Kā iztīrīt grilu bez ķīmijas – dabīgi, vienkārši un efektīvi

Pēc kārtīgas grilēšanas vienmēr nāk mazāk aizraujošā daļa – tīrīšana. Lai arī veikalos pieejami dažādi spēcīgi tīrīšanas līdzekļi, daudzi cilvēki dod priekšroku dabīgiem un nekaitīgiem veidiem, kas ne tikai saudzē vidi un veselību, bet arī ir pārsteidzoši efektīvi.

 

Te būs dažas pārbaudītas metodes, kā iztīrīt grilu bez ķīmijas, izmantojot to, kas jau ir mājās vai palicis pēc grilēšanas.

Citrons vai etiķis + sāls spēks

  • Paņem pusīti citrona, iemērc sālī, un ar to berzē vēl silto (bet ne karstu!) resti.
  • Alternatīva: samaisi etiķi un ūdeni (1:1), apsmidzini restes un ļauj šķidrumam iedarboties 10–15 minūtes, pēc tam notīri ar metāla birsti vai foliju.

Karstums + folija – dabīgs skrubis

  • Uzkarsē grilu, lai sadedzinātu atlikušās pārtikas paliekas.
  • Tad sarullē folija bumbu, satver to ar knaiblēm un noberz grila restes kā ar birsti.

Cepamā soda – vecais labais līdzeklis

  • Uzber sodu uz mitras restes vai pievieno nelielu daudzumu ūdens, lai veidojas pasta.
  • Atstāj uz 10–20 minūtēm, pēc tam berzē ar birsti vai sūkli un noskalo.

Kafijas biezumi kā dabīgs tīrīšanas skrubis

  • Ja mājās ir kafijas automāts, neizmet biezumus!
  • Uzber tos uz mitras restes un berzē ar birsti – tie attīra netīrumus, nebojājot virsmu.

Sīpols – dabisks attaukotājs

  • Pārgriez sīpolu uz pusēm, uzspraud uz dakšas un, kamēr grils vēl silts, noberz ar to restes.
  • Sīpols atbrīvo dabīgas skābes, kas palīdz noārdīt taukus un netīrumus.

Padomi efektīvākai tīrīšanai:

  • Vienmēr tīri restes, kamēr tās vēl siltas, neļauj piedegumam pilnībā sacietēt.
  • Pēc tīrīšanas noslauki un ieeļļo režģi ar eļļas salveti vai dvieli, lai pasargātu to no rūsas.
  • Regulāra kopšana = mazāk darba katru reizi. Grils tev būs pateicīgs!