Kā pagatavot ideālu liellopu malto gaļu

 

 

Šobrīd tik ļoti populāro burgeru pagatavošanai ir nepieciešama tieši liellopu maltā gaļa. Garšīgs hamburgers sastāv no daudziem komponentiem, taču pats-pats svarīgākais komponents ir gaļa. Maltās gaļas kvalitāti ietekmē daudzi parametri, sākot ar maluma rupjuma pakāpi, tauku daudzumu un beidzot ar malšanas vai sasmalcināšanas metodi.

 

Kā zināms, gaļā ir daudz muskuļu šķiedru, starp kurām ir saistaudi un zināms daudzums tauku. Ja tu vēlies ēst jēlu gaļu, tad taukiem ir jābūt ļoti minimāli. Taču, ja no maltās gaļas gatavojam ēdienu ar termisko apstrādi, tad labāk, ja tauku ir vairāk. Muskuļu šķiedras ir garas un stingras (noturīgas), tāpēc sasmalcināšana samazina šo noturību. Cik smalki ir jāsamaļ? Tas, protams, ir atkarīgs no gaļas maļamās mašīnas vai citas sadzīves tehnikas, kuru izmantojam šim nolūkam. Pat ar nazi gaļu var sasmalcināt dažādi. Rupjais malums vislabāk ļauj maltajai gaļai saglabāt sākotnējo gaļas garšu un sniedz iespēju izbaudīt gaļas tekstūru. Ja gaļa ir pārāk smalki samalta, tad mēs riskējam pagatavot ēdienu ar nepietiekamu gaļas garšu. Bieži vien veikalos tirgo tieši smalkā maluma malto gaļu ar gludu tekstūru. Tas tiek darīts, lai maskētu gaļas kvalitāti vai maltajai gaļai izmantoto gaļas gabalu "izcelsmi".  Tāpēc, pērkot malto gaļu, pievērs uzmanību šim faktam! Kvalitatīva liellopu maltā gaļa ir rupja maluma.

 

Uz dārzeņu rēķina burgeri var pagatavot gan garšīgāku, gan veselīgāku. Pievieno kraukšķīgas salātu lapas, sulīgu tomāta šķēli, sīpolu, brokoli, svaigu vai marinētu gurķi. Principā, dārzeņi var būt jebkādi, galvenais, lai izvēlētie dārzeņi sader ar gaļu.

 

 

Maļot gaļu, no tās tiek atbrīvotas olbaltumvielas, kuras malto gaļu satur kopā. Tāpēc maltai gaļai sāli pievieno tikai tad, kad kotletes jau ir sagatavotas cepšanai. Ja sāli pievienosi maltajai gaļai, tad gatavošanas laikā kotletes var izjukt. Vari arī vienkārši maltās gaļas ēdienam pievienot kādu sālītu "kaimiņu", kā tas ir gadījumā ar hamburgeru, piemēram, olīves, tapenādi, sālītus gurķus vai arī sāli pievieno tikai piedevām.

 

Un tā, tev ir 200g liellopu filejas, un tu vēlies pagatavot kotletes hamburgeram. Lieliski! Vēl tev vajadzēs nedaudz cūku tauku, 1 ēdamkaroti mīksta vai izkausēta sviesta, 2 ēdamkarotes olīveļļas, svaigi maltus piparus un sāli. Gaļu un taukus ieliec saldētavā uz 30min. Pēc tam izņem, liellopu gaļu sagriez 3 – 4 daļās un samal kopā ar taukiem, atceroties mūsu ieteikumu par rupjo malumu.

 

 

Iegūto masu samaisi kopā ar pārējām sastāvdaļām. Ja vēlies, vari vēl pievienot smalki sagrieztus pētersīļus, majorānu, jau iepriekš sasmalcinātu un apceptu šalotes sīpolu un 1–2 ķiploku daiviņas. Ar rokām samais malto gaļu, piesātinot masu ar gaisu, un veido kotletes. Centies neizmantot modernās presformas un nesaspied kotletes pārāk stingri. Daudzi iesaka izveidotās kotletes pirms cepšanas atkal ielikt ledusskapī uz 20–30 min. Ja vēlies, vari tā darīt, taču vari cept arī uzreiz.

 

Uzkaisi kotletēm sāli un cep uz pannas, kura ir nedaudz ieziesta ar eļļu vai grilē 2–3 min no katras puses.

 

 

 Tas arī viss! Tev priekšā ir lieliskas kotletes mājas hamburgeram.