Kečups – ne gluži tomātu mērce

Vai esi kādreiz iedomājies, kāds būtu grilēta kraukšķīga desiņa vai šašliks bez kečupa? Grilētāju pasaulē šī sarkanā mērce bieži tiek uztverta kā pašsaprotama, taču kečupam ir pārsteidzoši aizraujošs stāsts – un tas sākas pavisam citur, nevis tomātu laukā!

Kečupa izcelsme: nekādu tomātu!

Pirmais "kečups" radās Ķīnā vairāk nekā pirms 500 gadiem. Tā bija fermentēta zivju mērce, ko sauca par ke-tsiap – sāļš, spēcīgs un pavisam citāds nekā tas, ko pazīstam šodien. Tirdzniecības ceļi šo mērci aiznesa uz Malaiziju, Indonēziju un galu galā arī Eiropu. Briti mēģināja atdarināt šo eksotisko garšu, pievienojot sēnes, anšovus, valriekstus, vīnu un garšvielas.

Tomāti kečupā parādījās tikai 19. gadsimtā, un to popularitāti galvenokārt veicināja amerikāņu pārtikas industrija. Tieši amerikāņi padarīja tomātu kečupu par masveida ražojumu, ko šodien pazīst ikviens – un 1907. gadā Heinz rūpnīca jau ražoja 12 miljonus kečupa pudeļu gadā!

Kāds ir labs kečups?

Mūsdienu kečups ir salda, viegli skābena tomātu mērce, kas sastāv no:

tomātu pastas vai biezeņa,

  • etiķa,
  • cukura vai glikozes,
  • sāls,
  • sīpoliem, ķiplokiem un dažām rūpīgi piemeklētām garšvielām (kā kanēlis, krustnagliņas vai sinepes).

Lai gan klasiskais variants ir pazīstams visiem, pasaulē eksistē simtiem kečupa paveidu – asi čili kečupi, mango kečupi, kūpināti vai medus kečupi. Daudzi ražotāji mūsdienās piedāvā arī bez cukura vai bioloģiskus variantus, piemērotus veselīga dzīvesveida piekritējiem.

 

Kečups pie grila: saderība un radošums

Kečups nav tikai "papildinājums frī kartupeļiem un desiņām". Tas ir arī palīgs grilēšanas entuziastiem, lai radītu garšu daudzveidību:

  • sajauc to ar sojas mērci un ķiplokiem – iegūsi lielisku marinādi cūkgaļai,
  • pievieno čili pulveri un brūno cukuru – un top BBQ stila mērcīte,
  • sajauc ar majonēzi un sinepēm – un tev ir paša taisīts burgeru mērces trio.
  • Kečups palīdz karamelizēt virsmu grilētai gaļai, ja to pievieno marinādei vai cepšanas beigās. Tas dod ne tikai garšu, bet arī skaistu glazējumu.

Vai grilējot var iztikt bez kečupa?

Protams, var. Bet vai vajag? Kečups, iespējams, nav galvenā zvaigzne grilējot, bet tas ir uzticamais pavadonis, kas vienmēr gatavs pacelt ēdiena garšu nākamajā līmeni.

Un, ja tu esi patiešām ambiciozs grilētājs – pamēģini uzvārīt savu paša kečupu.

Tā būs piedzīvojuma vērta garšu pieredze!