Grilētas garneles ir viena no vasaras sezonas klasiskajām un ātrāk pagatavojamām delikatesēm. Tās ir ideāli piemērotas gan kā viegla uzkoda, gan kā daļa no jūras velšu mielasta. Turklāt, lai sagatavotu grilētas garneles, nevajag ne sarežģītas marinādes, ne ilgu gatavošanu - kurinam grilus!
Kas nepieciešams?
Sastāvdaļas (4 porcijām):
- 500 g lielo garneles ar astīti (mizotas, bet ar čaumalu vai bez – pēc izvēles)
- 2–3 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 citrona sula
- Sāls, svaigi malti pipari
- Čili pārslas vai smalki sakapāts svaigs čili (pēc vēlmes)
- Svaigi pētersīļi vai koriandrs apkaisīšanai
Pagatavošana:
Marinēšana:
Garneles ieliek bļodā un pārlej ar olīveļļu, citrona sulu, pievieno sasmalcinātu ķiploku, čili, sāli un piparus. Labi samaisa un ļauj garnelēm ievilkties apmēram 15–30 minūtes.
Uzkarsē grilu:
Uzkarsē grilu līdz augstai temperatūrai (ap 200–220°C). Ja izmanto ogļu grilu – ļauj oglēm labi iekarst un pārklāties ar nelielu pelnu kārtiņu.
Garneles uz iesmiem vai restēm:
Ja garneles ir mazākas vai bez čaumalas, ieteicams tās uzvērt uz koka vai metāla iesmiem (koka iesmus pirms tam izmērcē ūdenī 15 minūtes, lai tie nedeg). Lielas garneles var likt tieši uz restēm.
Cepšana:
Grilē garneles 2–3 minūtes no katras puses, līdz tās kļūst rozā un stingras. Nepārcep – pārgatavotas garneles kļūst sausas un gumijotas.
Pasniegšana:
Garneles pasniedz karstas, pārkaisītas ar svaigiem pētersīļiem vai koriandru. Lieliski sader ar grauzdētu maizi, svaigiem salātiem un kādu atsvaidzinošu mērci – piemēram, jogurta vai ķiploku aioli.
Ja vēlies papildus garšas niansi, pirms cepšanas garneles var arī viegli apkaisīt ar kūpinātas paprikas pulveri vai izmantot marinādi ar kokosriekstu pienu un laima sulu – mazliet eksotikas nekad nenāk par ļaunu! Grilētas garneles – tās vienmēr ir trāpījums desmitniekā! Ātras, vienkāršas un izsmalcinātas. Perfekts papildinājums vasaras vakariem pie grila.