Grilēšanas pasaulē mīti dzīvo tikpat spītīgi kā dūmi no grila karstā vasaras vakarā. Viens no populārākajiem: īstam steikam vieta ir tikai uz oglēm, bet gāzes grils esot kā “plīts ar vāku”.
Patiesība gan ir daudz interesantāka – gāzes grils var būt tikpat spēcīgs sabiedrotais garšīga steika gatavošanā kā ogļu grils.
Mīts: Ogles dod īpašo garšu, bet gāze – neko
Patiesībā lielākā daļa steika garšas veidojas Maijarda reakcijā – kad karstums apdedzina gaļas virsmu, veidojot garoziņu. To var panākt gan uz oglēm, gan uz gāzes.
Dūmu notis rodas no taukiem un sulu pilēšanas uz karstās virsmas – arī gāzes grilā tas notiek, pateicoties speciālām aizsargplāksnēm (flavorizer bars), kas taukus uzkarsē un pārvērš aromātiskos dūmos.
Mīts: Ar gāzi nav iespējams uzcept īstu steiku
Lielākais gāzes grila pluss ir temperatūras kontrole. Ja vēlies perfekti vidēji jēlu (medium rare) steiku, gāzes grils ļauj precīzi noturēt temperatūru un panākt atkārtojamus rezultātus.
Turklāt ar metodi “reverse sear” – vispirms lēnām gatavojot uz netiešā karstuma un beigās apdedzinot uz maksimālas jaudas – sanāk restorāna cienīgs steiks ar kraukšķīgu garoziņu un sulīgu vidu.
Mīts: Gāzes grilam trūkst “grilēšanas dvēseles”
Daudzi saka – “nav oglīšu sprakšķēšanas, nav īsta grilēšanas sajūta.” Bet arī gāzes grilā var ielikt koka šķeldu kastīti ar ozola, hikorijas vai ābeles šķeldām, un rezultātā iegūt patīkamu dūmu aromātu.
Tā vietā, lai strīdētos par “īstumu”, svarīgākais ir rezultāts uz šķīvja un prieks, ko gūstam kopā ar draugiem un ģimeni.
Steiku var lieliski uzcept gan uz oglēm, gan uz gāzes.
- Ogles piešķir savu šarmu ar dūmiem un rituālu.
- Gāze dod precīzu kontroli, ātrumu un ērtību.
Labākais grils ir tas, ko tu lieto ar prieku un kas palīdz radīt neaizmirstamas garšas.