Grilēti ēdieni nenoliedzami ir jebkura pasākuma galvenā sastāvdaļa – dūmu aromāts, kraukšķīga garoziņa un sulīga gaļiņa vienmēr priecē gan mājiniekus, gan viesus. Tomēr pat vismeistarīgāk pagatavots steiks vai dārzeņi var kļūt vēl interesantāki, ja tiem pievieno piemērotu mērci. Mērce ne tikai papildina grilētu ēdienu garšu, bet arī var pavisam mainīt ēdiena noskaņu – padarīt to eksotisku, pikantu, svaigu vai maigi krēmīgu.
Šeit piedāvājam dažas oriģinālas mērču idejas, kuras lieliski saderēs ar grilētām gaļām, zivīm un dārzeņiem.
Mango–čili salsa
Salduma un asuma saspēle, kura atsvaidzina un piešķir tropisku noskaņu.
Sastāvdaļas:
- 1 nogatavojies mango
- 1 sarkanais čili pipars
- ½ sarkanā sīpola
- laima sula
- šķipsna sāls
Pagatavošana: Mango sagrieziet kubiņos, pievienojiet smalki sakapātu sīpolu un čili. Pārlejiet ar laima sulu, pievienojiet šķipsniņu sāls. Šī salsa lieliski sader ar grilētu vistas gaļu un garnelēm.
Jogurta–zaļumu mērce
Vieglāka un atsvaidzinoša alternatīva majonēzei vai skābajam krējumam.
Sastāvdaļas:
- Grieķu jogurts
- ķiploka daiviņa
- dilles, koriandrs vai pētersīļi
- citrona sula
- nedaudz olīveļļas
- sāls, pipari
Pagatavošana: Jogurtu sajauciet ar sasmalcinātiem zaļumiem un ķiploku. Pievienojiet citrona sulu, olīveļļu, garšvielas. Lieliski saderēs ar grilētiem dārzeņiem vai jēra gaļu.
Medus–sojas mērce ar ingveru
Austrumnieciska noskaņa, kas gaļai piešķir pikantu saldumu.
Sastāvdaļas:
- 3 ēd.k. sojas mērces
- 2 ēd.k. medus
- 1 tējk. rīvēta svaiga ingvera
- 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta)
- nedaudz sezama eļļas
Pagatavošana: Visu sajauciet un viegli uzsildiet katliņā, līdz medus izkūst. Īpaši garšīga šī mērce būs pie grilētas cūkgaļas vai liellopa ribiņām.
Krēmīgā avokado–laima mērce
Maiga tekstūra un svaiga citrusaugļu nots.
Sastāvdaļas:
- 1 nogatavojies avokado
- 1 laima sula
- 2 ēd.k. olīveļļas
- sāls, pipari
Pagatavošana: Avokado sablendējiet ar laima sulu un olīveļļu līdz krēmīgai konsistencei. Pievienojiet garšvielas. Šī mērce ir lieliska pie grilētas zivis vai tacos.
Eksperimentējiet ar mērcēm tikpat brīvi kā ar produktiem kurus grilējat! Saldā, skābā, asā un sāļā balanss atver pavisam jaunas garšas nianses. Pat vienkārši grilēti dārzeņi ar pareizo mērci var kļūt par galveno zvaigzni jūsu grilēšanas pasākumā.