Kā pagatavot sēnes uz grila – garšu ceļojums no meža līdz galdam

Grilētas sēnes ir īsts gardums – aromātiskas un lieliski papildina gan gaļas ēdienus. Šajā rakstā dalīsimies ar padomiem, kā tās sagatavot , lai to garša būtu nevainojama.

 

Izvēlies piemērotās sēnes

Grilēšanai vislabāk der:

 

  • Šampinjoni – populāri, iecienīti, viegli pieejami.
  • Portobello – lielas, gaļīgas un ideāli piemērotas pildīšanai.
  • Gailenes – izteikta meža garša, labi kombinējas ar sviestu un ķiplokiem.
  • Baravikas – bagātīga garša, īpaši gardas svaigi lasītas.

Sagatavošana

  • Notīri sēnes ar mitru drāniņu vai otu, izvairies no ilgas skalošanas ūdenī, lai tās nezaudētu struktūru.
  • Lielākas sēnes sagriez šķēlēs vai cep veselas, ja tās ir nelielas.
  • Ja vēlies, vari sagatavot vienkāršu marinādi (skat. tālāk).

Marinādes idejas

  • Klasiskā ķiploku-sviesta marināde: izkausēts sviests, sasmalcināts ķiploks, pētersīļi, sāls un pipari.
  • Vidusjūras stils: olīveļļa, citrona sula, oregano, timiāns, melnie pipari.
  • Sojas medus glazūra: sojas mērce, medus, sezama eļļa, ingvers.

Marinē 15–30 minūtes – ilgāk nav nepieciešams, jo sēnes ātri uzsūc garšas.

 

Grilēšana

  • Uzkarsē grilu līdz vidējai temperatūrai (ap 180–200°C).
  • Mazākas sēnes vari uzspraust uz iesmiem, lai tās neiekristu starp restēm.
  • Cep 5–8 minūtes, ik pa laikam apgrozot, līdz tās kļūst zeltaini brūnas un viegli kraukšķīgas.
  • Ja lieto Portobello, tās var grilēt ar cepurīti uz leju, lai tā piepildās ar sulām un marinādi.