Kafija uz grila: kā pagatavot dūmakainu rīta enerģiju grilētāju stilā

To ka grils nav domāts tikai steikiem un desām, mūsu sekotāji un draugi zin. Patiesībā, viens no patīkamākajiem rītiem dabā vai piemājas terasē sākas ar kafijas tasi, kas pagatavota tieši uz grila. Tās ir citas garšas, cita pieredze – un iespējams, ka tev iepatiksies un tā būs tava jaunā rīta rutīna.

Kāpēc kafija uz grila?

Kafija kas gatavota uz grila nav tikai skaists Instagram kadrs (lai gan arī tas).

Tā iegūst:

  • vieglu dūmu piegaršu – īpaši, ja izmanto koksni vai dūmojošas ogles;
  • dzīvīgāku aromātu, jo karstums izdala vairāk smaržvielu;
  • ērmoti patīkamu "slow coffee" sajūtu, kas rada mieru un padara kafijas gatavošanu par īpašu rituālu.

Variants 1: Džezva uz grila

Šis ir klasiskais turku kafijas variants:

Nepieciešams:

  • Džezva (metāla trauks ar garu rokturi - saukts arī par cezvu vai ibriku)
  • Smalki malta kafija
  • Cukurs (pēc izvēles)
  • Ūdens

Gatavošana:

  • Sajauc džezvā ūdeni un kafiju (apm. 1 tējk. uz 100 ml ūdens).
  • Liek tieši uz karstām oglēm vai grila restes virs tām.
  • Kad kafija sāk kāpt uz augšu, noņem. Nepārvāri!
  • Atkārto šo "kāpšanas" fāzi 2–3 reizes.

Variants 2: Perkolators vai moka kanna

Ja tev ir moka kanna (Bialetti tipa) vai perkolators, tie lieliski pielietojami arī uz grila.

Padomi:

  • Novieto kannu uz čuguna pannas vai pietiekami karstas restes – ne tieši uz oglēm, citādi tas var radīt bojājumus.
  • Izmanto vidēju maluma kafiju.
  • Ūdeni lej apakšējā daļā, kafiju – sietiņā.

Variants 3: "Cowboy Coffee" jeb kovboju stils

Mežonīgākais variants – nav nepieciešams nekas īpašs.

Kā tas notiek:

Uzkarsē ūdeni katliņā uz oglēm.
Kad sāk vārīties, pievieno kafiju (rupji maltu) – apm. 1–2 ēd.k. uz krūzi.
Noņem no uguns, ļauj nosēsties biezumiem (pēc ~5 min).
Uzlej nedaudz auksta ūdens, lai kafijas biezumi nogrimst.
Lēnām lej krūzē, biezumus atstājot traukā.

Bonuss: Aromatizēta grila kafija

Ja vēlies eksperimentēt:

  • pievieno kanēļa standziņu, smalki sakapātas egles skujas, sasmalcinātus kardamona graudus vai pat nedaudz sāls.
  • oglēm pievieno nedaudz ķiršu koksnes šķeldas, lai iegūtu aromātiskāku dūmu.

Esi mēģinājis pagatavot kafiju uz oglēm? Dalies ar savu metodi