Kad runa ir par grilētiem ēdieniem, lieliski pagatavota gaļa pati par sevi ir baudījums, taču īsto garšas “wow” efektu bieži rada mērce. Viena no spilgtākajām un populārākajām ir čimičuri (chimichurri) – aromātiska, svaiga, zaļumu un garšvielu bagāta mērce, kas nāk no tālās Argentīnas.
Izcelsme un stāsts
Čimičuri dzimtene ir Argentīna un Urugvaja, kur to tradicionāli pasniedz kopā ar liellopu gaļu, īpaši pie asado – Dienvidamerikas grilēšanas veids. Pastāv dažādas leģendas par nosaukuma izcelsmi, bet populārākā vēsta, ka “chimichurri” radies no britu kolonistu mēģinājuma izrunāt spāņu valodā “give me curry” vai “Jimmy’s curry”. Lai kā arī būtu, argentīnieši šo mērci ir padarījuši par neatņemamu grilēšanas kultūras sastāvdaļu.
Ar ko sader čimičuri
Lai gan visbiežāk to pasniedz ar grilētu liellopu gaļu, čimičuri lieliski papildina arī citus ēdienus:
- Grilēta cūkgaļa – īpaši kakla karbonādes vai ribiņas.
- Vistas gaļa – gan filejas, gan vistas stilbiņi vai spārniņi.
- Kūpinātas zivis – piemēram, lasis vai forele.
- Grilēti dārzeņi – paprika, cukini, baklažāns, kukurūza.
- Jēra gaļa
Čimičuri ir universāla mērce – to var lietot gan kā marinādi pirms cepšanas, gan kā piedevu gatavam ēdienam.
Kā pagatavot čimičuri mērci
Sastāvdaļas (klasiskais variants):
- 1 glāze svaigu pētersīļu, smalki sakapātu
- 3–4 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
- 2–3 ēdamkarotes svaiga oregano vai 1 ēdamkarote kaltēta
- ½ tējkarotes čili pārslu vai svaiga čili (pēc garšas)
- 120 ml olīveļļas
- 2–3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
- Sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Lielā bļodā sajauc pētersīļus, oregano, ķiplokus un čili.
Pievieno sarkanvīna etiķi un olīveļļu, samaisa, līdz iegūta viendabīga konsistence.
Pagaršo un pievieno sāli, piparus pēc vajadzības.
Atstāj mērci vismaz 30 minūtes ledusskapī, lai garšas “sadraudzējas”
.
Ja vēlaties maigāku variantu, samaziniet ķiploka un čili daudzumu. Ja mērci gatavojat kā marinādi, samaziniet eļļas daudzumu, lai tā labāk iesūktos gaļā.
Ar čimičuri pat vienkāršs grilēts šašliks kļūs par kulināro piedzīvojumu. Svaigās garšas, vieglā skābenuma un aromātisko garšvielu kombinācija piešķir ēdienam dzīvīgumu un atgādina, ka grilēšana nav tikai gaļas cepšana uz oglēm – tas ir patiess baudījums.