Mēs esam sastādījuši to produktu sarakstu, kurus vajadzētu iegādāties piknikam vai BBQ, lai pasākums izdotos. Šie ieteikumi noderēs gan grilētājiem - iesācējiem, gan pieredzējušiem grila lietu pazinējiem.
Gaļa.
Šašlikam un grilam paredzētās gaļas galvenais rādītājs ir tās treknums. Tas nozīmē, ka uz oglēm visieteicamāk ir cept gaļu, kurai ir tauku slāņojums. Kas attiecās uz cūkgaļu, tad šašlikam vispiemērotākā ir kakla karbonāde, krūtiņa, muguras un nieru daļa. Uz restēm ieteicams cept fileju, ribiņas, krūtiņu ar kaulu.
Gardu šašliku var pagatavot no jēra gaļas (aitas gaļai ir ass aromāts un citiem tas traucē). Vislabāk ir grilēt jēra cisku, ribiņas vai lāpstiņu. Jēra gaļa ir jāēd, kamēr tā vēl ir karsta, jo tai ir viena nepatīkama īpatnība – tā ātri atdziest un gaļas tauki kļūst lipīgi.
No liellopu gaļas šašlikam derēs fileja, karbonāde, muguras daļa un pakaļkājas iekšējā daļa.
Kas attiecās uz vistas gaļu, tad cepšanai derēs kājas un spārni. Ar balto gaļu un krūtiņu jābūt uzmanīgiem, jo bez mitrināšanas šī gaļa būs sausa.
Neaizmirsīsim arī subproduktus – sākot no liellopu mēles un līdz cūku ausīm, kuras var lieliski pagatavot uz restītēm, un šo to var cept arī uz iesmiem.
Jebkuru gaļu, tāpat kā subproduktus, pirms cepšanas ir ieteicams marinēt. Vislabāk to būtu izdarīt jau iepriekš mājās, nevis ierodoties atpūtas vietā. Viens no marinādes variantiem – augu eļļa + skābe + sīpoli. Augu eļļa uz gaļas gabaliņiem veido plānu plēvīti, kura neļauj gaļai izžūt cepšanas laikā, un gaļa ir sulīga.
Izmantojiet jebkuru augu eļļu bez izteiktas smaržas, piemēram, olīveļļu. Saulespuķu eļļu nevajadzētu izmantot, jo tā pārmāc gaļas garšu. Kā skābi varat izmantot citronu sulu, sauso vīnu vai dabīgo etķi. Vislabāk šašlika garšu bagātina sīpoli.
Gaļas izstrādājumi.
Uz iesmiem un restītēm ļoti viegli var pagatavot cīsiņus, sardeles, desiņas un citus gaļas izstrādājumus. Ja jūs neesat paredzējuši uz oglēm cept gaļu, tad piknikā līdzi paņemiet ceptu liellopu gaļu vai cūkas gaļu, gaļas pastēti, ceptu vistu. Vārīto desu labāk neņemt, jo tā svaigā gaisā ātri apkalst, ja vien neesat plānojuši desu uz oglēm apcept.
Bieži vien piknika maltītei līdzi ņem dažādas sviestmaizes. Nav ieteicams sviestmaizes sagatavot mājās, jo pa ceļam tās samīcīsies un sasulosies. Labāk mājās sagrieziet visus svietmaižu komponentus – maizi, gaļu, sieru u.c. un ielieciet atsevišķos iepakojumos, kastītēs, ietiniet pārtikas plēvē vai follijā. Visu pārējo varēsiet paveikt piknika vietā.
Zivis un jūras veltes.
Galvenās priekšrocības zivs gatavošanai uz grila ir tās, ka, pirmkārt, tajās saglabājas visas vērtīgās vielas. Otrkārt, cepšanas laikā iztek visi liekie tauki. Grilēšanai ideāli piemērotas ir treknās zivis ar blīvu gaļu – lasis, forele, asaris, skumbrija, menca, sams, store un karpa.
Zivs marinēšanai augu eļļu nevajag izmantot. Pietiks ar baltvīnu, sojas mērci vai citronu sulu. Zivs būs sulīga, ja jūs cepsiet zivi ar ādu (bez zvīņām, protams). Kas attiecas uz lielajām zivīm, tad vislabāk ir izmantot fileju vai steika gabalus. Pirms gatavošanas zivi nosusiniet, tai ir jābūt pēc iespējas sausākai. Uz iesmiņiem varat cept lielās garneles, uz restītēm gatavojiet garneles un kalmārus.
Konservi.
Konservi nav obligātais piknika produkts, taču visnotaļ pieņemams, īpaši, ja neesat plānojuši gatavot maltīti uz uguns. Varat paņemt līdzi konservētas jūras veltes, aknu pastēti, šprotes vai jūras kāpostus.
Marinējumi.
Dažādi sālījumi un marinējumi, kurus esat sagatavojuši vasarā un neesat paspējuši apēst līdz pavasarim, piknikā iet uz "urrā,,. Tie var būt marinēti gurķi, tomāti, sēnes, pipari, mājās gatavoti kabaču vai baklažānu ikri. Ja jūs neaizraujaties ar marinēšanu mājās, tas nekas. Lielisku produkciju piedāvā "Dimdiņi"
Dārzeņi.
