Šobrīd vietne izstrādes stadijā. Nedaudz pacietības un drīz iesim gaisā!

Izvēlamies kūpinātavu

Jums garšo kūpināti ēdieni, bet noskaņojumu nedaudz nomāc gaļas veikalos redzētās cenas? Arī tirdziņos, pie mājsaimniekiem kūpinātas gaļas un zivju produkti nav no lētajiem! Mēs teiktu, ka vērts aizdomāties par personīgo kūpinātavu. Tagad tās pieejamas tik plašā daudzveidībā, ka katrs kūpinātu ēdienu kārotājs var tikt pie kvalitatīvas iekārtas. 

Kūpināt pašam noteikti ir izdevīgāk, un varēsiet būt simprocentīgi pārliecināti par izejvielu kvalitāti, konservantu un aromatizētāju neesamību pašu kūpinātos produktos. 

Nemaz nerunājot par kūpināšanas procesu, kuru apgūstot tas kļūs arī par lielisku brīvā laika pavadīšanas veidu, vai hobiju. 

Daudzi jautās - vai kūpināšanai nepieciešamas speciālas prasmes? Mūsdienu kūpinātavas ir maksimāli vienkāršas un drošas lietošanā, līdz ar to pie dūmotā sulīgā ēdiena varēs tikt arī entuziasti un tie, kuri ar kūpināšanu ikdienā r uz "Jūs". Jāizvēlas vien savai gaumei un vajadzībām atbilstošākais modelis, par ko arī pastāstīsim šajā rakstā.

Foto: Vitālijs Stīpnieks

Aukstā / karstā kūpināšana
Šis ir primārais moments, ar kuru būtu jātiek skaidrībā, jo ražotāju piedāvātie modeļi paredzēti karstai, aukstai vai abu veidu kūpināšanai.

Kūpinātavas karstajai kūpināšanai apstrādā produktus ar karstiem dūmiem – 70–100оС. Parasti tas aizņem laiku no 40 līdz 120 minūtēm. Ēdiens sanāk ļoti aromātisks, ar kārdinošu garoziņu. Taču uzglabāt ilgstoši karsti kūpinātos produktus nesanāks, un der šāda metode tikai liesākai gaļai, jo karstuma ietekmē tauki vienkārši iztek.


Aukstās kūpināšanas iekārtās produkts tiek apstrādāts ar dūmiem aptuveni 30оС temperatūrā. Attiecīgi process ir ilgāks: ne mazāk par 8 stundām, bet lielākiem produktu gabaliem – pat dažas diennaktis. Taču gaidīšana ir tā vērta! Ēdienā saglabājas maksimāli daudz barības vielu, tas ir ļoti maigs un sulīgs. Arī uzglabāt aukstos kūpinājumus var daudz ilgāk.

Kuru no kūpināšanas veidiem un attiecīgi kūpinātavām izvēlēties ir jūsu gaumes jautājums. Ja nevarat izšķirties, vai vēlaties maksimāli eksperimentēt ar ēdienu garšām, vērts pirkt universālo modeli – abiem kūpināšanas veidiem. Pievērsiet uzmanību, ka aukstajai kūpināšanai nepieciešams speciāls ģenerators, kas universālajiem modeļiem dažkārt jāiegādājas atsevišķi.

 

Ņemt elektrisko modeli vai tradicionālo ogļu?
Elektriskās kūpinātavas ir īstā izvēle tiem, kuri grib pašgatavotus kūpinājumus, bet nevēlas pārlieku „iespringt” vai arī šaubās par savām kulinārijas prasmēm. Process ir maksimāli automatizēts. Dūmu iegūšanai jums vajadzēs ievietot kurtuvē briketes vai šķeldas (kuras pēcāk dedzinās speciāls sildelements), iestatīt pārvaldes panelī laiku un temperatūru un gaidīt! Piedāvājumos atradīsiet gan mini versijas (30 x 30 cm, 40 x 40 cm), gan modeļus ar vairākiem plauktiem, kuros bez problēmām ietilps vesela vista vai lielās karpas. Ja dosiet priekšroku tieši elektriskajai kūpinātavai, vērts nedaudz piemaksāt un saviem kulinārijas eksperimentiem paņemt universālo modeli – gan karstai, gan aukstai kūpināšanai.

