Grila mīti: Vai gaļa paliek mīkstāka, ja to aplej ar alu?

Grilēšana vienmēr ir bijusi ne tikai ēdiena gatavošana, bet arī leģendu un mītu krātuve. Cik reizes draugu ballītē esi dzirdējis: “Uzlej gaļai alu – tā kļūs sulīgāka un mīkstāka!” Bet – vai tā ir patiesība, vai tikai skaista ilūzija?

No kurienes šis mīts radies?
Alus un grils ir cieši saistīti jau gadu desmitiem – alus kauss rokā, grils kurās, viss kā nākas. Tā kādam radās doma, ka tas, kas garšo labi glāzē, varētu būt labs arī uz restēm. Turklāt alus satur ogļhidrātus, rauga atlikumus un nelielu skābumu – teorētiski tas varētu ietekmēt gaļas tekstūru.


Ko saka zinātne?

  • Alkohols pats par sevi gaļu nemīkstina.
  • Alus satur vāju skābumu, taču tas nav pietiekams, lai “izjauktu” gaļas muskuļu šķiedras tā, kā to dara citrons, etiķis vai jogurts.
  • Ja gaļu tur alū vairākas stundas, tā iegūst nelielu aromātu, bet tekstūra būtiski nemainās.
  • Ja aplej gaļu ar alu grilēšanas laikā, tad tas vairāk ietekmē garšu – viegla karameles (citiem maizes) nots no cukuriem un rauga alum iztvaikojot.


Praktiskais efekts

  • Mīkstums: alus gaļu par “mīkstu” nepadara.
  • Garša: gaļa iegūst nelielu rūgtenu–karamelīgu niansi.
  • Sula: alus uz restēm momentā iztvaiko, līdz ar to mitruma saglabāšanai tas īsti nelīdz.
     


Ko darīt, lai gaļa tiešām būtu mīksta un sulīga?

  • Izmanto skābās marinādes (citronu sula, etiķis, kefīrs, jogurts).
  • Negrilē pārāk ilgi – temperatūras kontrole ir svarīgāka par visu.
  • Izmanto gaļas termometru – pārcepšana ir lielākais ienaidnieks sulīgumam.
  • Atpūtini gaļu pēc noņemšanas no restēm – tā sulas vienmērīgāk sadalās un gaļa ir baudāmāka.