Nav iedomājama neviena nopietna grila ballīte bez kārtīgas BBQ mērces. Tā piedod gaļai dūmakainu saldenu asumu, izceļ aromātus un padara katru kumosu par īpašu piedzīvojumu. Bet vai Tu zini, kā radusies BBQ mērce un kā to pagatavot mājas apstākļos?
Kur radusies BBQ mērce?
BBQ jeb "barbecue" mērce ir cieši saistīta ar Amerikas Savienotajām Valstīm, īpaši ar dienvidu štatiem, kur grilēšana ir nevis tikai ēst gatavošana, bet dzīves filozofija. Tiek uzskatīts, ka BBQ mērces saknes meklējamas jau 17. gadsimtā, kad eiropieši un afrikāņu vergi Karību jūras reģionā sāka eksperimentēt ar marinādēm, skābiem augļiem, garšvielām un etiķi.
Laika gaitā mērce izplatījās ASV, un katrs reģions izstrādāja savu versiju:
- Karolīnas štatos dominē etiķa un piparu mērces.
- Kanzasā priekšroka tiek dota saldenām, tomātu bāzes mērcēm.
- Teksasā populāras ir pikantas, biezi kūpinātas mērces ar melnajiem pipariem.
- Alabamā sastopama pat baltā BBQ mērce uz majonēzes bāzes.
Kā pagatavot klasisku BBQ mērci mājas apstākļos?
Lai arī lielveikalos netrūkst BBQ mērču, mājas gatavota versija ļauj pielāgot garšas savām vēlmēm un izvairīties no pārlieku daudz konservantu un cukura.
Klasiskā BBQ mērces recepte (amerikāņu stilā)
Sastāvdaļas:
- 1 glāze tomātu mērces (vai kečupa)
- 1/2 glāze ābolu etiķa
- 1/4 glāze brūnā cukura
- 2 ēdamkarotes medus vai kļavu sīrupa
- 1 ēdamkarote Vorčesteras mērces
- 1 tējkarote šķidra kūpinājuma (liquid smoke – pēc izvēles)
- 1 tējkarote sinepju pulvera vai 1 ēdamkarote graudu sinepju
- 1/2 tējkarotes ķiploku pulvera
- 1/2 tējkarotes sīpolu pulvera
- 1/2 tējkarotes melno piparu
- Šķipsna čili pulvera vai kajēnas pipara – pikantuma cienītājiem
Pagatavošana:
- Visas sastāvdaļas sajauc katliņā.
- Uz lēnas uguns vāri 15–20 minūtes, ik pa laikam maisot, līdz mērce sabiezē un garšas ir labi savienojušās.
- Atdzesē un uzglabā ledusskapī līdz 2 nedēļām.
Ja vēlies intensīvāku kūpinātu garšu, pievieno vairāk šķidrā dūma, bet piesardzīgi – tā ir spēcīga piedeva.
Eksperimentē ar garšām
BBQ mērce ir pateicīga eksperimentiem:
- Augļu notis: pievieno mango biezeni, ananāsu sulu vai pat ābolu mērci.
- Alkoholiskā versija: dažas ēdamkarotes viskija vai burbona piešķirs dziļumu.
- Asāka versija: jalapeño, habanero vai sriracha dos vajadzīgo uguntiņu.
Nav svarīgi, vai Tu esi grilēšanas guru ar 20 gadu pieredzi vai iesācējs – paša gatavota BBQ mērce vienmēr pārsteigs un pacels grilēšanas pieredzi jaunā līmenī. Nākamreiz, kad iekur grilu, ļauj arī mērcei būt daļai no tava garšu ceļojuma!