Vasara, tikko noķertas zivis un labi uzkarsēts grils – ideāla kombinācija īstai gardēžu maltītei brīvā dabā. Kamēr daudzi pieraduši grilēt steikus vai dārzeņus, patiesi baudīt grila iespējas ļauj arī karsta un dūmakaina zivju zupa. Jā, zivju zupu var lieliski pagatavot uz grila, iegūstot patīkamu dūmu garšu un autentisku sajūtu, ko nav iespējams atkārtot uz virtuves plīts.
Šajā rakstā parādīsim, kā soli pa solim uzvārīt gardu zivju zupu uz grila – vienkārši un gardi.
Sastāvdaļas (4–6 porcijām):
- 600–800 g svaigas zivs (ideāli: līdaka, zandarts, asaris vai sajaukums)
- 1 liels sīpols
- 2–3 kartupeļi
- 2 burkāni
- 1 selerijas kāts (vai neliels selerijas saknes gabals)
- 2 ķiploka daiviņas
- 2–3 lauru lapas
- 5–6 melnie pipari graudos
- Sāls pēc garšas
- Svaigi zaļumi (dilles, pētersīļi)
- 2 litri ūdens
- Papildus: citronu šķēles, melnie pipari maltā veidā, asāku ēdienu mīļotājiem – čili pipars
Nepieciešamais aprīkojums:
- Grils ar vāku (ogļu vai gāzes)
- Liels katls (nerūsējošā tērauda vai čuguna)
- Restes vai statīvs katla novietošanai virs oglēm
- Karotes, knaibles, nazis, griešanas dēlis
Pagatavošanas process uz grila:
1. Sagatavo grilu
Iekurina grilu un ļauj oglēm labi uzkarst, līdz tās ir pārklātas ar baltu pelnu kārtiņu. Ja izmanto gāzes grilu – iestati vidēji augstu karstumu (~180–200 °C). Pārliecinies, ka katls stabili stāv uz restēm vai paliktņa.
2. Sagatavo sastāvdaļas
Nomizo un sagriez kartupeļus, burkānus, sīpolu, seleriju. Ķiploku vari sasmalcināt vai atstāt veselu, lai vēlāk izņemtu. Zivis notīri, sadali gabalos, atstājot asakas un galvu (tie dos buljonam bagātīgu garšu).
3. Uzkarsē ūdeni
Ielej katlā ūdeni un uzliec to uz restēm virs oglēm. Kad ūdens sāk silt, pievieno sīpolu, burkānus, seleriju, ķiploku, lauru lapas, piparus un nelielu sāls daudzumu.
4. Pievieno zivis
Kad dārzeņi mīkstina (~15 min), pievieno zivis. Vāri vēl apmēram 20 minūtes, līdz zivis ir pilnībā gatavas un viegli sadalās, pārbaudot ar karoti. Ja zupā veidojas putas – nosmel tās ar karoti.
5. Pievieno kartupeļus
Kartupeļi ātri novārīsies pēdējās 10–15 minūtēs. Pārliecinies, ka tie ir mīksti, bet nav pārvārīti. Tagad vari pievienot arī nedaudz maltu piparu un, ja vēlies, nelielu čili daudzumu.
6. Degustē un pielāgo garšu
Pārbaudi sāli, pievieno pēdējos garšas akcentus. Ja patīk, izspied nelielu daudzumu citrona sulas tieši pirms pasniegšanas.
7. Pasniedz ar stilu
Zupu pasniedz karstu – tieši no katla, ar svaigi sakapātiem zaļumiem un maizi, kas apgrauzdēta uz restēm. Neaizmirsti papildus pasniegt arī aukstu alu vai kvasu.
Zivs atlase: Ja iespējams, izmanto vairākas zivju sugas – tas padarīs buljonu bagātīgāku.
Dūmu efekts: Katla vāku turi nedaudz atvērtu vai pavisam noņem – tā zupa "uzķers" vairāk dūmu.
Pēcgarša: Daži pievieno nelielu degvīna šļuku gatavošanas beigās – tas akcentē zivju garšu.
Zupa otrajā dienā? Aizmirsti! Labākā zivju zupa vienmēr ir tikko vārīta.
Zivju zupas gatavošana uz grila ir vairāk nekā tikai ēdiena pagatavošana – tā ir piedzīvojums, kas apvieno svaigu gaisu, uguns aromātu un gardu ēdienu vienā perfektā garšu piedzīvojumā. Nākamreiz, kad dosies pie ūdeņiem vai rīkosi dārza ballīti, neaizmirsti paņemt līdzi katlu. Jo kas gan var būt labāks par karstu, dūmakainu zivju zupu, vārītu uz īsta grila?!