Kā pagatavot šašliku no zivs. 10 padomi

 

Parastākais un ātrākais pagatavošanas variants šašlikam, protams, ir šašliks no zivs. Tā kā tam ir apbrīnojama garša, spilgta smarža un neparasts maigums, šašlikam no zivs nav nepieciešama īpaša sagatavošana un ilga marinēšana. Tā teikt, pietiek ar gabaliņu uzduršanu uz iesmiem, apcepšanu uz oglēm un šašliks jau ir gatavs. Marinādes, mērces un garšvielas lieto tikai, lai piešķirtu zivs šašlikam papildus smaržu un dažādas piegaršas. Bet tomēr, pat, ja liekas, ka viss ir vienkārši, šašliks no zivs prasa daudz uzmanības un dažu nelielu noslēpumu zināšanu. Mēs varam palīdzēt uzzināt, kā pagatavot šašliku no zivs.

 

 

 

 

Pasaules kulinārijā ir daudz dažādu recepšu, kā pagatavot šašliku no zivs. Ar saviem zivju šašlikiem visvairāk pazīstamās valstis ir Indija, Irāna un Azerbaidžāna. Cik daudz mērču un marināžu ir izdomāts zivij, kas ir cepta uz oglēm! Lietā liek visu, sākot ar parastu citrona sulu un melnajiem pipariem un beidzot ar eksotisko tandurī čili mērci (masalu) un čatni no svaigiem garšvielu augiem.

 

 

Arī zivi katrs var izvēlēties pats. Der gan treknā, garšīgā store, gan maigais lasis un aromātiskais sams.

Tie, kuriem garšo jūras veltes, noteikti novērtēs uz oglēm ceptu stavridu vai mencu. Pat lētā pangasija cepta uz oglēm, apdāvinās ar burvīgu aromātu un maigu garšu.

 

 

Vairums zivju lieliski papildina cita citas garšu, kad tās ir uzdurtas uz viena iesma. Tikai zivs šašliks dod tev visas iespējas fantazēt un mēģināt jaunas receptes un šī ēdiena variantus. Tiem, kas taisās gatavot zivs šašliku pirmo reizi, bet nav pilnīgi pārliecināti savos spēkos un pieredzē, esam sagatavojuši pašus svarīgākos padomus, noslēpumus un receptes, pateicoties kuriem vienmēr zināsi, kā gatavot šašliku no zivs.

 

 

1. Izvēloties zivi savam šašlikam, pievērs uzmanību svaigai vai dzīvai zivij. Tieši tāda zivs, cepta uz oglēm, dos iespēju izbaudīt īsta zivs šašlika aromātu un garšu. Ja nav tādas iespējas un esi spiests lietot saldētu zivi, pacenties ļoti rūpīgi ievērot zivs atsaldēšanas procesu. Atsaldē zivi uz ledusskapja apakšējā plaukta, taču temperatūra nedrīkst būt augstāka par +5 grādiem. Nekādā gadījumā neatsaldē zivi siltumā! Ātri atsaldēta zivs, pat istabas temperatūrā, nerunājot jau par mikroviļņu krāsni, pazaudēs daļu savas garšas, tai būs nepatīkams aromāts, bet šašliks, kas būs pagatavots no šādas zivs, būs sauss un ciets.

 

2. Īpašu uzmanību pievērs arī tam, cik svaiga ir zivs! Pērkot atdzesētu zivi, rūpīgi paskaties un paosti to. Svaigai, atdzesētai zivij ir patīkama smarža, tīras, caurspīdīgas acis, spilgti sarkanas žaunas un gludas zvīņas. Nepatīkama skāba smarža, blāvas acis, pārāk bālas vai tumšas žaunas, daļēji nokritušas zvīņas - tās visas ir nesvaigas, vecas zivs pazīmes. No tāda pirkuma labāk atteikties, jo garšīgs šašliks no šādas zivs nesanāks. Izvēloties saldētu zivi, pievērs uzmanību ledus daudzumam un tā konsistencei. Labai saldētajai zivij jābūt noklātai ar plānu ledus kārtiņu, filejas gabali vai visas zivis, kas ir sasaldētas, nedrīkst būt salipušas. Necaurspīdīga, bieza ledus kārta, salipušas zivis un sniega kārtiņa ļaus saprast, ka produkts jau ir bijis atsaldēts. No tāda pirkuma labāk atteikties. Nav vērts pirkt arī zivi, kas visa nav noklāta ar ledu, dažviet ar sausiem, nedaudz dzelteniem plankumiem, jo, visticamāk, tev tiek piedāvāta veca, nepareizi glabāta zivs, kuras garša un aromāts būs pavisam citādāki nekā tam vajadzētu būt.

