Grilēšana nav tikai vasaras izklaide – dažās valstīs tā ir gastronomiskās identitātes stūrakmens. Šajās valstīs ne tikai māk izcili grilēt, bet arī uztver BBQ kā mākslu, sacensību un pat nacionālu mantojumu.
🇺🇸 1. Amerikas Savienotās Valstis – BBQ lielvalsts
- Izceltās zonas: Teksasa, Karolīnas, Kanzasas pilsēta, Memfisa.
- Stili: Lēni kūpināts briskets, plūkātā cūkgaļa, ribiņas, sausās (rubi) un slapjās marinādes.
- Kultūra: BBQ festivāli, sacensības, “pitmasters” kā slavenības.
🇦🇷 2. Argentīna – asado māksla
- Galvenais grila veids: “Asado” uz parrilla restēm.
- Sastāvdaļas: Liellopa ribas, čorizo, asinsdesas, salāti un maizes.
- Tradīcija: Grilēšana ir sociāls rituāls, bieži svētdienu ģimenes pulcēšanās galvenais iemesls.
🇿🇦 3. Dienvidāfrika – braai kultūra
- Nosaukums: “Braai” – grilēšana, kas apvieno cilvēkus.
- Populāri produkti: Boerewors (desa), steiki, jērs, vistu spārniņi.
- Kultūras nozīme: Braai ir nacionāla vienotības zīme, neatkarīgi no tautības vai reliģijas.
🇧🇷 4. Brazīlija – churrasco paradīze
- Restorāni: Rodízio stila BBQ restorāni – gaļu tev nes, līdz pasaki “pietiek”.
- Gaļas veidi: Picanha (liellopa cepetis), jēra kājas, cūkgaļa, vistu sirsniņas.
- Pagatavošana: Grilēšana uz lieliem iesmiem, ar jūras sāli.
Foto: Pexels.com
🇦🇺 5. Austrālija – “put another shrimp on the barbie”
- Tradīcija: Brīvdienu BBQ, īpaši Ziemassvētkos un vasaras sezonā.
- Populārie ēdieni: Jūras veltes, steiki, burgeri, grilēti dārzeņi.
- Attieksme: BBQ = dzīvesveids, ne tikai gatavošana.
🇰🇷 6. Dienvidkoreja – K-BBQ fenomens
- Īpatnība: Gaļu grilē uz grila kurš iebūvēts galdā – socializācijas un ēšanas kombinācija.
- Gaļas veidi: Liellopa ribas (galbi), cūkgaļa (samgyeopsal), marinētas šķēles.
- Pasniegšana: Ar piedevām (banchan), salātu lapām, mērci (ssamjang).
🇹🇷 7. Turcija – kebabu un šašliku meistarība
- Populāri ēdieni: Kebabi, šašliki, jērs gatavots uz ogļu grila.
- Tehnika: Lēna apcepšana virs oglēm ar rūpīgi sagatavotu marinādi.
- Kultūras fons: Ielu ēdiens + ģimenes svētki.
🇬🇪 8. Gruzija – dūmu un vīna valstība
- Klasika: Mtsvadi – liellopa vai cūkgaļas gabali uz iesma.
- Pagatavošana: Virs atklātas liesmas, bieži ar vīnu vai etiķa marinādi.
- Grilēšanas gars: Kopā ar vīnu, dziesmām un karstām oglēm – gaļas un dvēseles svētki.
🇲🇽 9. Meksika – grila un garšvielu apvienojums
- Ēdieni: Carne asada, al pastor, grilētas kukurūzas vālītes, salsas.
- Iezīme: Marinādes ar čili, laimu un ķiploku; bieži kombinē ar tortillām.
- Atmosfēra: BBQ = ballīte!
🇯🇵 10. Japāna – yakitori un yakiniku smalkums
- Stils: Mazas grila porcijas, plāna produktu sagriešana, kvalitatīva gaļa.
- Populāri ēdieni: Yakitori (vistas gaļas iesmi), wagyu gaļa, jūras veltes.
- Kultūra: BBQ bieži redzams arī ātrās ēdināšanas iestādēs (street food) un restorānos.
Bonusā – Latvija 🇱🇻 (Mēs nevaram kaut nedaudz avansā, neiekļaut arī mūsu valsti)
- Stiprākās puses: Šašliks, kūpinājumi, grilēti dārzeņi, foreles un laši,lucīši un butes.
- Attīstās: Pieaug interese par grila tehnoloģijām un kultūru – tiek iegādāti ne tikai mangaļi, bet arī keramiskie, gāzes un granulu grili.
- Tradīcija: Grilēšana kļūst par neatņemamu vasaras un Līgo svētku sastāvdaļu. Gan tiksim arī tālāk!