Kurš grils labāks – gāzes vai ogļu?

 

 

 

Kad runa ir par grila izvēli, tad rodas jautājums - kāds grils izrādīsies ekoloģiski tīrāks un ekonomiskāks, uz kāda ēdiens būs garšīgāks un labāks. Kā gāzes, tā arī ogļu grilam ir savas priekšrocības un trūkumi. Pamēģināsim tos izanalizēt.

 

 

 

Tev var patikt viens grila veids, bet vīram vai mammai tas var likties pilnīgi neērts. Pieņemot lēmumu par labu vienam vai otram, mēs balstāmies uz saviem ieradumiem, dzīvesveidu un garšu priekšrocībām. Tieši tāpēc izvēlēties grilu vajadzētu tam ģimenes loceklim, kurš uz tā gatavos visbiežāk.

 

 

 

Vajag tikai ieslēgt

 

Gāzes grilus izvēlas tie cilvēki, kuriem patīk vieglums un vienkāršums. Gāzes grilā gaļu, dārzeņus un bulciņas var uzcept nepiededzinot. Gāzes grilā var noregulēt temperatūru un sildīšanas ātrumu, kas ļauj pilnīgi kontrolēt pagatavošanas procesu. Lai ieslēgtu gāzes grilu, vajag tikai pagriezt rokturi.

 

Maģiskā uguns

 

Kaut gan gāzes grils ir vienkāršs un ērts, tradicionālā ogļu grila piekritēji diez vai to novērtēs. Daudzi no viņiem apgalvo, ka ēdiens, kas gatavots uz oglēm, garšas ziņā vairākas reizes pārspēj to, kas pagatavots uz gāzes. Ogļu grilam ir nepieciešams vairāk laika, lai to sagatavotu un iedegtu. Tomēr mums ir pāris padomi, kā šo procesu paātrināt. Pirmkārt, iesakām lietot ogļu gabaliņus, kuri iedegas daudz vieglāk nekā ogļu briketes (tās pēdējā laikā ir bieži sastopamas lielveikalos).  Šādas ogles ir ekoloģiski tīras, tātad pārtikā neiekļūs kaitīgas vielas, kas rodas ķīmisku vielu sadegšanas brīdī.

 

Vēl viens vieds kā ātrāk iekurt ogļu grilu - izmantot speciālas plēšas. Tās pārdodas veikalos, kur ir viss nepieciešamais piknikiem. Bieži plēšas var pasūtīt veikalos, kur piedāvā dažāda veida lauksaimniecības tehniku, tās rezerves daļas un izejmateriālus.

 

Cik maksā?

 

Protams, jebkura pirkuma plānošanai noteikti jāizvērtē savas finansiālās iespējas. Un, ja noskatītais grils absolūti neiederas ģimenes budžetā, tad no tā labāk atteikties. Gāzes grili ir ērti, bet maksā vairāk nekā ogļu. Turklāt, pērkot gāzes grilu, būs jārēķinās ar grila apkalpošanas izdevumiem. Dažas gāzes grila detaļas, piemēram, tievās trubiņas, regulāri jātīra vai arī nonēsātās jāaizstāj. Ar tāda veida netīrumiem labi tiks galā tvaiks. Ogļu grils var šķist ne tik ērts, taču ekonomiskāks - tam ir minimāls detaļu daudzums un tas neprasa papīldus rūpes.


Nav vērts liet eļļu ugunī... Degšķidrums, nenoliedzami, spēj paātrināt iekuršanas procesu, taču aiztauties ar to nevajag. Degšanas laikā tas izdala kaitīgus ķīmiskos tvaikus, kas ne tikai ietekmē ēdiena garšu, bet arī var kaitēt veselībai. Īpaši kaitīgi tie ir bērniem - degšķidruma dūmi var kaitēt bērna maigajām plaušām. Tāpēc labāk nodrošinies ar pacietību un iekurini grilu tradicionālā veidā, nevis pēc tam cīnīties ar veselības problēmām.