Kā cīnīties ar liesmām grilēšanas laikā? Ūdens nav risinājums!

Liesmas grilēšanas laikā ir dabiska parādība – īpaši, ja cep treknu gaļu. Tomēr, ja tās kļūst nekontrolējamas, uzliesmojumi var sabojāt ēdienu, tas var sadegt, un viss grilēšanas process kļūs par cīņu nevis baudījumu. Daudzi iesācēji instinktīvi ķer pēc ūdens pudeles, lai “apslāpētu” uguni. Bet šis risinājums ne tikai nestrādā, bet var padarīt situāciju vēl sliktāku.

Kāpēc neliet ūdeni uz liesmojošām oglēm?

 

Ūdens momentā iztvaiko, uzkarstot līdz tvaika temperatūrai, tas rada spēcīgu tvaika mākoni, kas ne dzesē, ne dzēš – tikai uz brīdi samazina liesmu.
Šis tvaiks var ietekmēt grilējamo produktu, mainot garšu vai pat radot tvaika apdegumus. Kad ūdens iztvaikojis, ogles turpinās degt un uguns atkal uzliesmos.
Turklāt, strauji lejot aukstu ūdeni uz karstām oglēm, iespējama grila bojāšana – metāla grils var deformēties, bet keramikas grilā straujas temperatūras izmaiņas gadījumā rasties plaisas.

 

Tad kā rīkoties pareizi?


1. Izveido tiešās un netiešās siltuma zonas

Vienmēr sakārto ogles tā, lai vienā grila pusē būtu vairāk karstuma (tiešā grilēšana), otrā – mazāk vai nemaz (netiešā cepšana). Ja ogles sāk liesmot, pārvieto grilējamo produktu uz vēsāko zonu, līdz liesmas norimst.

 

2. Aizver vāku un ventilācijas atveres

 

Skābeklis baro uguni. Aizverot vāku un regulējot ventilācijas atveres, samazini skābekļa pieplūdi, un liesmas dabiski izdzisīs. Neatver vāku pārāk bieži – tas tikai nodrošinās degšanas procesam vairāk gaisa.

 

3. Izmanto smidzināmo pudeli ar sālsūdeni (ja tiešām vajag)

 

Ja vēlies ko smalku – izmanto smalku ūdens migliņu, nevis šļakatas. Tas samazina iespēju, ka tvaiks bojās ēdienu, un sālsūdens palīdz samazināt uzliesmošanu, neietekmējot produktagaršu. Bet izmanto šo metodi piesardzīgi un tikai galējā brīdī.

 

4. Izmanto grila aksesuārus - instrumentus

 

Pārvieto treknāko gaļu vai izkausēto tauku avotu prom no karstākās zonas. Izmanto restes skrāpi vai lāpstiņu, lai aizgrūstu taukus nost no oglēm – jo tieši tie ir liesmu cēlonis.

 

5. Izmanto alumīnija paplātes taukiem

 

Novieto zem restēm vienreizējās alumīnija paplātes, kas savāc izkusušos taukus un gaļas sulu. Mazāk pilēšanas nozīmē mazāk liesmu. Tas īpaši efektīvi darbojas netiešās grilēšanas laikā.

 

6. Izmanto smiltis vai sāli kā pēdējo līdzekli

 

Ja nekas cits nepalīdz, uzber nelielu daudzumu sausas smilts vai rupjās sāls tieši uz oglēm, kur liesmo. Tas noslāpēs uguni mehāniski, bez mitruma vai tvaika. Rupjo sāli rekomendējam īpaši, tas nepiesārņos grilu, bet ja sāls nav pa rokai, var izlīdzēties ar nelielu daudzumu smilšu.