Grils nav domāts tikai steikiem un šašlikam. Arvien vairāk cilvēku izvēlas veģetāru vai fleksitāru dzīvesveidu, un arī grila sezona var būt pilna garšu, pat bez gaļas! Vai tu gaidi draugus, kuru vidū ir veģetārieši, vai pats vēlies ieviest nedaudz vairāk svaiguma savā ēdienkartē — šie ieteikumi būs noderīgi katram grilēšanas entuziastam.
Grilēti dārzeņi – klasiski, bet ar raksturu
- Cukīni, paprika, baklažāni, sēnes, sīpoli un kukurūza – šie dārzeņi uz grila iegūst patīkamu dūmakainu aromātu un karamelizētu garšu.
- Pievieno olīveļļu, sāli, piparus, rozmarīnu vai timianu – vienkārši, bet izcili.
- Īpaši labi derēs arī šampinjoni ar ķiploku sviestu, kuri grilēti metāla paplātē vai iesmiņos.
Lai iegūtu pilnvērtīgu Maijāra efektu, gaļai jābūt sausai (nosusiniet to ar papīra dvieli) un restēm – ļoti karstām.
Halloumi siers – grila superzvaigzne
Halloumi neizkūst, bet kļūst maigi kraukšķīgs. Uzliec uz grila biezas šķēles, pasniedz ar citrona sulu, piparmētru un granātābola sēkliņām. Ideāls veģetārs "steika" aizvietotājs.
Veģetārie burgeri un šašliks
- Izmēģini uzgrilēt falafelu kotletes, melno pupiņu vai sarkano lēcu burgerus.
- Veido veģetāros iesmiņus grilam: cukīni, ananāss, paprika, sēnes un tofu – pārlej ar sojas–ingvera mērci un liec uz oglēm.
Tofu un tempeh – augu olbaltumvielu karaliski
- Marinē tofu sojas mērcē, ķiplokos un sezama eļļā – un liec uz grila.
- Tempeh (raudzētas sojas pupas) piedāvā bagātīgu, "riekstainu" garšu – lielisks papildinājums grilētiem dārzeņiem vai salātiem.
Grilēti augļi desertam
- Ananāss, persiks, banāns ar kanēli – uz grila kļūst sulīgi un saldi.
- Pievieno vaniļas saldējumu vai grieķu jogurtu – un veģetārs grilēts deserts ir gatavs!
Grilēšana ir baudījums, un kā redzam, gaļa nav vienīgais produkts grilam. Ar pareizu pieeju un garšvielām arī veģetārie ēdieni kļūst par grila ballītes zvaigznēm. Iedrošini sevi eksperimentēt un pārsteidz draugus ar jaunu, augu pilnu garšas pieredzi.