Kā pareizi gatavot uz grila dārzeņus

 

 

Sāksim ar aksiomu - ne viss vienkāršais ir vienkāršs. Tā vien liekas ka pagatavot uz grila dārzeņus nav nekā sarežģīta. Sagriez dārzeņus, uzliec uz grila un cep. Daudzi tā arī dara. Rezultātā dārzeņi ir vai nu melni un nodeguši, vai nu bāli un jēli.

 

Dārzeņi karstuma ietekmē nedaudz saraujas, kļūst mīkstāki un iegūst īpašu garšu un aromātu. Visbiežāk grilēšanai izmanto sēnes un papriku,  taču grilēt var arī cukini, baklažānus, kabačus, sparģeļus, tomātus, artišokus, jaunos kartupeļus un kukurūzas vālītes.

 

Dārzeņus var cept uz grila pannas, bet visgāršīgākie tie būs gatavojot uz grila. Ja neilgi pirms tam, kad dārzeņi ir gatavi, tu pievienosi svaigus rozmarīna, lauru lapu vai timiāna dzinumus, tad dārzeņi uzsūks šo garšvielu aromātu.

 

Jebkurā gadījumā, dārzeņi ir jāsagatavo grilēšanai, lai tie pilnībā izceptos. Respektīvi, lai tie būtu mīksti iekšpusē, kad ārpuse būs apcepusies.

 

Baklažānus un cukini pārgriez gareniski un tad iegriez krusteniski.

Tomātus un artišokus griež uz pusēm.

Sēnēm jānogriež kātiņi un tad jāsaliek un grila vienmērīgā kārtā. Parasti grilēšanai izmanto lielās sēnes.

Jaunos kartupeļus var atstāt veselus, taču pirms grilēšanas tos 5 – 7 minūtes pavāri. Lai tie vienmērīgi izceptos, kartupeļus izvēlies vienāda izmēra.

Papriku var grilēt arī veselu, lai no tās neiztek sula. Pēc grilēšanas paprikai novelk ādiņu un izņem sēklas. Sagrieztu papriku parasti ēd ar visu miziņu.

Kukurūza pirms grilēšanas ir speciāli jāapstrādā - atliec lapas un noņem zīdainās šķiedras. Pēc tam atkal apsedz vālīti ar lapām, lai izveidotu aizsargslāni kukurūzas graudiem. Sagatavoto kukurūzas vālīti ar lapām uz 30 minūtēm iemērc aukstā ūdenī, nopurini lieko ūdeni un liec kukurūzu uz grila.

Pirms grilēšanas dārzeņus ir ieteicams rūpīgi apsmērēt ar augu eļļu, tad tie nesakaltīs. Ja eļļai pievienosi garšvielas, ķiplokus vai nedaudz svaigas citrona sulas, tad iegūsi vienkāršu marinādi, kurā dārzeņus vari paturēt 30 minūtes.

 

Dārzeņi jāliek uz ļoti karsta grila tuvu oglēm. Tie jāgroza ātri un bieži, lai tie vienmērīgi apceptos no visām pusēm. Dārzeņus var gatavot arī tieši oglēs. Kartupeļus, piemēram, pasargās miziņa, bet pārējos dārzeņus veselus vai sagrieztus, katru atsevišķi vai visus kopā apsmērē ar sviestu vai augu eļļu, kurai ir pievienotas garšvielas, un ietin follijā. Tad oglēs uzrušini vietu dārzeņiem, ievieto dārzeņus un apklāj ar karstiem pelniem.