 

 

 

 

3. Iespējams, ka pats grūtākais zivs šašlika pagatavošanā ir tā gatavības noteikšana. Slikti izcepies šašliks tev liksies nepatīkams, kā no gumijas gatavots, un neatklās savu patieso garšu un smaržu līdz galam. Vēl šāds šašliks nav drošs veselībai. Pārcepta zivs var būt pārāk sausa un cieta, vai arī tā var sadrupt mazos gabaliņos pat uz iesma, kas nav diez ko patīkami. Bet neuztraucies, pati vienkāršākā dakša palīdzēs noteikt to, vai šašliks ir gatavs. Vienkārši uzmanīgi, ar dakšas palīdzību jāatbīda zivs šķiedras uz viena no gabaliņiem. Ja zivs gabaliņa iekšā gaļa vēl joprojām ir nedaudz caurspīdīga, pagarini pagatavošanas laiku vēl uz dažām minūtēm. Ja zivs gabaliņš ir kļuvis necaurspīdīgs pat pašā tā dziļumā, tavs šašliks gatavs.

 

4. Palutināsim sevi ar ļoti vieglu pagatavošanā, bet nemainīgi garšīgu un pa īstam izsmalcinātu stores gaļas šašliku. Rūpīgi nomazgā 1kg stores aukstā ūdenī, noņem tai ādu un gaļu sagriez porciju gabalos. Saliec gabalus bļodā, pievieno divas sīpolu galviņas, kas ir sagrieztas pusaplīšos, 100g sasmalcinātu pētersīļu un diļļu, 1/2 citrona sulu, sāli un svaigi maltus baltos piparus pēc garšas. Rūpīgi visu samaisi un atstāj marinēties vēsā vietā uz 1–2 stundām. Cep uz oglēm. Pasniedz, uzliekot uz svaigām salātlapām, izpušķojot ar citrona daiviņām un svaigiem dārzeņiem. Šim šašlikam lieliski derēs mājās pagatavota granātābolu mērce.

 

 

5. Ne mazāk garšīgs šašliks no divu veidu saldūdens zivīm. Sagriez porcijas gabalos 500g sama filejas un laša. Saliec gabalus traukā. Pievieno 100ml sausa baltvīna, 100ml olīveļļas, 1 tējk. maltas saldās paprikas, 1 tējk. sinepju graudu, sāli un melnos piparus pēc garšas. Visu kārtīgi samaisi un atstāj marinēties uz 30min. Marinētu zivi sadur uz iesmiem. Gaļu iezied ar atlikušo marinādi un cep uz oglēm līdz šašliks ir gatavs. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem vai skābiem augļiem. Lielisks papildinājums šādam šašlikam būs glāze baltvīna vai glāzīte ledusauksta degvīna.

 

6. Neparasti maigs sanāk zvejnieku šašliks no svaigām upju zivīm. Sagriez porciju gabalos 1kg upju zivs. Vislabāk ņemt lielu zivju fileju, piemēram, asara, vēdzeles, līdakas, zandarta. Saliec gabalus traukā, pievieno 100g sasmalcinātu  pētersīļu un diļļu, 1/2 citrona sulu, 50ml degvīna, sāli un piparus pēc garšas. Rūpīgi samaisi un atstāj marinēties uz vienu stundu. Marinētus  zivs gaļas gabaliņus uzdur uz iesmiem un iezied ar svaigu krējumu (10 – 15%).  Cep uz oglēm līdz gaļa ir gatava. Pasniedz ar svaigiem vai marinētiem dārzeņiem un Tartar mērci.

