Kā pagatavot uz grila garšīgu zivi

 

 

Lai uz grila gatavota zivs nesadruptu un būtu sulīga, ir jāzin daži pagatavošanas noslēpumi. Mūsdienās uz grila var pagatavot visdažādākos gaļas un zivs ēdienus, cept putnu gaļu, dārzeņus un augļus. Dažādi modernu grilu veidi sniedz iespējas tos izmantot gan pagalmā, gan tavā virtuvē. Grilēšana patiešām ir lieliska kulinārijas metode, un nav svarīgi vai ēdienu gatavosi cepeškrāsnī, speciālā grila – pannā vai uz atklātas uguns. Grilētiem produktiem ir kārdinoši gards izskats. Un visbeidzot, laikam vissvarīgākais, – grilēti produkti ir ļoti veselīgi, jo pagatavošanas procesā tiek izmantots minimāls taukvielu daudzums.

 

 

 

Tā ir liela bauda – brīvdienā aizbraukt pie ezera vai upītes un pagozēties vasaras saulītē, izņemt no mašīnas bagāžnieka pārnēsājamo grilu un pagatavot gardu maltīti. Ko gatavosim šoreiz? Atkal šašliku? Nē, šodien gatavosim zivi. Uz restēm, zem kurām kuras smaržīgas ogles, zivs izdodas ļoti garšīga. Un arī pagatavošanas laiks ir trīs reizes īsāks nekā gaļai.

 

Ir daudz dažādas receptes, kā pagatavot zivi uz grila. Taču ne visās receptēs raksta par to, ka jebkuras zivs fileja, cepot uz restēm, nezin kādēļ noteikti pielīp pie metāla restītēm. Uz restītēm skaisti saliktos filejas gabalus burtiski nākas nokasīt no tām. Cepta zivs, atšķirībā no gaļas, sadrūp. Tādēļ tās izskats pēc noņemšanas no restītēm, protams, ka vairs nav tik skaists kā bildēs.

 

Mājās, pirms gatavošanas uz elektriskā grila, zivi apviļā panējumā. Šāds paņēmiens garantē to, ka gatavie gabaliņi nesadrups un būs skaisti. Taču meža pļaviņā šādu paņēmienu izmanot nav ērti. Ja pirms zivs gabalu izvietošanas uz restītēm, restītes apsmērē ar augu eļļu, tad zivs pielipšana pie restītēm samazināsies.

 

 

Var, protams, neiegādāties gatavu fileju, bet nopirkt veselu zivi un pēc notīrīšanas, sagriezt steika gabalos. Taču, ja godīgi, tad steika gabali parasti ir diezgan sausi. Vienīgi ja izmantosi tādas treknas zivis kā okeāna paltusu vai sviesta zivi. Pat uz grila ceptus laša gabalus ēdot iesakām apliet ar mērci, lai būtu sulīgāk.

 

 

 

Vislabāk uz grila gatavot zivi tā saucamajā tūtiņā. Iztīri no zivs asakas, ādu negriez nost. Zivi sagriez tik lielos gabalos, lai tos varētu pārlocīt uz pusēm. Maigais mīkstums paliks iekšpusē, bet āda ārpusē. Šādā veidā liec zivi uz restēm, pirms tam iekšpusē ieliec garšvielas, sīpolus, dārzeņus, sēnes un pat augļus. Šādā variantā zivs būs maiga un sulīga, arī pie restītēm tā nepielips.

 

 

Šādi gatavot var jebkuras zivis - gan jūras, gan upes. Turklāt, šādas zivis var sagatavot jau mājās, tad ietin pārtikas plēvē vai follijā. Atpūtas vietā, kad ogles jau būs pietiekami sakarsušas, atliks tikai zivs gabaliņus izvietot uz restītēm.

 

Šīs receptes varianti ir atkarīgi tikai no tavas izdomas un fantāzijas. Katram kulināram ir savs iecienītākais pildījums, kurš ir novērtēts kā pats gardākais. Jebkurā variantā zivs būs ļoti garšīga!