Vai oglēm ir derīguma termiņš un vai neizdegušās ogles no iepriekšējās grilēšanas drīkst izmantot atkārtoti?

Grilēšanas sezonā gandrīz katram ir nācies sastapties ar jautājumu – kas notiek ar oglēm, kas palikušas grilā pēc iepriekšējās cepšanas reizes? Vai tām ir kāds derīguma termiņš un vai tās drīkst izmantot vēlreiz, vai tomēr labāk izmest un kurināt tikai jaunas?

 

Vai oglēm ir derīguma termiņš?

Kvalitatīvas kokogles, ja tās tiek glabātas sausā vietā un pasargātas no mitruma, praktiski nesabojājas un tām nav noteikta derīguma termiņa. Atšķirībā no pārtikas produktiem, ogles nesatur sastāvdaļas, kas varētu sapūt vai zaudēt savas īpašības laika gaitā. Vienīgais, kas var samazināt to efektivitāti, ir mitrums – ja maisu atstāj atvērtu un ogles samirkst, tās grilēšanas laikā kūpēs, dega lēnāk un var radīt nepatīkamu smaku.

 

Vai var izmantot ogles, kas palikušas grilā?

Jā, neizdegušās ogles, kas palikušas grilā pēc cepšanas, noteikti var izmantot atkārtoti. Tās jau ir izturējušas pirmo karstuma vilni un parasti ir kļuvušas vieglāk aizdedzināmas nekā pavisam svaigas ogles. Atliek tikai pirms nākamās grilēšanas:

  • Atdalīt pelnus no oglēm – pelni traucē gaisa cirkulācijai, tāpēc ir vērts tos izkratīt vai iztīrīt grilu.
  • Apvienot vecās ar jaunām oglēm – visefektīvāk būs sajaukt atlikušās ar svaigām oglēm, lai nodrošinātu stabilu un vienmērīgu karstumu.
  • Pārliecināties, ka ogles nav mitras – ja tās ir samirkušas, labāk neizmantot, jo būs grūti iekurt un tās var sabojāt ēdiena garšu.

Kad vecās ogles labāk neizmantot?

  • Ja tās ir kļuvušas mitras un drūp putekļos.
  • Ja tās uzglabātas ilgstoši atklātā grilā, kur var būt sakrājies netīrumu vai kukaiņu.
  • Ja tās ir tikai daļēji oglekļojušās un vairāk atgādina pussadegušu koku nekā īstas grila ogles.