Sausās marinādes jeb rubi – garšas sprādziens uz grila

Lieliski uzgrilēta gaļa sākas ne tikai ar kvalitatīvu grilu un pareizi izvēlētu gaļu, bet arī ar precīzu garšvielu izvēli – un tieši šeit spēlē savu lomu sausās marinādes jeb rubi. Tie ir garšvielu maisījumi, kas piešķir ēdienam intensīvu, sabalansētu aromātu un tekstūru – bez nepieciešamības izmantot šķidrumus.

Kas ir rubi?

Rubs (no angļu vārda to rub – ieberzēt) ir sausais garšvielu maisījums, ko ieberzē gaļā, dārzeņos vai zivīs pirms grilēšanas, cepšanas vai kūpināšanas. Atšķirībā no šķidrām marinādēm, rubus iemasē produktā, radot kārdinošu un garšīgu garoziņu jeb “bark”, īpaši ilgāk grilējot vai kūpinot.

Rubu galvenās sastāvdaļas:

  • Sāls – izceļ gaļas dabīgo garšu un palīdz mitrumam iesūkties produktā.
  • Cukurs – piešķir karamelizētu garšu (bieži brūnais cukurs); palīdz veidot garoziņu.
  • Garšvielas – paprika, ķiploku pulveris, čili, sīpolu pulveris, pipari, sinepju pulveris u.c.
  • Zāļu maisījumi – timiāns, oregano, rozmarīns (atkarībā no reģiona un vēlmēm).
  • Pikantums (pēc izvēles) – čili pulveris, kajēnas pipari vai pat kafija un kakao.

 

Kā lietot rubu?

  • Sagatavo gaļu – nosusini ar papīra dvieli, lai rubs labāk pielīp.
  • Uzklāj rubu vienmērīgi – ber visās malās, no visām pusēm, ar pirkstiem vai lāpstiņu maigi iemasējot.
  • Ļauj ievilkties – no 30 minūtēm līdz pat 24 stundām ledusskapī.
  • Cep/grilē kā ierasts – rubs veidos apburošu, kraukšķīgu garšas slāni.

Populāri rubu stili pasaulē:

 

Reģions                         Stils                    Raksturīgi aromāti


ASV – Teksasa     "Beef rub"                  Melnie pipari, ķiploki, sāls, paprika
ASV – Karolīnas  "Pork rub"                  Brūnais cukurs, sinepju pulveris, čili
Meksika                 Pikantais rubs            Čili, oregano, ķimenes, laima miziņa
Indija                    Masala stila rubs          Karijs, koriandrs, ingvers, krustnagliņas
Baltija               Vietējās interpretācijas     Majorāns, ķiploki, melnie pipari, dilles

Priekšrocības salīdzinājumā ar šķidrajām marinādēm:

 

  • Nav jātur ilgi – rubs var iedarboties pat dažu minūšu laikā.
  • Neatšķaida gaļas garšu, kā to var darīt etiķis vai sojas mērce.
  • Ērtāka lietošana – mazāk netīrumu, nav nepieciešami papildus trauki.
  • Lieliski piemēroti kūpināšanai – veido kraukšķīgu garozu (bark).

Receptes iedvesmai:


🐖 Klasiskais BBQ rubs cūkgaļai:

  • 2 ēdk brūnā cukura
  • 1 ēdk paprikas
  • 1 tējk ķiploku pulvera
  • 1 tējk sīpolu pulvera
  • 1 tējk sāls
  • ½ tējk čili pulvera
  • ½ tējk melno piparu

 

🐄 Liellopa rubs ar kafiju:

  • 1 ēdk maltas kafijas (sausās)
  • 1 ēdk brūnā cukura
  • 1 tējk jūras sāls
  • 1 tējk piparu
  • ½ tējk ķiploku pulvera
  • šķipsna čili

Lielākā rubu priekšrocība – tu vari pielāgot to savam stilam. Saldāks? Asāks? Eksotiskāks? Viss atkarīgs no tevis. Turklāt tos var pagatavot lielos daudzumos un glabāt burciņā mēnešiem ilgi.