Taču mūsu ieteikums būtu tieši tradicionālās kūpinātavas, kuras darbojas ar malku!

 

Tradicionālie modeļi, kuros kā kurināmais tiek izmantota malka, ir piemērotākas tiem, kuriem vilinošs šķiet ne tikai rezultāts, bet arī pats kūpināšanas process. 

Būs ko padarboties un paeksperimentēt: ar temperatūru, gatavošanas ilgumu, dažādu koksni kā malku (alksni, dižskābārdi, ābeli utt.), viskija, muskatvīna, sarkanvīna u.c. veida klucīšiem kā aromatizētājiem. Kompaktākās un arī populārākās konstrukcijas, kuras visbiežāk izvēlas iesācēji, ir vertikālās kūpinātavas – ar diviem vai vairākiem (3–6) plauktiņiem lielākai kompānijai. Milzīga priekšrocība, ka šādas iekārtas bieži vien ir daudzfunkcionālās – paredzētas ne vien kūpināšanai, bet arī grilēšanai, sautēšanai, ēdiena uzsildīšanai. Pamatā gala rezultāts atkarīgs no tempereatūras, kuru izmantosiet kūpinot. Atradīsiet piedāvājumos arī mini kūpinātavas. Pateicoties kompaktiem izmēriem, mazam svaram un izjaucamai konstrukcijai, tās ir vismobilākās. Var ņemt līdzi piknikā ārpus pilsētas, zvejā vai jebkur citur. Ērti! 

 

Vēl daži padomi, kas varētu jums noderēt:

  • tauku paplāte zem produktu restēm vai āķiem ir būtiska priekšrocība. Tauki no ēdiena netiks uz kurināmā, kas savukārt ļaus izvairīties no nepatīkamas rūgtenas piegaršas;
  • jo vairāk plauktiņu un āķu, jo ērtāk būs izvietot dažādus produktus. Arī ietilps vairāk;
  • termometrs – obligāts atribūts, bez kura nav iedomājama kvalitatīva kūpinātava;
  • gaisa vārsti ļaus uzturēt optimālu temperatūru;
  • vākam jābūt maksimāli hermētiskam, lai dūmi neizplūstu ārā.
  • ja vēlaties izmantot kūpinātavu terasē vai mājoklī, jāizvēlas iekārtas ar speciāliem vākiem – ar hidraulisko blīvējuma sistēmu un dūmu novadītāju;
  • ja izvēlaties aukstās kūpināšanas iekārtu viduvējai ģimenei (2-4 cilvēki) pietiks ar ietilpību līdz 30 l;
  • jo vairāk konstrukcijai būs noņemamo daļu, jo vieglāka būs kopšana;

Ja esat izdarījuši pareizo izvēli un esat apņēmies tikt pie personīgās kūpinātavas, izvēlēties to izdevīgi Jūs varat e veikalā www.abas.lv

Te Jūs atradīsiet kūpinātavas dažādiem budžetiem un vajadzībām: aukstai un/vai karstai kūpināšanai, daudzfunkcionālas iekārtas, lietošanā maksimāli vieglus modeļus un dažādu izmēru stacionārās kūpinātavas. "ABAS" produkti ir unikāli starp citiem, iespējams, līdzīgiem produktiem. 

Pirmkārt, "ABAS" kūpinātavas ir siltumizolētas, kas nodrošina energoefektivitāti un drošību. Kūpināšanas laikā "ABAS" produkti patērē ļoti nelielu malkas daudzumu un izdala ļoti maz siltuma no kūpinātavas virsmas.
Unikāls un patentēts dizains nodrošina mūsu ABAS Smokehouse lietotāju pilnīgu temperatūras līmeņa un procesa noturības kontroli - gaisa plūsmas kontrole un tiešs temperatūras displejs nodrošina pārliecību, ka visi kūpinātie ēdieni būs garšīgi un kvalitatīvi.

Raksts tapis sadarbībā