 

 

 

 

7. Īpaši maigs un sulīgs sanāk zivs šašliks, ja citrona sulu aizvieto ar granātābola sulu. 1kg laša nomazgā aukstā ūdenī, noņem ādu un izņem asakas, sagriez porciju gabalos. Ieliec zivi mērcē, kas ir domāta marinēšanai, pievieno 1ēd.k. apiņu, 50g sasmalcināta koriandra, sāli un melnos piparus pēc garšas. Rūpīgi samaisi visu, pievieno 2 ēd. k. olīveļļas un 200ml granātābolu sulas. Vēl vienu reizi visu rūpīgi samaisi un atstājiet marinēties uz 2 stundām. Marinēto zivi uzdur uz iesmiem, iezied ar palikušo marinādi un cep uz oglēm. Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem, asiem marinētiem pipariem un ar mājās gatavotu granātābolu mērci.

 

 

8. Oriģinālo šašliku no jūras asara mums piedāvā Ķīnas virtuve. 500g jūras asara filejas sagriez porciju gabalos un ieliec traukā. Pievieno 2 ēd.k. citronu sulas, 2 ēd.k. sojas mērces, ½ tējkarotes samaltu čili piparu, visu rūpīgi samaisi un atstāj marinēties uz 30min. Katru zivs gabaliņu ietin bekona strēmelē un sadur uz iesmiem pamīšus ar papriku un sīpola gredzeniem. Šādā veidā sagatavotu zivi nedaudz iezied ar sezama sēklu eļļu un cep uz oglēm. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem, dārzeņiem un ar jebkuru asu mērci.

9. Norvēģu virtuve mums piedāvā parastu, bet garšīgu un aromātisku zivju šašlika recepti no laša. Mērci jāsagatavo iepriekš. Tev jāiztīra 2 glāzes ķiršu no kauliņiem, pēc tam jāieliek ķirši nelielā katliņā, jāpievieno 100ml ūdens, 1 ēd.k. sarkanvīna etiķa, 1 tējk.  brūnā cukura, sāls pēc garšas. Uzliec katliņu uz uguns un vāri, patstāvīgi maisot, apm. 10–15 minūtes līdz ogas būs mīkstas. Gatavus ķiršus atdzesē, ieliec blenderī ar visu sulu, pievieno 50g sasmalcinātu pētersīļu un sablenderē visu kopā līdz masa kļūst viendabīga. Gatavo mērci ieliec ledusskapī vismaz uz 12 stundām. 600g svaiga laša sagriez nelielos gabaliņos, puravus sagriez apm. 3 cm platās šķēlēs, notīri 10 mazus sīpoliņus. Uzdur zivs gabaliņus uz iesmiem kopā ar puraviem un veseliem maziem sīpoliņiem. Cep uz oglēm. Gatavam šašlikam pievieno sāli un pārlej ar ķiršu mērci.

 

10. Garša un neparastā Indijas virtuve dāvā šašliku no zivs un tandurī čili mērces (masalas). Tandurī masala ir ļoti aromātisks Indijas garšvielu maisījums, kuru var iegādāties jebkurā veikalā. Iepriekš pagatavo zaļo garšvielu maisījumu. Sasmalcini blenderī 2 glāzes piparmētru lapu, 1 glāzi koriandra, 1 lielu sīpolu, 4 zaļos čili piparus, 1 ēd. k. cukura, divu citronu sulu, sāli pēc garšas. Ļauj maisījumam nostāvēties vēsā vietā 10–12 stundas. Pirms pasniegšanas garšvielu maisījumam pievieno nedaudz ūdens. 500g iecienītās zivs filejas sagriez porcijas gabalos, ieliec traukā, pievieno 4 ēd.k. dabīga jogurta un 2 ēd.k. tandurī masalas. Rūpīgi samaisi un atstāj marinēties vēsā vietā uz 6–10 stundām. Marinēto zivi uzdur uz iesmiem un cep uz oglēm. Pasniedz ar zaļo garšvielu maisījumu un svaigiem dārzeņiem.