Ar ko BBQ atšķiras no šašlika

 

Gan BBQ, gan šašliks ir svinības pie dabas krūts. Tas ir arī process un rezultāts, svinību un paša ēdiena nosaukums. Amerikāņi šādu atpūtas veidu sauc par BBQ, angļi – BBQ vai grilu, vācieši sauc par grilu, bet mēs to dēvējam par šašliku.

 

 

Ar ko BBQ atšķiras no šašlika?

 

 

Šašliku gatavo uz ugunskura oglēm, BBQ – speciālā BBQ katlā.

Šašliku uzver uz iesmiem, BBQ cep uz restēm.

Šašlika gaļa ir sagriezta nelielos gabalos, BBQ – lielos gabalos.

Šašlikam kā piedevas izmanto dārzeņus un zaļumus, BBQ – frī kartupeļus.
Šašlika gaļu vienmēr iepriekš marinē, BBQ – kā kuru reizi, pēc savas izvēles.

 

 

Šī ēdiena mūsdienīgais nosaukums radies pateicoties XIX gadsimta amerikāņu reklāmai, kura skanēja tā: Bar-Beer-Cue-Pig, kas tulkojumā nozīmē – "bārs–alus–sabiedrība–cūka." BBQ Amerikā – tas ir šovs un hobijs, savdabīgs sporta veids. Šajā valstī pat ir speciāli BBQ meistari, kuri neko citu negatavo kā tikai un vienīgi BBQ. Šo īpašo hobiju amerikāņi ir pārvērtuši ienesīgā pasākumā – tiek rīkoti pat īpaši čempionāti, kuros uzvarētāja balvu fonds mēdz sasniegt 100 000$. Pats slavenākais čempionāts notiek Dienvidāfrikas stepē, netālu no Keiptaunas. Tas notiek katru gadu novembra mēnesī (DAR novembris ir pavasara mēnesis). Uz šo pasākumu sabrauc 200 000 cilvēku.

 

Amerikāņu BBQ meistari pie lietas ķeras pamatīgi un metodiski. Vispirms viņi lielu uzmanību velta gaļas izvēlei, tās šķirnei un no kurienes tā nākusi. Izmantota tiek gan cūkgaļa, gan liellopu gaļa, gan jēra gaļa, gan vistas gaļa. Kas attiecās uz vistām, tad BBQ paredzētā vista nedrīkst būt audzēta šaurā būrī, bet gan augušai brīvā vaļā. Gaļai obligāti jābūt treknai, citādāk tā ķersies zobos un nogurdinās žokļus. Droši vien, tieši tādēļ amerikāņu vidū vislielāko popularitāti ir iemantojusi jaunu sivēnu gaļa.

BBQ meistars–profesionālis ar termometru izmēra temperatūru dažādās sava BBQ katla vietās. Iegūtos datus viņš ieraksta speciālā tabulā. Tagad viņš precīzi zin cik malkas būs jāpiemet. Malka iepriekš tiek izžāvēta, lai izvairītos no bieziem, mitriem dūmiem, kuri uz gaļas atstāj sodrējus.

 

 

Tagad pats galvenais - jāizvēlas pareizais sāls daudzums, ar kuru apkaisīt gaļu tā, lai cepšanas procesā tas izveidotu garoziņu, kura mitrumu uztur gaļas iekšpusē. Tad meistars gaida kamēr sāls sasūksies ar sulu un pielips pie gaļas. Tikai pēc tam gaļa tiek apkaisīta (nevis ierīvēta) ar garšvielām. Amerikāņu variantā BBQ gaļa nekad netiek marinēta. Cepšanas procesā gaļu bieži apslaka ar ūdeni vai baltvīnu – kā nu kuram tīk.

 

 

Kas attiecas uz pašiem BBQ katliem, tad to izvēle var būt visdažādāka: sākot ar kompaktiem nelieliem katliem, kuri viegli ietilpst mašīnas bagāžniekā, līdz pat lielajiem daudzfunkcionālajiem katliem.

 

Tagad palūkosimies kas notiek pie mums. Šašliks ir vienīgais produkts sapulcējušās kompānijas ēdienkartē. Uz galda ir jābūt dažādiem dārzeņiem un zaļumiem, sieram, garšvielām un sausam vīnam. Šīs piedevas rosinās apetīti. Un atceries – nekādu lasi, ikrus, gaļas salātus vai vinegretu!

Kas attiecas uz stiprajiem spirtotajiem dzērieniem, tad pēc noteikumiem uz svētku galda nav vietas ne degvīnam, ne stiprinātajiem vīniem.

 

 

Jebkura šašlika gatavošana sākas ar gaļas izvēli. Mūsu platuma grādiem vispiemērotākais ir cūkas kakla daļas gabals. Karbonāde vai šķiņķis neder, jo liesa gaļa, cepot uz iesma, būs sausa. Tauki izdalīs nepieciešamo sulu, un gaļa mutē kusīs. Īpašiem gardēžiem var ieteikt cūku ribiņas, kuras tiek sadalītas pa pāriem.

 

 

Mūsdienās šašliks ir kļuvis tik populārs, ka tagad to droši var dēvēt par latviešu nacionālo ēdienu, un tas tiek gatavots no jebkuras gaļas. Jēra gaļa ir lieliska. Taču, lai gaļa būtu sulīga, vajag daudz filejas gabalu. Jēram obligāti ir jābūt jaunam. Šašliks no putnu gaļas – arī ir visai labs ēdiens. Var izmantot filejas gabaliņus, var arī veselu putnu sadalīt nelielos gabalos. Vēl viens padoms: ja gaļas lopa vecums izraisa šaubas, tad šašlikam vienkārši izmantojiet treknos gabalus. Loģika ir ļoti vienkārša. Speķis kūst ātri un piesūcina gaļu tāpat kā sula.

 

Katram gaļas veidam ir jāgatavo sava marināde. Marinādei vari izmantot rūgušpienu, kefīru, tomātu sulu, citronu, sīpolus, majonēzi, dažādas garšvielas, adžiku, gāzētu minerālūdeni . . .

Katram kulināram ir sava recepte, kura ir vairākas reizes pārbaudīta, novērtēta un atzīta par pašu labāko.