13 tradicionālas un netradicionālas marinādes

Sen jau vēsturē ir tie laiki, kad marinādei izmantoja tikai etiķi. Šajā rakstā pastāstīsim par dažām, mūsuprāt, ievērības cienīgām gaļas marinēšanas receptēm.

Uzmanību! Visas marinādes domātas apm. 1kg svaigas gaļas.

 

Krējuma marināde (gaļai, dārzeņiem un kartupeļiem)

Marinādei nepieciešams viens litrs skābā krējuma, 2 olu dzeltenumi, 2 ēd. k. sinepes, 2 ēd. k. etiķa, pēc vēlmes pievieno sāli un cukuru, melnos un sarkanos piparus. Visas sastāvdaļas samaisa līdz viendabīgai masai. Slēgtu trauku ar marinētu produktu liek uz 6 stundām vēsā vietā.

 

Klasiskā marināde (vistai, cūkgaļai, jēram)

Jāsagatavo glāze baltvīna, apmēram pusglāze eļļas, 1 burkāns, 2 ļoti lieli sīpoli, pāris lielas ķiploku daiviņas, 1/2 citrona, 1 pētersīļu buntīte, 2 lauru lapas, melnie pipari. Dārzeņus sagriež šķēlēs. Gaļu samaisa ar sagrieztiem dārzeņiem, pievieno lauru lapas, pētersīļus, piparus, svaigi spiestu citrona sulu un pievieno vīnu. Lai marināde ievelkas, atstāj to siltā vietā ne vairāk kā uz 3 stundām, aukstā – ne mazāk kā uz 8. Jo ilgāk gaļa marinējas, jo intensīvāka ir garša.

 

Karstā marināde (jebkurai gaļai)

Uzvāra 2 litrus ūdens. Tam pievieno 2 tējk. sāls, 2 lauru lapas, krustnagliņas, 3 sagrieztas pētersīļu saknes, 3 burkānus, 3 sīpolus, 6 ķiploka daiviņas un pusglāzi etiķa. Visu vāra vēl 5 minūtes, pēc tam nedaudz atdzesē. Marinādi pārlej gaļai, uzliek vāku un ietin, lai saglabātu aromātu. Marinē 2 stundas.

 

 

Medus marināde (visiem gaļas tipiem)
Pusglāzei šķidra medus (ja medus ir biezs, tad to izšķīdina karstā vīnā) pievieno 125 ml baltvīna, 60 ml augu eļļas, pēc garšas sojas mērci, 2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas un garšvielas pēc savas gaumes.

 

Vīna marināde (cūkgaļai un jēram)

Sagrieztu gaļu ierīvē ar sāli, pipariem. Marinādi gatavo no 0,5 litra vīna, eļļas (pāris ēdamkarotes) un ¼ glāzes etiķa. Gaļu pārlej ar šo marinādi, pievieno rīvētu citrona miziņu un cukuru. Marinē 3-4 stundas.

 

Kefīra marināde (cūkgaļai)

Cūkgaļu sagriež gabalos un liek traukā: gaļa, 5 sagriezti sīpoli, zaļumi (pētersīļi vai kinza). Visu pārlej ar 2l kefīra. Marinē ledusskapī 12 stundas (var turēt pat 24 stundas, ja vēlies piesātinātāku garšu).

 

Šašlika marināde (vistai)

Marinādei nepieciešams 5 ēd. k. sarkanvīna, 5 ēd.k. sojas mērces, 3 ēd.k. eļļas, 3 lielas ķiploka daiviņas.
Vistu sagriež lielos gabalos un aplej ar marinādi.  Marinē siltā vietā 2 stundas, aukstā – 4.

 

 

Dārzeņu marināde (šašlikam)

Marinādei 2 gl ūdens uzvāra, pievieno 1 sīpolu, 2-3 pētersīļu saknes, pusi selerijas saknes un vienu sagrieztu šķēlēs burkānu. Tad pievieno 2 gl etiķa, jebkuru garšaugu buntīti, 10 melno piparu graudiņus, 5 krustnagliņas, 1 tējk. cukura, nedaudz sāls. Marinādi mazliet atdzesē un pārlej gaļai. Izsmalcinātākai garšai marinādei var pievienot rīvētu ingveru.

 

Konjaka marināde (jēra gaļai)

 Gaļu sagriež palielos gabalos, pievieno 2 ēd.k. vīna etiķa, 1 sagrieztu šķēlītēs  citronu, 4 sagrieztus gredzenos sīpolus, 3 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, 50g konjaka, svaigi maltus melnos piparus un sāli pēc garšas un uzmanīgi apmaisa. Marinē ledusskapī 3 stundas.

 

Neparastā marināde (medījumam) 

Marinādei sajauc 0,5l etiķa, 2 ēd.k. sāls, 1 ēd.k. cukura, pievieno lauru lapas, krustnagliņas, 1 paciņu jau gatava garšvielu maisījuma šašlikam, sauju skābu ogu (piem. jāņogas). Marinādi vāra 8-10 min, tad izkāš un atdzesē. Marinē 24 stundas.

 

Vienkāršā marināde (vistai)

Marinādei var izmantot kvasu vai kefīru un smalki sagrieztu 1 sīpolu. Gaļu marinē vēsā vietā 12 stundas. Kvasu var atšķaidīt pusi uz pusi ar ūdeni, pievienojot tam šķidro medu.

 

Vārītā marināde (vistas gaļai)
Marinādei sagriež 1 sīpolu, 2-3 ķiploka daiviņas, 1 burkānu, sasmalcina pētersīļus vai selerijas, pievieno krustnagliņas, 12 melno piparu graudiņus, 6 lauru lapas, 1 tējk. malta kardamona. Tad pielej 1 glāzi etiķa un 2 glāzes ūdens. Uzliek uz plīts un vāra visu laiku maisot. Ar karstu marinādi aplej gaļu. Marinē ne mazāk kā 3 stundas.

 

Vīna marināde (forelei, lasim, storei)

Marinādei vajadzēs pusglāzi sausa baltvīna, 1 citronu, 2 sīpolus, melnos piparus, sāli. Zivs fileju sagriež palielos gabalos, pievieno citrona un sīpola šķēlītes, vīnu, pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.  Zivi iecilā marinādē un marinē 2,5 stundas vēsā vietā. Nekādā gadījumā nepievieno etiķi!