Mūsdienās grilēšana vairs nav tikai ogļu dūmos tīta tradīcija – arvien vairāk cilvēku izvēlas gāzes grilus, kuru pārdevēji slavē gāzes grilu ērtības un ātrumu. Taču vai gāzes grils spēj sniegt tādu pašu garšu, sajūtu un rezultātu kā klasiskie ogļu vai keramiskie grili? Šajā rakstā apskatām visus “par” un “pret”, lai Tu varētu pieņemt pārdomātu lēmumu.
✅ Gāzes grila priekšrocības
1. Ātra uzsildīšana
Viens no lielākajiem plusiem – nav jāgaida, līdz sakarst ogles. Gāzes grils ir gatavs lietošanai dažu minūšu laikā pēc tā ieslēgšanas. Ideāli, ja vēlies spontāni vakarā uzcept ko gardu.
2. Vienkārša temperatūras kontrole
Ar vienkāršu pogas pagriešanu vari precīzi kontrolēt siltumu – gan lēnai cepšanai, gan asam apgrauzdējumam. Nav jāregulē gaisa padeves vārsti vai jāstumda ogles, lai pielāgotu temperatūru.
3. Tīrība un minimāli dūmi
Nav pelnu, nav degmateriālu atlikumu, un praktiski nav dūmu – gāzes grils ir ideāli piemērots balkoniem vai terasēm pilsētā, kur apkārtējie par dūmiem nav sajūsmā.
4. Vairāku zonu gatavošana
Lielākā daļa gāzes grilu ir aprīkoti ar vairākiem degļiem, kas ļauj vienlaikus gatavot dažādos temperatūras režīmos – piemēram, cept steiku vienā pusē un dārzeņus vai zivi otrā.
5. Daudz papildfunkciju
Daudzi gāzes grili piedāvā ekstras: termometrus, sānu degļus, rotējoša iesma iespējas, aizdedzi ar vienu pogu, skapīšus un pat LED apgaismojumu.
6. Mazāk uzraudzības
Kad esi ieregulējis temperatūru, vari vairāk laika pavadīt pie galda ar viesiem, nevis nemitīgi grozīt ogles vai produktu virs liesmas.
❌Gāzes grila trūkumi
1. Garšas zudums
Lai arī gāzes grils nodrošina ērtību, tas nedod tādu pašu dūmu aromātu kā ogļu vai malkas grils. Daži šo uzskata par būtisku trūkumu autentiskajā BBQ garšā.
👉Risinājums: izmanto koka šķeldu vai dūmu šķeldas, ko iespējams novietot uz degļa, lai iegūtu nelielu kūpināšanas efektu.
2. Cena
Kvalitatīvi gāzes grili nav lēti – īpaši ar vairākiem degļiem, nerūsējošā tērauda konstrukciju un papildus funkcijām. Lēti modeļi bieži nesniedz vēlamo un ātri bojājas.
3. Nepieciešama gāze
Jāiegādājas gāzes balons (tas nav lēts prieks) vai jābūt pieslēgumam dabasgāzei. Ja gāze beidzas cepšanas vidū, vari palikt ar pusceptu steiku un vilšanos.
👉Padoms: vienmēr turi rezerves balonu!
4. Nav piemērots kūpināšanai
Lai arī iespējams imitēt vieglu dūmu efektu, īstai kūpināšanai tas nav piemērots. Ja plāno darboties “low & slow” režīmā – labāk apsver keramiskā vai ogļu grila iegādi ar kūpināšanas funkciju.
5. Jāveic regulāra apkope
Tīrīšana ir vienkāršāka nekā ar oglēm darbināmiem griliem, taču gāzes sprauslas un degļi prasa periodisku pārbaudi un attīrīšanu – aizsērējušas detaļas var radīt nevienmērīgu liesmu vai pat bīstamas situācijas.
Vai gāzes grils ir Tavs ideālais risinājums?
Kritērijs Gāzes grils
Uzsildīšanas laiks [⭐] [⭐] [⭐] [⭐] [⭐]
Temperatūras kontrole [⭐] [⭐] [⭐] [⭐] [⭐]
Garšas dūmu efekts [⭐] [⭐] ☆☆☆
Tīrība un ērtība [⭐] [⭐] [⭐] [⭐] ☆
Cena (par kvalitāti) [⭐] [⭐] ☆☆☆
Pārvietošanas iespējas [⭐] [⭐] ☆☆☆
Kūpināšanas potenciāls [⭐] ☆☆☆☆
Gāzes grils tev der, ja Tu:
- Vēlies ātru un ērtu grilēšanu bez pelniem un dūmiem
- Dzīvo pilsētā vai vietā, kur dūmi nav vēlams blakusefekts
- Grilē regulāri un grilējot novērtē precīzu temperatūras režīmu