Lai arī vasara tuvojas noslēgumam, grilēšanas sezona neapstājas – īstiem BBQ cienītājiem katrs gadalaiks ir piemērots grilēšanai un kādam dūmam no kūpinātavas. Šogad redzam aizraujošu virzību gan tehnoloģijās, gan garšās un grilēšanas filozofijā. Grils.lv piedāvā ieskatu desmit spilgtākajos BBQ trendos 2025. gadā.
Augu valsts BBQ revolūcija
Aizvien vairāk grilētāju eksperimentē ar augu valsts produktiem, ne tikai dārzeņiem, bet arī ar jaunās paaudzes augu izcelsmes "gaļu" – sojas steiki, baklažānu "ribiņas", sēņu burgeri un pat arbūzu steiki. Marinēšana un kūpināšana piešķir neticami bagātīgu garšu.
Zema temperatūra, ilgs laiks – slow BBQ
2025. gadā strauji pieaugusi interese par "low and slow" grilēšanu, īpaši ar pelēkajiem oglēm un cietajiem koksnes gabaliem. Cilvēki atgriežas pie klasiskās BBQ būtības – pacietības, dūma un sulīguma.
Smart grili un viedie termometri
Grils un viedtālrunis kļūst par tandēmu – Bluetooth un Wi-Fi termometri, kā arī automātiskie temperatūras kontrolieri ļauj uzraudzīt grilēšanu attālināti. 2025. gadā viedie grili kļūst arvien pieejamāki arī mājas lietošanai.
Reģionālās garšas no pasaules
Šogad pieaug interese par starptautiskām BBQ tradīcijām – piemēram, Argentīnas asado, Korejas BBQ (samgyeopsal) un Japānas robata. Latvijā grilētāji arvien biežāk izmanto miso pastas, chimichurri, gochujang un tamarinda glazūras.
Dūmu spēles – aromatizētā koksne
Grilētāji eksperimentē ar dažādiem dūmu veidiem – ķiršu, ābeles, valrieksta, vīnogulāja un pat rozmarīna skaidām. Aromāts kļūst par neatņemamu BBQ pieredzes sastāvdaļu.
Atgriešanās pie uguns – atvērtais grils
Pēc daudziem gāzes grilu gadiem, atvērtais ogļu vai koksnes grils piedzīvo atdzimšanu. Cilvēki meklē autentiskumu – dzīvo liesmu, dūmu un garšu, ko nevar īsti radīt ar pogas spiedienu.
Deserti uz grila
Grils nav tikai gaļai. Grilēti persiki ar medu, ananāsi ar čili un rumu, vai pat šokolādes lavas kūkas čuguna pannā – deserts uz grila kļūst par kulināru notikumu.
Zero waste BBQ – bez atkritumiem
Videi draudzīga grilēšana iegūst popularitāti – izmanto atkārtoti lietojamus iesmus, bioloģiski noārdāmus šķīvjus un marinādes no ledusskapja pārpalikumiem. Tāpat tiek izmantots pilnīgi viss ko var iegūt no lopa, arī subprodukti.
Pikantie akcenti – mājās gatavotas mērces
Aizvien vairāk entuziastu paši gatavo BBQ mērces, sinepes un čili eļļas. 2025. gadā topā ir fermentētas mērces, ķiploku-konjaka glazūras un vietējo ogu čatniji.
Kopienas BBQ – pieredze, ne tikai ēdiens
Grilēšana kļūst par sociālu notikumu, nevis tikai ēdiena gatavošanu. No pagalmu BBQ vakariem līdz pop-up BBQ meistarklasēm, cilvēki meklē kopā būšanu, garšas un pieredzi.
Lai arī vasaras mēneši tuvojas noslēgumam, BBQ kultūra dzīvo visu gadu – no rudens lapām līdz ziemas sniegam. Šie 2025. gada trendi parāda, ka grilēšana ir gan māksla, gan tehnoloģija, gan sirdslieta. Grils.lv aicina tevi eksperimentēt, dalīties ar savu pieredzi un turpināt baudīt dzīvi ar uguni, garšu un draugu kompāniju!