Šobrīd vietne izstrādes stadijā. Nedaudz pacietības un drīz iesim gaisā!

Kā garšīgi pagatavot zivi uz grila

Lai uz grila gatavota zivs nesadruptu un būtu sulīga, ir jāzin daži pagatavošanas noslēpumi. Mūsdienās grilā var pagatavot visdažādākos gaļas un zivs ēdienus, cept putnu gaļu, dārzeņus un augļus. Dažādie modernie grilu veidi sniedz iespējas tos izmantot gan pagalmā, gan jūsu virtuvē ( gāzes plīts grils, mikroviļņu krāsns grils, grila – panna ). Grilēšana patiešām ir lieliska kulinārijas metode, un nav svarīgi vai ēdienu gatavosiet cepeškrāsnī, speciālā grila – pannā vai uz atklātas uguns. Grilētiem produktiem ir kārdinoši gards izskats. Un visbeidzot, laikam vissvarīgākais, – grilēti produkti ir ļoti veselīgi, jo pagatavošanas procesā tiek izmantots minimāls taukvielu daudzums.

 

Gatavojam uz grila “Zivs tūtiņā”.

 

Tā ir liela bauda – brīvdienā aizbraukt pie ezera vai upītes un pagozēties vasaras saulītē, izņemt no mašīnas bagāžnieka pārnēsājamo grilu un pagatavot gardu maltīti.

Ko gatavosim šoreiz? Atkal šašliku? Nē, šodien gatavosim zivi. Uz restēm, zem kurām gailē smaržīgas kokogles, zivs izdodas ļoti garšīga, arī pagatavošanas laiks ir trīs reizes īsāks nekā gaļai.

Ir daudz dažādas receptes, kā pagatavot zivi uz grila. Taču ne visās receptēs raksta par to, ka jebkuras zivs fileja, cepot uz restēm, nezin kādēļ noteikti pielīp pie metāla restītēm. Uz restītēm skaisti saliktos filejas gabalus burtiski nākas nokasīt no tām. Cepta zivs, atšķirībā no gaļas, sadrūp. Tādēļ tās izskats pēc noņemšanas no restītēm, protams, ka vairs nav tik skaists kā bildēs.

Mājās, pirms gatavošanas uz elektriskā grila, zivi apviļā panējumā. Šāds paņēmiens garantē to, ka gatavie gabaliņi nesadrups un būs skaisti. Taču meža pļaviņā šādu paņēmienu izmanot nav ērti.

Ja pirms zivs gabalu izvietošanas uz restītēm, restītes apsmērē ar augu eļļu, tad zivs pielipšana pie restītēm samazināsies.

Var, protams, neiegādāties gatavu fileju, bet nopirkt veselu zivi, un pēc notīrīšanas, sagriezt steika gabalos. Taču, ja godīgi, tad steika gabali parasti ir diezgan sausi. Vienīgi ja izmantosiet tādas treknas zivis kā okeāna paltusu vai sviesta zivi. Pat uz grila ceptus laša gabalus, ēdot iesakām apliet ar mērci, lai būtu sulīgāk.

Vislabāk uz grila ir gatavot zivi tā saucamajā tūtiņā. Iztīriet no zivs asakas, ādu negrieziet nost. Zivi sagrieziet tik lielos gabalos, lai tos varētu pārlocīt uz pusēm. Maigais mīkstums paliks iekšpusē, bet āda ārpusē. Šādā veidā lieciet zivi uz restēm, pirms tam iekšpusē ielieciet garšvielas, sīpolus, dārzeņus, sēnes un pat augļus. Šādā variantā zivs būs maiga un sulīga, arī pie restītēm tā nepielips.

Šādi gatavot var jebkuras zivis, gan jūras zivis, gan upes zivis. Pie tam zivju tūtiņās pildījumu varat sagatavot jau mājās, tad zivs gabalus ietiniet pārtikas plēvē vai follijā. Atpūtas vietā, kad ogles jau būs pietiekami sakarsušas, jums atliks tikai zivs gabaliņus izvietot uz restītēm.

Šīs receptes dažādība un varianti ir atkarīga tikai no jūsu izdomas un fantāzijas. Katram kulināram ir savs iecienītākais tūtiņas pildījums, kurš ir novērtēts kā pats gardākais.

Jebkurā variantā zivs būs ļoti garšīga!