Kad runa ir par grilēšanu, amerikāņi ir īsti mākslinieki, kas prot pat vienkāršu un lētu produktu pārvērst par īstu gardēžu cienīgu baudījumu. Pamanijām, ka viens no atpazīstamākajiem kulinārijas blogeriem Pipars, gatavoja doktordesu uz sava Weber elektriskā grila. Nolēmām par šo desas pagatavošanas veidu pastāstīt arī jums.
ASV ļoti populāra ir tieši doktordesa uz grila! Kamēr pie mums doktordesu mēdz sagriezt uz maizes vai uzlikt uz pannas brokastīs, ASV to bieži vien pasniedz kā pilnvērtīgu BBQ ēdienu. Amerikāņi to dēvē par Boloņas desu.
Kas tā par metodi?
Amerikāņu pieejā doktordesu ne vienkārši uzliek uz restēm. To iepriekš sagatavo. Tā tiek: Viegli iegriezta vai apstrādāta ar "crosshatch" rakstu (krusteniski iegriezta virsma).
Apsmērēta ar sinepēm – tās kalpo kā dabīga saistviela, kas palīdz garšvielām pielipt.
Apber ar sausajām BBQ garšvielām jeb "rubu" – ierasti tas ir maisījums no paprikas, ķiplokiem, sīpolpulvera, brūnā cukura, melnajiem pipariem, čili un citām piedevām.
Lēni grilēta vai pat kūpināta uz zemā temperatūrā.
Šāda apstrāde ļauj radīt kraukšķīgu garoziņu, dūmu aromātu un patīkamu tekstūru, kas ne pat nedaudz neatgādina to pašu doktordesu, kādu pazīstam.
Kāds ir rezultāts?
Pēc apstrādes ar garšvielām un grilēšanas/kūpināšanas, doktordesa iegūst:
- intensīvāku garšu,
- pikantu un saldenu noti no rubiem,
- kraukšķīgāku virsmu un vieglu karamelizāciju,
- lielisku saderību ar klasiskām BBQ piedevām – kāpostiem, grauzdētu maizi, marinētiem gurķiem un BBQ mērci.
Daudzi to pasniedz pirms pamatēdiena vai vienkārši dārza BBQ – un tā bieži kļūst par galveno vakara naglu.
Nākamreiz, kad grilēsi, paņem parastu doktordesu, apsmērē ar sinepēm, apber ar rubu un uzliec uz netiešas uguns. Tas būs garšas eksperiments, kas noteikti pārsteigs tavu ģimeni vai draugus!