Interesantas mērces grilētiem ēdieniem – garšu ceļojums uz tava šķīvja

Grilēti ēdieni nenoliedzami ir jebkura pasākuma galvenā sastāvdaļa – dūmu aromāts, kraukšķīga garoziņa un sulīga gaļiņa vienmēr priecē gan mājiniekus, gan viesus. Tomēr pat vismeistarīgāk pagatavots steiks vai dārzeņi var kļūt vēl interesantāki, ja tiem pievieno piemērotu mērci. Mērce ne tikai papildina grilētu ēdienu garšu, bet arī var pavisam mainīt ēdiena noskaņu – padarīt to eksotisku, pikantu, svaigu vai maigi krēmīgu.

 

Šeit piedāvājam dažas oriģinālas mērču idejas, kuras lieliski saderēs ar grilētām gaļām, zivīm un dārzeņiem.

 

Mango–čili salsa

Salduma un asuma saspēle, kura atsvaidzina un piešķir tropisku noskaņu.

Sastāvdaļas:

  • 1 nogatavojies mango
  • 1 sarkanais čili pipars
  • ½ sarkanā sīpola
  • laima sula
  • šķipsna sāls

Pagatavošana: Mango sagrieziet kubiņos, pievienojiet smalki sakapātu sīpolu un čili. Pārlejiet ar laima sulu, pievienojiet šķipsniņu sāls. Šī salsa lieliski sader ar grilētu vistas gaļu un garnelēm.

 

Jogurta–zaļumu mērce

Vieglāka un atsvaidzinoša alternatīva majonēzei vai skābajam krējumam.

Sastāvdaļas:

  • Grieķu jogurts
  • ķiploka daiviņa
  • dilles, koriandrs vai pētersīļi
  • citrona sula
  • nedaudz olīveļļas
  • sāls, pipari

Pagatavošana: Jogurtu sajauciet ar sasmalcinātiem zaļumiem un ķiploku. Pievienojiet citrona sulu, olīveļļu, garšvielas. Lieliski saderēs ar grilētiem dārzeņiem vai jēra gaļu.

 

Medus–sojas mērce ar ingveru

Austrumnieciska noskaņa, kas gaļai piešķir pikantu saldumu.

Sastāvdaļas:

  • 3 ēd.k. sojas mērces
  • 2 ēd.k. medus
  • 1 tējk. rīvēta svaiga ingvera
  • 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta)
  • nedaudz sezama eļļas

Pagatavošana: Visu sajauciet un viegli uzsildiet katliņā, līdz medus izkūst. Īpaši garšīga šī mērce būs pie grilētas cūkgaļas vai liellopa ribiņām.

 

Krēmīgā avokado–laima mērce

Maiga tekstūra un svaiga citrusaugļu nots.

Sastāvdaļas:

  • 1 nogatavojies avokado
  • 1 laima sula
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • sāls, pipari

Pagatavošana: Avokado sablendējiet ar laima sulu un olīveļļu līdz krēmīgai konsistencei. Pievienojiet garšvielas. Šī mērce ir lieliska pie grilētas zivis vai tacos.