Grilēšana un kūpināšana sniedz ēdienam dūmakainu, izteiktu garšu, ko iespējams vēl labāk izcelt, pareizi saskaņojot ar vīnu. Ja pie grilētiem ēdieniem lieto alus vai limonādes – laiks izmēģināt kaut ko elegantāku!
Vīns var pastiprināt ēdiena garšu, līdzsvarot taukainumu vai uzsvērt nianses. Tālāk lasot uzzināsi, kā izvēlēties īsto vīnu pie dažādiem grilētiem un kūpinātiem ēdieniem – no steika līdz lasim un dārzeņiem.
Sarkanais vīns un grilēta gaļa – klasiska kombinācija
Grilēšana uz karstām oglēm piešķir gaļai intensīvu, karamelizētu garšu, ko lieliski papildina strukturēti, tanīniski sarkanvīni.
✅ Sader ar: steiku, karbonādēm, burgeriem, cūkgaļas ribām
Ieteicamie vīni:
- Cabernet Sauvignon – piesātināts, ar melno ogu, piparu un ozola notīm. Lieliski der pie grilēta liellopa vai jēra.
- Malbec – ideāls pie sulīga steika. Argentīnas Malbec ir slavens “BBQ partneris”.
- Zinfandel – augļains, bet ar pietiekamu spēku, lai saderētu ar saldenām BBQ mērcēm.
- Syrah / Shiraz – dūmakains un piparains, harmonizē ar nedaudz apdegušu gaļas garoziņu.
👉 Padoms: izvēlies sarkanvīnu ar nelielu ozola noti – tas atbalsos grila dūmu nianses.
Kūpināta gaļa – piesātinātām garšām piesātināts vīns
Kūpināšana rada unikālu, maigu dūmu slāni. Šādu ēdienu vīna pāros vēlams neliels saldums, augļainums vai garšvielu nianses.
✅ Sader ar: brisketu, plūkātā cūkgaļa, kūpinātas desas
Ieteicamie vīni:
- Primitivo (Itālija) – augļains, ar nelielu pikantumu – lieliski papildina kūpināto cūkgaļu.
- Garnacha / Grenache – vieglāks, bet aromātisks – laba izvēle pie kūpinātām desām.
- Tempranillo (Spānija) – ar tabakas, ādas un ķiršu niansēm – sader ar jebkuru smagnēju, kūpinātu ēdienu.
👉 Sarkanie ar zemu skābumu ir labāki, jo tie nekonfliktē ar dūmu saldenumu.
Baltvīns un grilēta vai kūpināta zivs
Grilēta zivs saglabā savu maigumu, bet iegūst nelielu dūmu toni. Kūpināta zivs, īpaši lasis vai forele, ir intensīvāka, taukaināka.
✅Sader ar: lasi, foreli, mencu, garnelēm, grilētiem kalmāriem
Ieteicamie vīni:
- Chardonnay (ozolots) – piemērots kūpinātam lasim vai grilētai baltajai zivij ar sviestainām mērcēm.
- Riesling (sausais vai pussausais) – augļains un atsvaidzinošs, labi līdzsvaro dūmus un taukus.
- Sauvignon Blanc – kraukšķīgs, ar zaļumu un citrusnotīm, izceļ jūras veltes.
- Albariño (Spānija) – svaigs, minerāls, izcili sader ar grilētām garnelēm vai mīdijām.
👉 Jo intensīvāka zivs garša, jo pilnīgāks var būt baltvīns.
Baltā gaļa – universālais saderības čempions
Vistas un tītara gaļa labi sader gan ar baltvīniem, gan ar augļainiem sarkanajiem.
✅Sader ar: vistas fileju, vistas spārniņiem, tītara šašliku
Ieteicamie vīni:
- Pinot Noir – viegls, elegants sarkanvīns, kas neaizēno maigāku gaļu.
- Chenin Blanc – augļains un labi sabalansēts.
- Rosé (sausais) – lieliski sader ar vistas gaļu uz grila, īpaši vasarā.
👉 Ja vistas gaļai pievienots BBQ mērces saldums – Zinfandel vai pat pussausais vīns būs labāks risinājums.
Dārzeņi un veģetārie ēdieni – arī tiem ir vīna partneri
Grilēti dārzeņi iegūst saldenu karamelizāciju, kas prasa vīnus ar augļu notīm un nelielu skābumu.
✅ Sader ar: grilētiem cukīni, papriku, sēnēm, baklažāniem, tofu
Ieteicamie vīni:
- Rosé (sausais vai pussausais) – atsvaidzinošs, ar augļu notīm, ko labi papildina dārzeņu saldums.
- Pinot Grigio – neitrāls un kraukšķīgs, labi sabalansē dažādu dārzeņu garšas.
- Beaujolais – viegls, augļains sarkanvīns, kas labi sader ar sēnēm un baklažāniem.
Padomi ideālai saderībai:
- Dūmi = vajag augļainumu vai garšvielu notis – izvairies no pārāk smalkiem vai viegliem vīniem, kas var pazust uz kūpinājuma fona.
- Saldās BBQ mērces? Izvēlies vīnus ar augļainumu, ne pārāk sausus – piemēram, Zinfandel vai pussauso Riesling.
- Steikiem un sarkanai gaļai – strukturēti sarkanvīni ar tanīniem un dziļu garšu.
- Zivīm un jūras veltēm – baltvīns vai dzirkstošs rosé būs trāpījums mērķī.
Lai arī vīna izvēle ir gaumes jautājums, pareizi saskaņots vīns spēj padarīt grilētu vai kūpinātu ēdienu vēl izsmalcinātāku. Nav svarīgi, vai esi vīnu pazinējs vai vienkārši grilēšanas entuziasts – ar dažiem pamata principiem vari izveidot harmonisku maltīti, kas apvieno uguni, dūmus un vīnu pilnībā.