Kas jāzin katram grilētājam

 

 

 

 

Gatavojot uz grila, pie rokas vienmēr ir jābūt: lielai divzaru dakšai - jēliem produktiem, metāla lāpstiņai - lai uz uguns esošos produktus varētu apgriezt, knaiblēm - gatavo produktu noņemšanai. Visiem šiem priekšmetiem ir jābūt ar gariem rokturiem. Vēlams sekojošs apģērbs: gari ādas cimdi, priekšauts, cepure ar nagu. Vēl jums lieti noderēs: pulkstenis vai taimers, gaļas dēlīši (viens - jēliem produktiem, otrs - gataviem produktiem ), liels ass nazis, iesmi, otiņa produktu apziešanai ar marinādi vai mērci, pulverizators ar ūdeni, lai cīnītos ar uguns liesmām, follija un papīra dvieļi.

 

 

 

Parasti uz degmaisījuma pudelēm ir lietošanas instrukcija, bet mūsu ieteikums ir šāds: ogles ieber grilā plānā kārtā un vienmērīgi izlīdzini, samitrini ar degmaisījumu (uz 2 kg brikešu vajadzēs 250g šķidruma, oglēm - nedaudz mazāk). Pēc tam no oglēm izveido piramīdu, apsmidzini pāris reizes, pagaidi, kamēr liekais mitrums iztvaikos, un tad no apakšas aizdedzini. Aizdedzināšanai labāk izmantot nevis sērkociņus, bet speciālas šķiltavas. Pēc 30 - 45 minūtēm ogles būs sakarsušas.

 

Kā noteikt, vai ogles ir gatavas cepšanai?

 

Katra produkta pagatavošanai ir sava optimālā temperatūra. Zivīm ir nepieciešams vidējs karstums, apmēram 170 - 200 grādi, bet asiņainam bifštekam - vairāk kā 350 grādi. Kā noteikt vajadzīgo temperatūru? Ļoti vienkārši - ar plaukstu! Nē, nevajag roku likt ugunī. Pietiekami ir izstiept roku 15 cm virs oglēm. Jau pēc pāris sekundēm tu plaukstu parausi atpakaļ.

Lai produkti nepieliptu pie restītes, to pirms lietošanas iezied ar eļļu vai taukiem. Lūk, vienkāršs un elegants paņēmiens - ar knaiblēm paņem speķa vai tauku gabalu, kurš palicis pāri pēc gaļas sagriešanas, restītes pamatīgi uzkarsē, un tad iezied. Tomēr, pie restītēm vienmēr kaut kas piedeg. Šo "kaut-ko" var notīrīt, atstājot restītes uz sakarsētām oglēm un noberžot ar metāla birstīti.  Atceries, ka no sakarsuša metāla piedegumu ir vieglāk notīrīt.

Drošības labad grila tuvumā novieto spaini ar smiltīm - ūdens ir slikts palīgs, ja aizdegas kas taukains. Ja tev šķiet, ka ogles ir apdzisušas, neiedomājies ņemt palīgos degmaisījumu. Liesmas ir paslēpušās zem oglēm, tāpēc degmaisījums izraisīs  uzliesmošanu, un liesmas var skart tavu seju. Neatstāj grilu bez pieskatīšanas, īpaši ja tuvumā rotaļājas bērni vai suņi. Nepaslinko un novāc veco zāli, zarus, vārdu sakot, visu kas var ātri uzliesmot. Šī paša iemesla dēļ nelaid pat tuvu grilam blondīnes, brunetes, rudmates un citu matu krāsu īpašnieces ar gariem, izlaistiem matiem, arī maza auguma vīriešus ar bizītēm nelaid.

 

Kā sagatavot produktus?

 

 

Pareizi sagriezt gaļu - tā ir sava veida māksla. Lielu gabalu vislabāk griezt vertikāli, perpendikulāri šķiedrām. No tā gaļa mīkstāka nekļūs, bet sakošļāt gan to būs vieglāk.

Cūkgaļas karbonādi pirms gatavošanas uz grila vajag ieziest ar augu eļļu. Ja ir vēlēšanās piešķirt gaļai papildus aromātu, tad pievieno garšvielas - majorānu, rozmarīnu vai veselas salvijas lapiņas. Lai ribas gals, aiz kura ir tik ērti turēt karbonādi, cepšanas laikā neapdegtu, aptin to ar folliju.

