Alabama White Sauce – neparastā BBQ mērce, kas iekarojusi grila pasauli

BBQ pasaule ir daudzveidīga – katram ASV reģionam ir savas garšas, tradīcijas un noslēpumi. Ja Teksasa lepojas ar liellopa krūtiņu, Kanzasa ar saldenām ribiņām tomātu mērcē, tad Ziemeļalabamas lepnums ir kaut kas pavisam citāds – Alabama White Sauce, jeb krēmīgi pikantā baltā BBQ mērce, kurā iemērc sulīgu vistu uzreiez pēc cepšanas.

 

Kas ir Alabama White Sauce?

Šī mērce ir īsts grila eksotikas paraugs. To radīja leģendārais Big Bob Gibson's BBQ restorāns Decaturā, Alabamā, jau 1920. gados. Ideja bija vienkārša – izveidot mērci, kas atsvaidzinātu bagātīgo, kūpināto vistu un piešķirtu tai jaunu garšu dimensiju. Rezultāts? Krēmīga, viegli skābena un pikanta mērce, kas pārsteidz tos, kas BBQ parasti saista ar sarkanām, uz tomātiem bāzētām mērcēm.

 

Galvenā atšķirība – Alabama White Sauce balstās uz majonēzes, nevis tomātiem. Pievienojot etiķi, sinepes un garšvielas, tā iegūst patīkamu asumu un svaigumu, kas lieliski kontrastē ar dūmaino grilētās vistas aromātu.

 

Kur to izmanto?

Tradicionāli ar šo mērci pārlej vai pat iemērc grilētu vai kūpinātu vistu – jā, tieši iemērc! Taču tā lieliski der arī:

  • kā mērce grilētiem dārzeņiem;
  • sviestmaižu papildinājums;
  • marināde cūkgaļai vai pat grilētām garnelēm.

Kā pagatavot Alabama White Sauce mājās?

Lai arī nosaukums var šķist eksotisks, mērces pagatavošana ir pavisam vienkārša – viss sajaucams bļodā, un pēc pāris stundām ledusskapī garšas sajaucas perfekti.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 ml majonēzes
  • 60 ml ābolu sidra etiķa
  • 1 ēdamk. sinepju (dzeltenās vai pikantākas – pēc gaumes)
  • 1 tējk. svaigi maltu melno piparu
  • 1 tējk. ķiploku pulvera
  • 1 tējk. sīpolu pulvera
  • šķipsna čili pulvera vai kajennas piparu (asumam)
  • 1 tējk. medus (papildus saldenumam)
  • šķipsna sāls

Pagatavošana:

Bļodā sajauc majonēzi un ābolu sidra etiķi, līdz iegūst viendabīgu, krēmīgu masu.
Pievieno sinepes, garšvielas un medu – labi samaisi.
Noliec ledusskapī vismaz uz stundu (vēl labāk – uz nakti), lai garšas „sadraudzējas".

 

Kā lietot:
Kad vista esi izņēmis no kūpinātavas vai grila un ļāvis tai nedaudz atpūsties, to bagātīgi pārlej ar Alabama White Sauce vai pat ātri iemērc bļodā ar šo mērci. Garša būs negaidīta, bet aizraujoša – krēmīga, ar patīkamu etiķa asumiņu, kas atsvaidzina smagnējākos BBQ ēdienus.