Uz kā cepsim?

 

Katra izbraukuma brīvā dabā pamatēdiens ir šašliks. Un, tā kā pavasaris-vasara tiek uzskatīti par atpūtas un šašliku sezonu, tādu ierīču, kā iesmi un grili, pārdevēji ļoti veiksmīgi to izmanto savā labā. Tieši tāpēc ir svarīgi zināt kaut-ko noderīgu šo "instrumentu" izvēlē.

 

Gaļas pagatavošanai nederēs saliekamie grili kastes izskatā, pārgājienu grili, kuri veidoti no ļoti plāna tērauda. Šādi grili ļoti slikti uztur siltumu. Malka un kokogles tajā ļoti ātri sadeg, tāpēc nākas vēdināt ar kādu kartona gabalu vai tamlīdzīgu ierīci. Taču tādas darbības noved pie tā, ka gaļa kļūst sausa un, neapšaubāmi, mūsu šašliks tiek sabojāts. Tācu pat tad, ja tu tomēr kādu iemeslu un apsvērumu dēļ izmanto šādu varkali, ogles ir ieteicams "sagatavot" ugunskurā un, kad karstums būs pietiekams, pārvietot tās uz grilu.

 

Dažādi automašīnu (pārnēsājamie) grili vēl papildus ir neparocīgi izmantošanai, jo tie ir stabili tikai uz pilnīgi līdzenas virsmas. Dabā šādu virsmu atrast ir ļoti sarežģīti, tāpēc tas var novest, kā minimums, pie grila apgāšanās un gaļas sabojāšanas, bet, sliktākā gadījumā, pie ugunsgrēka un apdegumiem.

Šādi grili ļoti bieži arī saplīst pēc pirmās lietošanas reizes. Tērauds stipri uzkarst un salaiduma vietas aizķīlējas. Tā kā tavas atpūtas fināls var tev šķist elles mokas, kad mēģināsi savu grilu atkal salikt.

 

Akmens krāsns - dārgi, bet vērts aizdomāties. Ja tu bieži brauc uz vasarnīcu un gatavo šašliku, ir vērts aizdomāties par "nopietna" grila vai akmens krāsns iegādi. Ar vārdu salikumu "nopietns" grils mēs domājam pietiekami lielu, smagu krāsni ar dūmeni, pelnu kasti un ārdstieni (tam tā jābūt ideālā gadījumā). Toties akmens krāsns ne tikai uzlabos tavu vides dizainu, bet arī ir universāla ierīca dažādu ēdienu pagatavošanai svaigā gaisā. Tādas krāsnis tiek gatavotas no ugunsizturīgiem materiāliem, kas ļauj tām ļoti labi uzturēt siltumu, bet tas, savukārt, ir visai ekonomiski. Dažādus grilu un krāšņu veidus šobrīd ļoti bieži aprīko ar ritentiņiem, ar riņķiem vai pat cepeškrāsnīm. Tas ļauj bez īpašas piepūles apkalpot pietiekami daudz cilvēku profesionālā līmenī.

 

Diemžēl, dūmu smaržu ar tām nav iespējams iegūt, tāpēc arī šašliks var sanākt civilizēts. Tas viss rodas no tā, ka tās, lielākoties, strādā uz gāzes, taču tām piemīt virkne citādāku priekšrocību, kas daļēji kompensē šādu "civilizētību". Piemēram, atvērtās liesmas režīms vai arī pagatavošana uz nokaitētiem akmeņiem. Īpaši iespaidīgs liekas otrais variants. Ar tāda režīma palīdzību ir iespējams pagatavot ko tādu, kas uz restēm vai iesma nebūtu sanācis. Pateicoties "gudrajām" sistēmām, šādās krāsnīs tiek regulēta temperatūra, kas ļoti atvieglo gatavošanas procesu, turklāt daži modeļi pat ir aprīkoti ar papildus paplātēm un galdiņiem, kas ļauj nekavējoties pasniegt ēdienu. Visbiežāk izvelkamie galdiņi tajās ir taisīti no ļoti kvalitatīvas vērtīgo sugu koksnes, kas arī paaugstina šādas krāsns cenu.

 

Vēl viens šašlika pagatavošanas veids ir, tā sauktais, vienreizējās lietošanas mangalis (grils). Šīs ierīces būtība slēpjas tajā, ka tā jau ir aprīkota ar oglēm, paliktni un pat ar degšķidrumu, tā ir domāta nelielam gaļas daudzumam (1-3kg) vai arī zivīm. Vienreizējās lietošanas grili nav paredzēti intensīvai grilēšanai un to cena nav augsta. Taču grila eksperti nerekomendē šos grilus iegādāties.

 

Tātad, var loģiski secināt, ka viss balstās uz vēlmēm un iespējām. Ja tu nedodies izbraukumos vai tev nav pašam sava vasarnīca, tev lieliski derēs tērauda vai čuguna mangaļi, kā arī vienreizējās lietošanas grili. Taču, ja patiesi esi gardēdis un tev nav nekas iebilstams pret lielākiem tēriņiem, lai iegādātos kvalitatīvu ierīci, tev nepieciešams iegādāties akmens krāsni vai lielu čuguna grilu.