Granulu grili pēdējo gadu laikā ir sākuši iekarot arvien lielāku tirgus daļu ne tikai ASV vai Ziemeļeiropā, bet arī Baltijā. To popularitāti nosaka kombinācija no ērtības, precizitātes un garšas iespējām. Šeit ir galvenie iemesli, kāpēc granulu grila iegādi ir vērts apsvērt:
Priekšrocības salīdzinājumā ar citiem grilu tipiem
Temperatūras precizitāte un stabilitāte
Granulu grili izmanto automātisku sūkni (augera mehānismu) un kontrolierus — bieži vien PID tipa (proporcionālais + integrālais + diferenciālais) —, kas precīzi regulē, cik daudz granulu tiek pievadītas degšanas kamerai atbilstoši vajadzīgajai temperatūrai.
Tas nozīmē, ka grils saglabās iestatīto temperatūru pat laikā, kad grila vāks tiks pacelts un atvērts, arī piedāvā ātru atjaunošanos uz iepriekšējo līmeni. Weber Searwood modeļos, piemēram, ražotājs sola, ka grils uzkarsīs 15 minūtēs vai pat mazāk.
“Ielādē – iestati – gatavo” lietošanas filozofija
Salīdzinot ar tradicionālajiem ogļu vai gāzes griliem, kas prasa pastāvīgu apkopi, kurināmā papildināšanu un temperatūras korekcijas, granulu grilu lietotājam nav nepieciešams pastāvīgi pieregulēt — vienreiz ielādē granulas, iestata temperatūru, un grils kontrolē pats sevi.
Daudzfunkcionalitāte – kūpināšana, cepšana, grilēšana un pat “sautēšana”
Granulu grili ļauj ērtāk kombinēt lēno kūpināšanu (low & slow) ar iespēju sasniegt augstu temperatūru grilēšanai.. Weber piedāvā plašu temperatūru diapazonu (piemēram, 180 °F līdz 600 °F ~ 82 °C līdz ~315 °C) savos modeļos.
Weber modeļi ar “DirectFlame” tehnoloģiju nodrošina iespēju ieviest tiešo liesmu zonu produktu apcepšanai. Tāpat Weber izmanto “SmokeBoost” funkciju — papildus dūmu līmeņa regulēšanai, lai panāktu intensīvāku dūmu aromātu ēdienam.
Ekonomisks kurināmais, mazāks piesārņojums un tīrība
Kvalitatīvas koksnes granulas deg efektīvi, radot mazāk pelnu un izmešu salīdzinājumā ar oglēm vai malku. Turklāt ērta pelnu un tauku savākšana (ar noņemamu pelnu tvertnīti, tauku novades sistēmu) padara tīrīšanu vienkāršāku. Weber modeļos paredzēta ērta “pull and clean” pelnu sistēma.
Dūmu aromāts un kulinārijas radošums
Atšķirībā no gāzes griliem, granulu grili nodrošina īstu dūmu aromātu, jo granulas ir veidotas no cietkoksnes, un tas piešķir ēdienam papildu dziļumu. Lietojot dažādu koksnes veidu granulas (ķirsis, ābeļu, oša utt.), var eksperimentēt ar aromātiem un piešķirt ēdienam īpašu noti.
Automatizācija un digitālā kontrole
Modernie granulu grili bieži vien aprīkoti ar viedajām funkcijām — Wi-Fi vai Bluetooth savienojumu, tālvadības kontroli caur mobilo aplikāciju, iekšējām temperatūras sargiem/probiem, brīdinājumiem, receptēm un grafikiem. Weber modeļos ir ievietots Weber Connect, kas ļauj uzraudzīt un vadīt grilu no viedtālruņa.
Iespēja sagatavot daudz ēdienu vienlaikus
Izmantojot lielu gatavošanas zonu un vairāku līmeņu restes, granulu grili ļauj vienlaikus cept vairākus ēdienus – gaļu, zivis, dārzeņus, pat desertus.
Tieši Weber, pazīstams kā viens no vadošajiem grilu ražotājiem, pēdējos gados ieviesa savu granulu grilu līniju