Kartupeļi ir neatņemama Latvijas virtuves sastāvdaļa – tie ir vienkārši, pieejami un vienlaikus neiedomājami daudzveidīgi. Taču, kad runa ir par grilēšanu, daudzi tos joprojām saista tikai ar folijā ietītiem bumbuļiem ugunskura pelnos. Patiesībā kartupeļi ir īsts dārgums grilēšanas cienītājiem – tie ir pateicīgi gatavošanai uz oglēm, uzņem dūmu aromātu un var kalpot gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens. Piedāvājam dažas idejas, kā no kartupeļiem pagatavot patiesi garšīgus ēdienus uz grila.
Klasiskie ceptie kartupeļi folijā
Šis ir vienkāršs, bet vienmēr iemīļots veids, kā baudīt kartupeļus. Vienkārši nomazgā bumbuļus (neobligāti mizot), apslaki ar olīveļļu, pievieno sāli, ķiplokus, rozmarīnu vai citas garšvielas, ietin folijā un liec uz grila, apmēram 30–40 minūtes. Kartupeļi kļūs maigi no iekšpuses un ar viegli kraukšķīgu miziņu.
Kartupeļu šķēlītes uz iesma
Šķēlētus kartupeļus var uzspraust uz iesma līdzīgi kā šašliku – pamīšus ar sīpoliem, papriku vai pat bekona gabaliņiem. Iesakām tos iepriekš nedaudz novārīt vai noturēt sālsūdenī, lai uz grila tie pagatavotos ātrāk un vienmērīgāk.
Kraukšķīgās kartupeļu laiviņas
Nomizo kartupeļus, sagriez gareniskās daiviņās, apslaki ar eļļu, papriku, ķiplokiem un citiem garšvielu maisījumiem. Liec tieši uz grila restēm vai cep uz režģa paplātes. Rezultāts – zeltaini brūnas, kraukšķīgas laiviņas ar patīkamu dūmu aromātu. Pasniedz ar mājās gatavotu ķiploku mērci vai aioli.
Grilēti kartupeļu salāti
Iepriekš novārītus kartupeļus sagriez šķēlēs un grilē līdz zeltainai garoziņai. Sajauc ar grilētiem sarkaniem sīpoliem, svaigiem garšaugiem (piemēram, dillēm vai pētersīļiem), olīveļļu, sinepju mērci vai jogurta–majonēzes mērci. Silti vai auksti – šie salāti vienmēr izceļas!
Pildīti kartupeļi uz grila
Lielos kartupeļus pārgriez uz pusēm, izgreb vidu un pildi ar savu iecienītāko maisījumu – sieru, sēnēm, kūpinātu šķiņķi, zaļumiem. Pārklāj ar foliju vai vāku un liec uz grila, līdz siers izkusis un pildījums kļuvis silts. Tas patiesi būs baudījums, kas iepriecinās visus grila ballītes dalībniekus!
Grilēti “Hasselback” kartupeļi
Šī ir eleganta un vizuāli pievilcīga opcija. Kartupeļus iegriez šķēlītēs gandrīz līdz galam, apslaki ar eļļu un garšvielām, pēc vēlēšanās ieliec starp šķēlēm ķiploku šķēles, siera plāksnītes vai bekonu. Grilē zem vāka, līdz tie kļūst zeltaini un maigi.
Kartupeļu “burgera plācenīši”
Ja meklē alternatīvu maizītēm burgeros, vari izmantot lielas, iepriekš vārītas un uzgrilētas kartupeļu ripiņas kā “bulciņu”. Starp tām liec kotleti, dārzeņus un mērci – oriģināli un bez glutēna!
Kartupeļi ir daudz vairāk nekā tikai vienkārša piedeva. Uz grila tie iegūst jaunu garšu dziļumu, dūmainu aromātu un bagātīgu tekstūru. Eksperimentē ar garšvielām, pildījumiem un pasniegšanas veidiem – un pārsteidz savus viesus ar to, cik radošs esi un cik daudzveidīgi var pagatavot šo ierasto dārzeni.