Vai Tu uzdrīkstētos grilēt uz aktīva vulkāna malas vai virs burbuļojoša geizera? Lai arī tas izklausās pēc kaskadieru cienīga piedzīvojuma, šāda veida “zemes spēka BBQ” patiešām pastāv – un tā ir gan ekstrēma kulinārijas pieredze, gan cieņas apliecinājums dabas varenībai.
Kur tas notiek?
Islande – BBQ uz geizeriem un karstajiem avotiem
Islande ir slavena ar saviem termālajiem brīnumiem. Vietējie un ceļotāji nereti izmanto zemes siltumu, lai vārītu olas karstajos avotos vai pat gatavotu maizi zem zemes. Taču īpaši populāra atrakcija ir tvaika BBQ pie geizeriem vai termālajiem laukiem, kur pārtiku liek metāla grozos un lēnām gatavo uz vulkāniskas zemes vai pat zem tās. Īpašais: “Hverabrauð” – maize, kas tiek cepta zemē pie karstā avota 24 stundas.
Japāna – Owakudani vulkāniskā ieleja
Netālu no Fuji kalna atrodas Owakudani – aktīvs vulkānisks reģions, kur zemes virsmā izvirst sēra tvaiki. Vietējie piedāvā vārītas olas, kas tiek gatavotas tieši geotermālajos avotos. Olas kļūst melnas un iegūst unikālu garšu.
Grilēšana šeit? Iespējama ar ceļotāju pašu līdzpaņemtām sastāvdaļām, kuras var lēni tvaicēt vai sildīt vulkāniskajā tvaikā.
Itālija – Etna un Stromboli
Sicīlijā atrodas Etna – viens no aktīvākajiem vulkāniem pasaulē. Tās apkaimē tiek piedāvāti kulinārie pārgājieni, kuros ēdienu apcep uz lavaskaldnes virsmas, kur temperatūra joprojām saglabājas ļoti augsta. Stromboli sala piedāvā līdzīgu pieredzi – šeit uzvārīt espresso vulkāna siltumā nav nekas neparasts!
Kā tas strādā – vai tiešām iespējams grilēt uz vulkāna?
Grilēšana uz vulkāniskām virsmām vai pie geizeriem nav mīts – karstums zemes dzīlēs var sasniegt vairāk nekā 300 °C, kas ir pietiekami, lai gatavotu gaļu, zivis vai dārzeņus. Šeit gan grilēšana ir vairāk līdzīga lēnajai cepšanai vai tvaicēšanai, nevis klasiskajai BBQ pieredzei ar oglēm vai malku.
Drošības apsvērumi:
Šāda grilēšana prasa zināšanas un atbilstošu ekipējumu. Ceļotājiem nav ieteicams pašiem improvizēt – daudzviet tas ir iespējams tikai gida pavadībā un noteiktās vietās. Vulkāniskie gāzu izplūdumi var būt toksiski.
Vai to var atkārtot mājās?
Lai gan grilēšanu virs geizera mājas apstākļos būs grūti atdarināt (nebūs prātīgi urbt zemes garozu savā pagalmā), ideju par lēnu tvaika gatavošanu var pārnest arī uz klasisko BBQ. Izmanto:
- Lēni kūpošu grilu ar vāku
- Tvaicēšanas traukus vai metāla grozus
- Lapu iesaiņojumu (piemēram, banānu lapās) gaļai vai zivīm
BBQ un daba – eksotiskais duets
Grilēšana uz vulkāna nav tikai kulinārijas metode – tā ir pieredze, kurā cilvēks apvienojas ar Zemes stihijām. Šī pieredze iedvesmo arī klasisko BBQ cienītājus meklēt jaunas pieejas, vietas un tehnikas. Un kas zina – varbūt kādu dienu arī Latvijā atradīsim veidu, kā izmantot zemes siltumu grilēšanai?
Grils.lv
Viss par BBQ – no klasikas līdz ekstrēmai pieredzei.