To ka grils nav domāts tikai steikiem un desām, mūsu sekotāji un draugi zin. Patiesībā, viens no patīkamākajiem rītiem dabā vai piemājas terasē sākas ar kafijas tasi, kas pagatavota tieši uz grila. Tās ir citas garšas, cita pieredze – un iespējams, ka tev iepatiksies un tā būs tava jaunā rīta rutīna.
Kāpēc kafija uz grila?
Kafija kas gatavota uz grila nav tikai skaists Instagram kadrs (lai gan arī tas).
Tā iegūst:
- vieglu dūmu piegaršu – īpaši, ja izmanto koksni vai dūmojošas ogles;
- dzīvīgāku aromātu, jo karstums izdala vairāk smaržvielu;
- ērmoti patīkamu "slow coffee" sajūtu, kas rada mieru un padara kafijas gatavošanu par īpašu rituālu.
Variants 1: Džezva uz grila
Šis ir klasiskais turku kafijas variants:
Nepieciešams:
- Džezva (metāla trauks ar garu rokturi - saukts arī par cezvu vai ibriku)
- Smalki malta kafija
- Cukurs (pēc izvēles)
- Ūdens
Gatavošana:
- Sajauc džezvā ūdeni un kafiju (apm. 1 tējk. uz 100 ml ūdens).
- Liek tieši uz karstām oglēm vai grila restes virs tām.
- Kad kafija sāk kāpt uz augšu, noņem. Nepārvāri!
- Atkārto šo "kāpšanas" fāzi 2–3 reizes.
bieza, intensīva kafija ar spēcīgu aromātu un dūmainu noskaņu.
Variants 2: Perkolators vai moka kanna
Ja tev ir moka kanna (Bialetti tipa) vai perkolators, tie lieliski pielietojami arī uz grila.
Padomi:
- Novieto kannu uz čuguna pannas vai pietiekami karstas restes – ne tieši uz oglēm, citādi tas var radīt bojājumus.
- Izmanto vidēju maluma kafiju.
- Ūdeni lej apakšējā daļā, kafiju – sietiņā.
Ar vienu kafijas kannu pietiks dažiem agrā rīta cienītājiem – un smarža pievilinās arī kaimiņus.
Variants 3: "Cowboy Coffee" jeb kovboju stils
Mežonīgākais variants – nav nepieciešams nekas īpašs.
Kā tas notiek:
Uzkarsē ūdeni katliņā uz oglēm.
Kad sāk vārīties, pievieno kafiju (rupji maltu) – apm. 1–2 ēd.k. uz krūzi.
Noņem no uguns, ļauj nosēsties biezumiem (pēc ~5 min).
Uzlej nedaudz auksta ūdens, lai kafijas biezumi nogrimst.
Lēnām lej krūzē, biezumus atstājot traukā.
Īsts brīvības aromāts un absolūta vienkāršība.
Bonuss: Aromatizēta grila kafija
Ja vēlies eksperimentēt:
- pievieno kanēļa standziņu, smalki sakapātas egles skujas, sasmalcinātus kardamona graudus vai pat nedaudz sāls.
- oglēm pievieno nedaudz ķiršu koksnes šķeldas, lai iegūtu aromātiskāku dūmu.
Kafija uz grila nav tikai dzēriens – tā ir grilēšanas rīta puse, kas kļūst par rituālu. Tā nomierina, uzlādē un savieno ar vidi – īpaši, ja to dari laukos, kempingā vai dārzā.
Esi mēģinājis pagatavot kafiju uz oglēm? Dalies ar savu metodi