Bebra gaļa uz grila un kūpināšana — kā to pareizi pagatavot

Bebra gaļa Latvijā joprojām tiek uzskatīta par eksotiku, lai gan mūsu mežos šis dzīvnieks ir plaši sastopams. Mednieku un grila entuziastu aprindās bebra gaļa ir īsts dārgums — bagāta ar olbaltumvielām, tumīga, liesa, ar īpašu savvaļas piesitienu. Pareizi sagatavota, tā kļūst par kulināro pārsteigumu pat prasīgākajam gardēdim.

 

Šajā rakstā dalāmies ar padomiem, kā bebra gaļu marinēt, grilēt un kūpināt, saglabājot dabisko garšu un iegūstot izcilu rezultātu.

 

Kāda ir bebra gaļa un kā to sagatavot?

Bebra gaļa pēc tekstūras atgādina staltbrieža vai liellopa gaļu — tā ir tumša, liesa, ar nelielu savvaļas garšu. Vislabāk piemērotie gabali ir:

  • kāju muskuļi, it īpaši pakaļkājas (gaļīgākie),
  • filejas un muguras daļa,
  • astes daļa (bieži vārīta vai sautēta, bet kūpināšanai arī der).

 

Svarīgi! Gaļu ieteicams iepriekš izmērcēt aukstā ūdenī (12–24 stundas), lai samazinātu asins atlikumus un piešķirtu maigāku garšu. Ūdeni vēlams mainīt ik pēc 6–8 stundām.

 

Kā grilēt bebra gaļu?
Marinēšana pirms grilēšanas
Klasiskā meža marināde:

  • 4 ēdk. eļļas (labāk — rapšu vai saulespuķu),
  • 2 ēdk. ābolu etiķa vai sarkanvīna etiķa,
  • 2 ēdk. sojas mērces,
  • 3 ķiploka daiviņas (saspiestas),
  • 1 ēdk. medus vai kļavu sīrupa,
  • 1 tējk. rupjā sāls,
  • 1 tējk. piparu maisījuma (melnie, zaļie, rozā pipari),
  • 2 lauru lapas,
  • 1 tējk. kaltēta timiāna vai majorāna.

Gaļu ieliec maisiņā vai traukā ar pagatavoto marinādi, atdzesē ledusskapī vismaz 8–12 stundas, ideāli — 24 stundas.

 

Grilēšanas tehnika

  • Ideālā temperatūra: ap 180–200 °C.
  • Grils ar vāku (kā ogļu tā gāzes grils) būs vislabākais.
  • Pirms grilēšanas gaļu noslauka ar papīra dvieli, lai novērstu degšanu.
  • Grilē tieši virs oglēm 3–4 minūtes no katras puses, pēc tam pārvieto uz netiešu karstumu un turpina 10–15 minūtes, līdz iekšējā temperatūra sasniedz 63–65 °C.
  • Ļauj atpūsties 5–10 minūtes pirms pasniegšanas.

Svarīgi! Bebram ir liesa gaļa, tāpēc nepārcep! Pretējā gadījumā tā kļūs sausa un stingra.

 

Kā kūpināt bebra gaļu?
Sālīšana / marinēšana kūpināšanai

Bebru pirms kūpināšanas var sagatavot sausā vai mitrā sālījumā.

Sausais sālījums (uz 2–3 kg gaļas):

  • 50 g sāls (vēlams rupjais),
  • 15 g cukura,
  • 1 tējk. melno piparu,
  • 2 lauru lapas,
  • pāris smalcinātas kadiķogas,

var pievienot ķiploku pulveri vai rozmarīnu.

Sauso maisījumu iemasē gaļā un liek ledusskapī uz 3–4 dienām, ik dienu apgrozot.

Pēc tam noskalo un nosusina.

 

Kūpināšana

Kūpinātavā ieteicams izmantot alkšņa vai kadiķa šķeldu (vai abu maisījumu).

Temperatūra:

  • Karstā kūpināšana: 75–85 °C, 3–5 stundas.
  • Aukstā kūpināšana: 25–30 °C, 12–24 stundas (pēc tam vajadzīga žāvēšana).
  • Iekšējā temperatūra bebra gaļai kūpināšanas beigās: 70–72 °C (drošai lietošanai).

Pasniegšanas idejas

Grilētu bebra gaļu pasniedz ar grauzdētiem dārzeņiem, meža ogu mērci vai kāpostu salātiem. Kūpināta bebra gaļa labi sader ar rupjmaizi, sieriem, sinepju mērcēm, kā arī ir lielisks gardums uzkodu platēs vai pie alus.