Braai – Dienvidāfrikas BBQ lepnums un dzīvesveids

Dienvidāfrikā BBQ nav vienkārši ēdiena gatavošanas veids uz oglēm– tā ir kultūra, lepnums un sociāla tradīcija ar dziļām saknēm tautas identitātē. Dienvidāfrikā to sauc par braai (izrunā kā “brai”), un tas ir daudz vairāk nekā tikai grilēšana – tas ir svinīgs rituāls, kurā ēdiens, draudzība un kopība satiekas dūmu aromāta piesātinātā gaisotnē.

Kas ir braai?

 

Vārds “braai” ir cēlies no afrikandu valodas vārda braaivleis, kas burtiski nozīmē “cepta gaļa”. Taču braai aptver vairāk nekā tikai pašu maltīti – tas ir notikums. Tradicionāli to rīko ārā, dārzā vai parkā, un bieži vien tas ir nedēļas nogales centrālais notikums, ap kuru pulcējas ģimenes un draugi.

 

Kādus produktus izmanto braai?

 

Braai lepnums slēpjas daudzveidībā un kvalitātē. Uz restēm nonāk:

  • Boerewors – garšīgas, pikantas Dienvidāfrikas desiņas, izgatavotas no liellopa, dažkārt sajauktas ar jēra vai cūkgaļu, ar koriandru un citiem garšaugiem.
  • Steiki un karbonādes – bieži tiek izmantota liellopa vai jēra gaļa, kas tiek grilēta virs karstām oglēm, lai iegūtu bagātīgu dūmu garšu un aromātu.
  • Sosaties – marinēti gaļas šašliki, bieži vien ar aprikozēm, sīpoliem un pikantu marinādi.
  • Snoek – vietējā zivs, ko bieži cep veselu virs oglēm ar sviestu un aprikožu ievārījumu.
  • Putnu gaļa – īpaši vistu stilbiņi vai veseli cāļi, ko cep uz lēnas uguns ar pikantu “piri-piri” mērci.

Kāpēc braai ir tik īpašs?

 

Dienvidāfrikā braai ir gandrīz kā nacionāla reliģija. Tam pat ir sava diena – National Braai Day, ko atzīmē 24. septembrī kopā ar Heritage Day. Šī tradīcija apvieno dažādas kultūras, valodas un etniskās grupas vienā dūmu apvītā garšas ceļojumā. Braai nav stāsts tikai par ēdienu – tas ir par kopā būšanu, stāstiem, smiekliem un savstarpēju cieņu.

Grilēšanas tehnika – kā grilē Dienvidāfrikā?

 

Atšķirībā no daudzām Rietumu BBQ tradīcijām, kur tiek izmantoti gāzes grili vai elektriskie (granulu) grili, īsts braai notiek grilējot tikai uz oglēm – visbiežāk no cieta koka šķirnēm (piemēram, akācijas). Koks tiek dedzināts līdz praktiski paliek baltas ogles un pelni, tikai tad uz oglēm tiek likta gaļa. Karstums netiek regulēts ar pogām, vai gaisa vārstiem, bet gan ar pieredzi – uguns spēku novērtē ar aci un roku. Daudzi dienvidāfrikāņi uzskata, ka īsts braai meistars atpazīst ideālo brīdi, kad gaļa jāliek uz restēm, tikai pēc smaržas un tā cik augstu ceļas dzirksteles.