Padomi grila un aksesuāru iegādei

 

 

 

 

 

Kas gan var būt labāks siltā, saulainā dienā par izbraucienu brīvā dabā un uz oglēm ceptas gaļas, zivs vai dārzeņu baudīšanu? Šodien mēs pastāstīsim par to, kā pareizi izvēlēties pašu nepieciešamāko maltītes pagatavošanai brīvā dabā: BBQ, restītes, varkaļi (mangāli) un iesmi. Mūsu rekomendācijas vairāk tiek adresētas tiem, kuri atpūtai pie dabas krūts izmanto saliekamos  mangālus un grilus. Taču arī privātmāju un vasarnīcu īpašnieki, kuri ir iecienījuši stacionāras iekārtas, atradīs sev noderīgu informāciju.

 

Sāksim ar informāciju par mangāliem. Tradicionāli ar vārdu "mangāls"  tiek apzīmēta ierīce uz kājiņām, kuru izmanto gaļas pagatavošanai uz oglēm. Sākot no Padomju laikiem par mangālu (varkali) dēvē taisnstūrveida cepšanas ierīci. Apaļas formas cepšanai domātās ierīces sauc par griliem vai BBQ. Mūsdienās veikalos tiek piedāvāts daudz un dažādi grili - tiem ir visdažādākās formas un izmēri un izgatavoti tie no dažādiem materiāliem. Pārnēsājamie mangāli, kā likums, ir mazāki un vieglāki par stacionārajiem. Tos viegli var ievietot automašīnas bagāžniekā.

 

Mangālu kalpošanas ilgums un uzticamība ir atkarīga no ražošanas procesā izmantotā materiāla. Kvalitatīva ierīce augstu temperatūru ietekmē nedeformēsies, nepārkarsīs un nebūs pakļauta korozijai. Lielākā daļa no pārdošanā esošajiem mangāliem tiek izgatavoti no rūdīta tērauda vai čuguna. Paši lētākie modeļi tiek ražoti no oglekļa tērauda. Šim metālam ir diezgan laba karstuma izturība, taču tas viegli pakļaujas korozijai, kas, kā zināms, augstu temperatūru ietekmē noris daudz straujāk.

 

Ļiela nozīme mangālu izgatavošanā ir izmantotā tērauda biezumam. Jo tērauds ir plānāks, jo lielāka iespējamība, ka tas izdegs un deformēsies. Droši varam teikt, ka mangāli, kuru sieniņu biezums ir mazāks par 1 mm, paredzēti vienreizējai lietošanai. Kokogļu sadegšanas temperatūra var sasniegt 700 grādus pēc Celsija un ierīces ar plānām sieniņām šādu temperatūru vienkārši nespēj izturēt. Mangāli no oglekļa tērauda, kuru sieniņu biezums ir 1,5 - 2 mm, ir uzticamāki un kalpos vairākas sezonas pie pareizas kopšanas un uzglabāšanas. Izstrādājumi no nerūsējošā tērauda ir noturīgi pret koroziju pat pie ļoti augstām temperatūrām. Tomēr arī šo mangālu kalpošanas ilgums lielā mērā ir atkarīgs no sieniņu biezuma.

 

 

Atkarībā no konstrukcijas nerūsējošā tērauda mangāli, kuru sieniņu biezums ir sākot no 1,5 mm, ir ne pārāk dārgs, taču labs variants ilglaicīgai lietošanai. Nerūsējošā tērauda izstrādājumi neprasa tik rūpīgu kopšanu kā modeļi  no oglekļa tērauda. Tomēr arī šos mangālus ir ieteicams pēc lietošanas notīrīt un novietot sausā vietā. Pēdējā laikā lielu popularitāti ir iemantojuši čuguna modeļi, kuri mēdz būt arī saliekami. Tie nedeformējas, nepakļaujas korozijai, vienmērīgi uzsilst un tiem ir praktiski neierobežots kalpošanas laiks, ja vien ievērosiet kopšanas noteikumus. Vienīgie mīnusi ir to lielais svars (vairāki desmiti kilogramu) un augstā cena. Čuguna modeļu kopšana ir tāda pati kā no oglekļa tērauda.

 

 

Alternatīvs variants ir grils. Tie ir paredzēti stacionārai lietošanai, taču pārdošanā var atrast arī kompaktus grilus, kurus viegli var ievietot automašīnas bagāžniekā. Kā likums, grili ir funkcionālāki nekā mangāli. Labam grilam ir ventilācija, restīte oglēm, restīte produktiem un vāks. Parasti tos izgatavo no oglekļa tērauda, kas pārklāts ar emalju vai nerūsējoša tērauda pārklājumu. Grila sfēriskā forma nodrošina noturību pret deformācijām, tādēļ prasības pret grila sieniņu biezumu nav tik augstas kā mangāliem. Ļoti liela loma produktu pagatavošanai uz oglēm ir restītei - augsto temperatūru un skābas vides iedarbību (dārzeņu sula, gaļas un zivs marināde) spēs izturēt nerūsējošais  tērauds.

 

 

Šāds izstrādājums ir visdrošākais un ilgi kalpos. Vienīgi, šādas restītes ir grūti atrast un arī maksā tās diezgan dārgi. Lētāks variants ir niķelētas restītes, taču lietot tās drīkst tikai līdz tam brīdim, kamēr nav sabojāts to pārklājums. Pēdējā laikā veikalos tiek piedāvātas restītes ar pretpiedeguma pārklājumu. Šādas restītes vispār nav vērts pirkt. Gatavojot uz oglēm šis pārklājums sadeg, izdalot diezgan plašu bīstamu vielu spektru, kas nogulsnējas uz produktiem. Vēl viens variants ir čuguna restītes grilam. Čuguna restītes ir drošas, nav kaitīgas, kalpo ilgi un ir ideālas steiku gatavošanai. Iesmu iegāde ir vienkāršāka. Tie praktiski visi tiek izgatavoti no nerūsējoša tērauda un atšķiras tikai ar formu un biezumu. Jo biezāks ir tērauds, no kura iesmi ir izgatavots, jo vieglāk būs pruduktus uz tā uzdurt, jo tie nelieksies. Iesma formu katrs var izvēlēties pēc savas gaumes. Lai piknikā ēdienu gatavošana būtu komfortablāka, vēlams līdzi paņemt nepieciešamos aksesuārus: kruķi ogļu izlīdzināšanai un sarušināšanai, standziņas, lāpstiņu un dakšu ar gariem zobiem.

 

Grila kopšanai noderēs birstīte ar metāliskiem sariem un cimdi. Veiksmīgi izvēlēts mangāls vai grils, restīte un iesmi garantēs drošu un komfortablu grila lietošanu. Pagatavoto ēdienu garša ir atkarīga no ogļu kvalitātes un pavāra meistarības.