili: Lēni kūpināts briskets, plūkātā cūkgaļa, ribiņas, sausās (rubi) un slapjās marinādes.
  • Kultūra: BBQ festivāli, sacensības, “pitmasters” kā slavenības.

🇦🇷 2. Argentīna – asado māksla

  • Galvenais grila veids: “Asado” uz parrilla restēm.
  • Sastāvdaļas: Liellopa ribas, čorizo, asinsdesas, salāti un maizes.
  • Tradīcija: Grilēšana ir sociāls rituāls, bieži svētdienu ģimenes pulcēšanās galvenais iemesls.

🇿🇦 3. Dienvidāfrika – braai kultūra

  • Nosaukums: “Braai” – grilēšana, kas apvieno cilvēkus.
  • Populāri produkti: Boerewors (desa), steiki, jērs, vistu spārniņi.
  • Kultūras nozīme: Braai ir nacionāla vienotības zīme, neatkarīgi no tautības vai reliģijas.

🇧🇷 4. Brazīlija – churrasco paradīze

  • Restorāni: Rodízio stila BBQ restorāni – gaļu tev nes, līdz pasaki “pietiek”.
  • Gaļas veidi: Picanha (liellopa cepetis), jēra kājas, cūkgaļa, vistu sirsniņas.
  • Pagatavošana: Grilēšana uz lieliem iesmiem, ar jūras sāli.

🇦🇺  5. Austrālija – “put another shrimp on the barbie”

  • Tradīcija: Brīvdienu BBQ, īpaši Ziemassvētkos un vasaras sezonā.
  • Populārie ēdieni: Jūras veltes, steiki, burgeri, grilēti dārzeņi.
  • Attieksme: BBQ = dzīvesveids, ne tikai gatavošana.

🇰🇷  6. Dienvidkoreja – K-BBQ fenomens

  • Īpatnība: Gaļu grilē uz grila kurš iebūvēts galdā – socializācijas un ēšanas kombinācija.
  • Gaļas veidi: Liellopa ribas (galbi), cūkgaļa (samgyeopsal), marinētas šķēles.
  • Pasniegšana: Ar piedevām (banchan), salātu lapām, mērci (ssamjang).

🇹🇷  7. Turcija – kebabu un šašliku meistarība

  • Populāri ēdieni: Kebabi, šašliki, jērs gatavots uz ogļu grila.
  • Tehnika: Lēna apcepšana virs oglēm ar rūpīgi sagatavotu marinādi.
  • Kultūras fons: Ielu ēdiens + ģimenes svētki.

🇬🇪 8. Gruzija – dūmu un vīna valstība

  • Klasika: Mtsvadi – liellopa vai cūkgaļas gabali uz iesma.
  • Pagatavošana: Virs atklātas liesmas, bieži ar vīnu vai etiķa marinādi.
  • Grilēšanas gars: Kopā ar vīnu, dziesmām un karstām oglēm – gaļas un dvēseles svētki.

🇲🇽  9. Meksika – grila un garšvielu apvienojums

  • Ēdieni: Carne asada, al pastor, grilētas kukurūzas vālītes, salsas.
  • Iezīme: Marinādes ar čili, laimu un ķiploku; bieži kombinē ar tortillām.
  • Atmosfēra: BBQ = ballīte!

🇯🇵 10. Japāna – yakitori un yakiniku smalkums

  • Stils: Mazas grila porcijas, plāna produktu sagriešana, kvalitatīva gaļa.
  • Populāri ēdieni: Yakitori (vistas gaļas iesmi), wagyu gaļa, jūras veltes.
  • Kultūra: BBQ bieži redzams arī ātrās ēdināšanas iestādēs (street food) un restorānos.

Bonusā – Latvija 🇱🇻 (Mēs nevaram kaut nedaudz avansā, neiekļaut arī mūsu valsti)

  • Stiprākās puses: Šašliks, kūpinājumi, grilēti dārzeņi, foreles un laši,lucīši un butes.
  • Attīstās: Pieaug interese par grila tehnoloģijām un kultūru –  tiek iegādāti ne tikai mangaļi, bet arī keramiskie, gāzes un granulu grili.
  • Tradīcija: Grilēšana kļūst par neatņemamu vasaras un Līgo svētku sastāvdaļu. Gan tiksim arī tālāk!