Kā pagatavot nepārspējamu steiku

Nepārspējama steika pagatavošana var būt grūts uzdevums pat ļoti pieredzējušam pavāram, tā kā nelieli gaļas gabali var kļūt cieti un sausi. Mēs rekomendējam izmantot smagu pannu vai grila pannu, nevis elektrisko grilu, jo tas dos jums vairāk iespēju regulēt temperatūru. Nogrieztās aizmugurējās daļas sastāv no dažiem muskuļiem. Tiem ir blīvāka tekstūra un sulīgākas un mīkstākas steiku filejas. Tiem arī ir marmora izskats un patīkams aromāts. Šiem steikiem ir jābūt 5 – 6 centimetrus bieziem, kā dēļ ir nepieciešams vairāk laika, lai tos pagatavotu, nekā parasti. Steiki, kas ir 2,5 centimetrus biezi, jāgatavo tik ilgi, cik norādīts raksta beigās.

 

 

 

Pirmais solis – sagatavo steikus.

Izņem steikus no ledusskapja 20 min. pirms gatavošanas, lai tas paspēj uzsilt līdz istabas temperatūrai. Ja steiks ir bijis sasaldēts, atkausē to visu nakti ledusskapī un nosusini.

 

Otrais solis – uzkarsē pannu.

Sildi pannu uz lielas uguns, tai ir jākļūst karstai, bet tā nedrīkst dūmot (ja panna būs pārāk karsta, tad steiks piedegs no ārpuses pirms būs gatavs iekšpusē un kļūs ciets). Iezied steiku ar eļļu vai ielej nedaudz eļļas pannā un pievieno garšvielas pēc garšas (labāk izmanto rapšu eļļu vai olīveļļa). Neliela sprakšķēšana, kas sāksies pēc tam, kad uzliksi steiku uz pannas, liks saprast, ka tā ir uzsildījusies līdz vajadzīgajai temperatūrai.

 

 

Trešais solis – pagatavo pēc garšas.

Pusgatavam steikam: gatavo steikus uz pannas tā, lai tie nesaskartos 3-4 minūtes, pēc tam samazini uguni līdz pusei un gatavo vēl 2-3 minūtes. Lai pārbaudītu tā gatavību, uzmanīgi uzspied uz steika ar pirkstu. Steikam ar asinīm ir jābūt mīkstam, labi izceptam (bez asinīm) jābūt cietam, bet vidējam steikam, kā ir pieņemts, jābūt apmēram vidēji mīkstam.

 

Ceturtais solis – ļauj steikam atpūsties.

Atstāt gaļu nedaudz atpūsties ir tikpat svarīgi kā pareizi to pagatavot, jo tikai tā viss gabals kļūs silts, sulīgs un maigs. Noņem steikus no pannas, uzliec tos uz restēm, apsedz ar foliju un atstāj siltā vietā uz 10 minūtēm. Atceries, lai steiks labāk pastāv nedaudz ilgāk, jo tasteiks iegūs labāku aromātu un mīkstumu.

 

 

 

 

Piektais solis – pasniedz steikus.

Steikiem ir nepieciešami asi naži, lai tos varētu viegli sagriezt. Steikus pasniedz uz siltiem šķīvjiem.

 

 

 

Steiku pagatavošanas laiks.

 

Norādīts aptuvenais laiks 2,5 cm biezam steikam. Steikiem, kas ir biezāki, nepieciešams ilgāks pagatavošanas laiks un otrādāk.

 

Ar asinīm – 1–2 min. no katras puses, ļauj atpūsties 6–8 min.
Medium rare – 2–2,5 min. no katras puses, ļauj atpūsties 5 min.
Vidēji apcepts – 3 min. no katras puses, ļauj atpūsties 4 min.
Labi izcepts steiks – 4,5 min. no katras puses, ļaut atpūsties 1 min.