Mūsu valsts iedzīvotāji, kā likums, piknikam līdzi ņem tomātus, gurķus, redīsus un kartupeļus. Tas nemaz nav slikti. Varat izmantot zaļus kartupeļus, lai pēc tam tos izceptu uz oglēm, vai arī vārītus ar visu mizu. Uz grila varat gatavot kabačus, paprika, kukurūzas vālītes un baklažānus. Salātiem jums noderēs tomāti, gurķi, svaigi kāposti, paprika. Vislabāk salātus ir gatavot piknika vietā, jo tad tie izskatīsies kārdinošāki un nebūs sasulojuši. Un neaizmirstiet dārzeņus nomazgāt!
Šampinjoni.
Uz restītēm, bet dažos gadījumos arī uz iesmiem, lieliski var cept sēnes. Pavasarī visvienkāršāk ir izmantot šampinjonus. Galvenā problēma ir tā, ka sēnes cepšanas procesā ātri zaudē mitrumu un izkalst. Taču, ja stundu pirms cepšanas jūs tās iemarinēsiet olīveļļā ar garšvielām, tad cepšanas laikā sēnes saglabās savu sulīgumu.
Zaļumi.
Zaļumiem būt daudz! Spināti, lakši, skābenes, koriandrs, dilles, loki, baziliks, rukola – viss, ko jūsu sirds vēlās. Zaļumus ir ieteicams nomazgāt jau iepriekš, tad tos nosusiniet un iesaiņojiet. Piknika vietā jums atliks tikai zaļumus skaisti salikt uz šķīvja vai pievienot salātiem.
Siers.
Kausēto, puscieto un sieru ar balto pelējumu labāk piknikā neizmantojiet, jo saulē tas ātri zaudē savu pievilcību. Brīvā dabā lieliski iederēsies mīkstā sālījuma sieri (suluguni, feta, mozzarella, chechila), cietie sieri (tādi kā Parmezāns un Čedaras), daži zilo sieru veidi (pēc iespējas cietāki), kūpinātie sieri (kūpinātais pītais siers karstumā nebojājas). Siers lieliski iederēsies uz sviestmaizēm, salātos un kā atsevišķa uzkoda. Cieto sieru ieteicams jau iepriekš sagriezt vai sarīvēt.
Augu eļļa.
Iespējams, ka salātiem, kartupeļiem un uz grila gatavotiem ēdieniem būs nepieciešama augu eļļa. Vislabāk iesakam izmantot olīveļļu. Nav vērts līdzi ņem litra pudeli, labāk pārlejiet eļļu nelielā, cieši aiztaisamā trauciņā.
Atcerieties paņemt līdzi visu nepieciešamo inventāru: saliekamo nazi, attaisāmo, korķu viļķi, vienreizējās lietošanas traukus, papīra dvieļus, mitrās salvetes, atkritumu maisus. Atcerieties arī par šaslikam un grilam nepieciešamo arsenālu.
Maize.
Ja runa par baltmaizes klaipiem, tad ņemiet tos, izejot no aprēķina – 1 klaips uz četriem cilvēkiem. Ja paliks pāri, tas nekas. Daudz sliktāk ir tad, ja gardumu vēl daudz, bet maizes vairs nav. Taču vispār, labāk par maizes klaipiem piknikā iederēsies dažādi plāceņi, lavašs, pitas, čiabatas. Kaut vai tādēļ, ka tos var negriezt, bet lauzt vai noplēst.
Augļi.
Augļus ir ieteicams iepriekš nomazgāt un salikt plastikāta traukos. Vislabāk augļus pārvadāt lielā grozā. Tas ne tikai izskatīsies stilīgāk un kārdinošāk nekā maisiņu kaudze, bet arī garantēs to, ka augļi netiks saspiesti. Arī izņemt augļus no groza būs ērtāk.
Saldumi.
Neaizmirstiet arī par saldumiem, tikai ne piena šokolādi, kura ātri kūst, un neņemiet arī kūkas, kuras ātri saskābst.
Ūdens.
Dzeramais ūdens, tāpat kā sāls (neaizmirstiet arī to) un maize, nekad nevar būt par daudz.
Tēja un kafija.
Ja jūs nespējat iedomāties pikniku bez karstas tējas un kafijas, paņemiet to līdzi termosā. Termosu pirms tam izskalojiet ar verdošu ūdeni, lai tas uzturētu siltumu. Tējas cienītāji var paņemt līdzi termosā jau iepriekš sagatavotu tēju, vai arī verdošu ūdeni un tējas paciņas. Ja kompānijā ir viesi, kuri dzer kafiju ar pienu, uzsildiet nedaudz piena (bet neuzvāriet) un ielejiet to citā, mazākā termosā.
Alkohols.
Mēs rekomendējam atturēties no pārmērīgas alkohola lietošanas, jo īpaši no stiprā alkohola. Svaigā gaisā jūs ātri apreibsiet un gribēsies gulēt, taču jums vēl būs jābrauc mājās. Piknikā labāk ņemiet līdzi alu vai vīnu. Vīnam ir jābūt dzeramam, taču ne pārāk ekskluzīvam. Smalkās garšu un aromāta nianses svaigā gaisā izjust gandrīz nav iespējams.
Lai jauki svētki un karstas ogles!