 

Zivs saglabās sulīgumu, ja to sadalot maksimāli saglabāsi ādu (bez zvīņām, protams). Zivi nosusini, jo tai jābūt pēc iespējas sausākai. Cepšanas laikā zivs gabalus uz otru pusi apgriez ļoti uzmanīgi un pēc iespējas retāk. Pagatavošanas laiks ir atkarīgs nevis no zivs svara, bet no sagriezto gabalu biezuma. Katram biezuma centimetram ir nepieciešamas 3 cepšanas minūtes. Trekna zivs cepsies ilgāk. Kad uz zivs gabaliem parādās balta sula, tad tā ir gatava. Ja tu cep veselu zivi, tad  tad kad mīkstums ap asaku pie galvas ir ieguvis rozā krāsu, zivs ir gatava baudīšanai. Zivs steiku var uzskatīt par gatavu, ja ar naža galu var viegli atdalīt gaļu no asakas. Plakanās zivis uz restēm liek vispirms ar gaišo pusi uz leju.

 

Ļoti svarīgi, lai produkti, īpaši vista un tītars, būtu pilnībā izcepušies. Ārējais izskats var būt mānīgs. Produkti no ārpuses var būt apdeguši, bet iekšpusē jēli. Cepšanas laikā produktus uz otru pusi apgriez tikai vienu reizi. Turklāt, ir jāņem vērā, ka pagatavošanas laiks ir ļoti atkarīgs no gaisa temperatūras, ogļu temperatūras un no vēja. Tāpēc zemāk minētais produktu pagatavošanas ilgums ir aptuvens.

 

 

 

Zivis un jūras veltes:

 

  • Zivs šašliks, sagriezts nelielos gabalos - 8 - 10 min.
  • Plakana zivs, ne vieglāka par 450g - 15 - 20 min.
  • Liela vesela zivs, 900g - 1,75 kg - 30 - 45 min.
  • Garneles čaulā uz iesmiem - 4 - 6 min.
  • Gliemenes bez čaulas uz iesmiem - 4 - 6 min.

 

 

 

Dārzeņi:

 

  • Baklažāns, sagriezts 1 cm biezos gredzenos - 8 - 10 min.
  • Cukini, pārgriezts gareniski uz pusēm - 8 - 15 min.
  • Fenhelis, sagriezts 4 biezos gabalos - 10 - 12 min.
  • Sēnes uz dubultiem iesmiem - 8 - 10 min.
  • Saldie pipari, sagriezti uz pusēm vai ceturtdaļās - 6 - 8 min.
  • Jaunie kartupeļi (sagriezt šķēlēs un cept follijā) - 45 min.
  • Tomāti, sagriezti uz pusēm - 6 - 8 min.

 

 

 

 

Gaļa:

 

  • Liellopa asiņainais steiks 2,5 cm biezumā - 6 - 8 min.
  • Liellopa steiks, vidēji izcepts - 8 - 10 min.
  • Liellopa steiks labi sacepts - 10 - 12 min.
  • Burgeri 2 cm biezumā - 1 min.
  • Jēra gaļas karbonāde un kotletes - 10 - 12 min.
  • Jēra gaļas fileja bez kaula - 10 - 12 min.
  • Jēra gaļas stilbs, bez kaula satīts ruletē (1,3 - 1,6 kg) - 75 - 90 min.

 

  • Cūkgaļas ribiņas - 20 - 30 min.
  • Cūkgaļas karbonāde ar kaulu - 12 - 14 min.
  • Cūkgaļas steiks bez kaula - 12 - 14 min.
  • Cūkgaļas fileja, vienā gabalā - 30 - 35 min.
  • Vistas krūtiņa bez kaula - 10 - 12 min.
  • Vistas šķiņķis bez kaula - 8 - 10 min.
  • Vistas krūtiņa ar kaulu - 30 - 35 min.
  • Vesela vista (1,3 - 1,6 kg) - 60 - 90 min.
  • Tītara steiks vai eskalops - 6 - 8 min.
  • Pīles krūtiņa bez kaula (nogriezt taukus) - 10 - 15 min.
  • Vesela pīle (1,8 - 2 kg) cept follijā ar krūtiņu uz leju - 120 min (paredzēts tikai cepšanai apaļajos grilos)