Grils sagatavots, gaļa iemarinēta, draugi ceļā... un tad tu saproti – nav skaliņu, šķidros grila iedegšanas līdzekļus mēs neizmantojam, pat avīzes nav. Vai panika? Nebūt ne! Iedegt grilu var ar daudz interesantākām lietām, nekā tu domā. Un dažas no tām pat garšo labi... vismaz pirms dedzināšanas.
Kartupeļu čipsi – kraukšķīgs uguns spēks
Jā, čipsi nav tikai uzkoda pie aliņa. Tiem ir augsts tauku saturs un tie ir sausi, kas tos padara par lielisku degmateriālu. Īpaši labi deg klasiskie čipsi bez garšas vai ar asajiem pipariem. Vienkārši saliec sauju čipsu zem oglēm un aizdedzini. Liesma būs ātra un noturīga – ideāls risinājums ogļu iedegšanai.
Ekspertu ieteikums: Nelieto čipsus ar ļoti daudz aromatizētājiem (piemēram, sieru), ja negribi dūmus ar "snack" aromātu.
Olu kastes (kartona) – vecā labā klasika
Ja ledusskapī atrodamas olas, visticamāk, kaut kur ir arī tukša olu kaste. Kartons ir lielisks kurināmais, īpaši ja to saplucina mazākos gabaliņos. Tas deg pakāpeniski un labi aizdedzina ogles vai malku.
Izvairies no plastmasas vai vaskotām olu kastēm – tās deg slikti un smako.
Salvetes ar eļļu
Saslapini dažas papīra salvetes ar saulespuķu vai rapšu eļļu, sarullē un noliec zem oglēm. Eļļa deg lēnām, līdzīgi kā iedegšanas briketes. Ja pie rokas ir cepamais sviests – tas arī derēs! Eļļainas lupatiņas gan jālieto uzmanīgi un nelielā daudzumā.
Doritos, Nachos un citas kukurūzas čipšīgas uzkodas
Līdzīgi kā kartupeļu čipsi, arī kukurūzas čipsi lieliski deg – tie satur cieti, taukus un dažkārt pat cukuru. Degšana notiek vienmērīgi, un, jāatzīst, smarža ir interesanta – kā Meksikas ielas ēdiens, kas gatavots uz oglēm.
Tukšas olu čaumalas ar vati
Vates pikucīti ieliec tukšā olu čaumalā, piepilini nedaudz eļļas, un tev ir kā mini iekurināmie. Tas ir lielisks veids, kā izmantot virtuves atkritumus praktiski – un pārsteigt draugus ar savu izdomu.
Vīna korķi mērcēti alkoholā
Lai gan tas jau skan kā detektīvromāna epizode, tas tiešām strādā. Parasti vīna koka korķi, kas paturēti stiprā alkoholā (piemēram, degvīnā), var aizdegt un izmantot kā iedegšanas "briketes". Tikai nededzini tos telpās un dari to uzmanīgi!
Veci makaroni vai spageti
Sausie makaroni deg pārsteidzoši labi, ja tos salauž un sakrauj kaudzītē. Degšana ir īsa, bet pietiekama, lai aizdedzinātu sausas skaidas vai papīru. Nav ideāls risinājums, bet kā "pēdējā cerība" der.
Kafijas filtrs ar sviestu
Tāda kā brokastu piedeva ugunij. To gan šobrīd ir mazāk, jo savu popularitātes laiku tie jau zaudējuši, taču tos dažās virtuvēs vēl izmanto. Kafijas filtri lieliski deg, un sviests vai kokosriekstu eļļa nodrošinās ilgāku liesmu. Ritiniet kopā, aizdedziniet – un lai uguns top!
Ko NAV ieteicams mēģināt?
Žurnālu lappuses vai spīdīgs papīrs – satur plastmasas un ķīmiskas krāsas, kas izdala nepatīkamu un kaitīgus dūmus.
Plastmasas iepakojumi, bērnu autiņi vai slapjas salvetes – deg slikti, smird un rada bīstamus izgarojumus.
Silikona vai gumijas priekšmeti – NEKAD!
Uguns dzimst ne tikai no skaliņiem
Grila iekurināšana ir gandrīz kā pirmā dzirksts pirms lielajiem grilēšanas svētkiem. Un, ja tā izdodas ar kartupeļu čipsu vai kafijas filtra palīdzību – tas ir tikai bonuss.
Mēs salīdzinoši nesen priekš sevis atradām lielisku alternatīvu iekura veidu, ko piedāvā zīmols "KOWOOL" . Uzņēmums ražo iekurus no koka vilnas - uguns iekurs nesatur plastmasu un nav ķīmiski vai citādi modificēts! Rekomendējam. Galvenais ir drošība un radošums – un, protams, lai ogles karstas un ēdiens sulīgs!
Ja zini vēl kādu traku, bet efektīvu veidu, kā iekurināt grilu – padalies ar mums, ierakstot komentāru zem šī raksta!