Grilē droši!

 

Pamatnoteikumi

 

1. Iegādājoties grilu noteikti izlasi tā lietošanas instrukciju.
2. Grilu nedrīkst novietot tuvāk par 1,5m no viegli uzliesmojošiem materiāliem un virsmām, piemēram, siena ar koka paneļiem, malka, koka veranda vai terase utt. Nekad neizmanto grilu iekštelpās (izņemot tam speciāli paredzētas ierīces), kā arī zem saulessargiem un vieglām vasaras nojumēm.
3. Pārliecinies, ka grils ir novietots stabili uz gludas virsmas.
4. Izmanto tikai speciālus grila aksesuārus ar gariem karstumizturīgiem rokturiem un cimdus no speciāla materiāla.
5. Darbojoties pie grila saģērbies atbilstoši - pārāk brīvs vai arī viegli uzliesmojošs apģērbs var būt bīstams. Arī garos matus labāk savākt. 
6. Pieskati bērnus un dzīvniekus - neatstāj tos pie grila bez uzraudzības.

 

 

Drošības tehnika darbojoties ar gāzes grilu


1. Uzturi grilu tīrībā, to nedrīkst atstāt taukainu. Tādā veidā tu ne tikai izvairīsies no uzliesmojuma, bet arī no nevēlamu kukaiņu vizītes. No kukaiņiem palīdzēs izvairīties arī grilā iebērta maltā paprika.
2. Ja parādījās uguns liesmas, izslēdz visus degļus un pārliec produktus uz blakus restēm. Kad liesmas nodzisīs, aizdedzini grilu no jauna. Nekad nedzēs gāzes degli  ar ūdeni.
3. Daudzi, mēģinot izvairīties no grila kopšanas, klāj zem gāzes degļiem foliju. Folijs neļauj taukiem notecēt tiem paredzētā paplātē - tauki sakrājas folijā un var uzliesmot jebkurā brīdī.
4. Gāzes balonus nedrīkst uzglabāt iekštelpās un garāžā.
5. Jauns gāzes grils sākumā var uzkarst vairāk nekā nepieciešams. Pēc neilgas lietošanas, kad viņš no iekšpuses noklāsies ar sodrējiem un samazināsies vāka un paša grila atstarojošs efekts, uzkaršanas process normalizēsies.

 

 

 

Drošības tehnika darbojoties ar pārtikas produktiem


1. Tavām rokām vienmēr jābūt tīrām! Obligāti nomazgā tās ar ziepēm pirms un pēc tam, kad esi darbojies ar jēliem pārtikas produktiem, īpaši ja tā ir mājlopu gaļa, putnu gaļu, medījums vai zivs. 
2. Atkausē gaļu, zivis vai vistu ledusskapī, nevis virtuvē uz galda.
3. Svaigiem un jau termiski apstrādātiem produktiem izmanto dažādus traukus, atsevišķu inventāru un darba virsmas (delīšus).
4. Traukus un darba virsmas pēc gatavošanas kārtīgi nomazgā karstā ūdenī ar trauku mazgājamo līdzekli.
5. Ja gaļa neatrodas ledusskapī paseko, lai istabas temperatūra nepārsniegtu 20 grādus. Neatstāj jēlu gaļu saulē, radiatoru vai plīts tuvumā.
6. Termiski apstrādājot malto gaļu vienmēr to uzkarsē līdz 70 grādiem, bet putna gaļu - līdz 75 grādiem.
7. Ja gatavošanas laikā tu plāno apsmērēt gaļu ar mērci, sadali to divās daļās: vienu daļu izmanto grilēšanai, otru daļu pasniedz galdā. Pirms izmantot mērces pagatavošanai marinādi, kurā marinējās gaļa vai zivs, to obligāti ir jāuzvāra (apm. 30 sek.)

 

 

 

 

Drošības tehnika darbojoties ar ogļu grilu


1. Ogļu grilu var izmantot tikai brīvā dabā. Ekspluatējot to telpās veidojas gāzes, kas ir bīstamas cilvēka dzīvībai un veselībai.
2. Nekad nelej uz oglēm degšķidrumu un neizmanto ogles, kuras ir piesūcinātas ar to.
3. Kokogļu iekurināšanai nedrīkst izmantot benzīnu, alkoholu un citus viegli uzliesmojošus šķidrumus. Ja tu tomēr izmanto degšķidrumu, tad pirms aizdedzināt ogles notecini visu šķidrumu caur apakšējo ventilācijas atveri.
4. Grilēšanai drīkst izmantot tikai pilnībā nokomplektētu un saskrūvētu grilu (noteikti pievērs uzmanību pamācībai un saliec grilu tā, kā to ir paredzējis ražotājs). Pirms lietošanas pārliecinies, ka pelniem domāta paplāte ir pareizi novietota un nostiprināta.
5. Ja grila iekurināšanai izmanto starteri iekuram, nekad nenovieto to uz viegli uzliesmojošām virsmām vai to tiešā tuvumā. 
6. Nepieskaries ar rokām pie grila restēm, lai pārbaudītu to uzkaršanas pakāpi. 
7. Sekojot izgatavotāja instrukcijai grila vāku vienmēr uzkar uz speciāla stiprinājuma. Nekad neliec karstu vāku zālē vai nekarini uz grila rokturiem.
8. Lai nodzēstu ogles, aizver vāku un pilnībā aizver ciet augšējās un apakšējās ventilācijas spraugas. Nekad nedzēs ogles ar ūdeni, jo tā tu sabojāsi grila pārklājumu.
9. Ja cepšanas laikā ogles uzliesmoja, aizver vāku un līdz pusei piever ventilācijas atveres. Atceries: nekad nedzēs liesmas ar ūdeni!
10. Elektrības vadiem jābūt drošā attālumā no karsta grila.

 

 

 

 

 

 

 

Gatavo pareizi


1. No steikiem un gaļas gabaliem vienmēr nogriez liekos taukus - pietiks ar 0,5cm biezu slāni. Jo mazāk tauku, jo vairāk pārliecības, ka cepšanas laikā tā neuzliesmos. 
2. Plāna eļļas kārta palīdz vienmērīgi apcept gaļu un neļauj produktiem piecepties pie restēm. Grila restes ar eļļu iesmērē pirms cepšanas, bet cepšanas laikā ieeļļo tikai pašus produktus!
3. Grils ar vāku ir speciāli konstruēts tā, lai karstā gaisa cirkulācija nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, bez uzliesmojumiem. Katru reizi, kad tu bez vajadzības paver grila vāku, tu palielini cepšanas laiku.
4. Izmanto termometru un taimeri, lai laicīgi noņemtu gatavu ēdienu no grila. Lai noteiktu produkta gatavības pakāpi pārbaudi tā iekšējo temperatūru.
5. Izmanto tikai attiecīgo inventāru. Aksesuāri ar gariem rokturiem un speciāli cimdi pasargās tevi no apdegumiem. Izmanto dakšu tikai lai noņemtu produktu no grila, cepšanas laikā izmanto knaibles.
6. Receptēs un tabulās cepšanas laiks parasti tiek norādīts ņemot vērā, ka apkārtējā temperatūra ir 20 grādi, neliels vējš vai arī tas nav vispār. Stiprākā vējā vai aukstākā laikā gatavošanas laiks palielinās, bet karstākā laikā - samazinās.