1. Pirms grila iekurināšanas parūpējieties par visiem nepieciešamajiem līdzekļiem uguns nodzēšanai : ūdens, ugunsdzēšamais aparāts, vilnas sega. Neatstājiet iekurinātu grilu bez uzraudzības. Grilu novietojiet aizvējā, pietiekami lielā attālumā no viegli uzliesmojošiem priekšmetiem uz cieta, līdzena un stabila pamata. Cepšanas laikā grilu nepārvietojiet. Uzraugiet, lai bērni atrastos drošā attālumā no grila. Grila iekurināšanai neizmantojiet viegli uzliesmojošus šķīdumus, piemēram, tādus kā benzīns. Gatavošanai izmantojiet speciālos grila piederumus ar gariem rokturiem.
2. Nekad gatavošanai uz grila neizmantojiet sālītu gaļu un sāļu desu. Sālīto produktu sastāvā ir nitrīta sāls, kurš cepšanas laikā uz grila var izdalīt veselībai bīstamo vielu nitrozamīnu. Tāpat uz grila nevajadzētu apcept žāvētus produktus. Uz grila gatavojiet tikai svaigus produktus, tie ir pasākuma veiksmes ķīla.
3. Gaļu, kuru jūs tikko izņēmāt no ledusskapja vai saldētavas, nedrīkst uzreiz grilēt. No sākuma tai ir ,,jāpierod,, pie apkārtējās vides temperatūras, lai izvairītos no tā saucamās svīšanas uz grila. Tas samazina karstumu, līdz ar to neļauj izveidoties kraukšķīgajai garoziņai.
4. Ja jūs gaļas grilēšanai izmantojiet koka iesmiņus, tad jau savlaicīgi iemērciet tos ūdenī – gaļa nepielips pie koka, un iesmiņi uz grila neaizdegsies.
5. Garšvielas grila marinādei vislabāk ir pievienot veselā veidā, vai rupji sagrieztas. Kaltētas garšvielas labāk izmantojiet kopā ar eļļām.
6. Sāls no gaļas izvelk mitrumu un padara to sausu. Vispareizāk ir sālīt uz grila jau izceptu gaļu. Marinādēm sāli vispār nevajadzētu pievienot, vai vismaz samazināt sāls daudzumu līdz minimumam.
7. Marinēšanas ilgums ir atkarīgs no produkta veida un lieluma, kā arī no gatavošanas paņēmiena. Gaļu, kas sagriezta plānās šķēlēs , pirms grilēšanas ir jāmarinē vairāk par 2 stundām.
8. Grilēšanai vispiemērotākie dārzeņi ir : kukurūzas vālītes, cukīnī, tomāti, paprika, baklažāni, kolrābji, brokoļi, ziedkāposti un selerijas. Lai pasniegtais ēdiens būtu skaists, uz iesma uzveriet dažādu dārzeņu gabalus, un apslakiet tos ar augu eļļu. Dārzeņus, kurus uz grila gatavojiet veselā veidā, arī ir jāapslaka ar eļļu, bet miziņā jāizveido nelieli iegriezumi, lai gatavošanas laikā dārzeņi nesasprēgātu.
9. Ja esat ieplānojuši uz grila pagatavot gan gaļu, gan zivis, tad gatavojiet šos produktus atsevišķi, vai sliktākajā gadījumā pietiekamā attālumā vienu no otra, lai gaļa nesaskartos ar zivīm.
10. Lai uz grila pagatavotā gaļa būtu sulīga, tā ir jācep ļoti lielā karstumā. Lai nepārdurtu garoziņu un neiztecinātu gaļas sulu, ieteicams gaļas apgriešanai izmantot speciālās grila standziņas nevis dakšu.
11. Ja jūs uz grila cepiet cīsiņus, tad ar dakšu izduriet pāris caurumiņus, lai cepšanas laikā tie nepārsprāgtu.
12. Ja uz oglēm ir parādījusies vienmērīga, pelēka pelnu kārta, tad grils ir pietiekami sakarsis, un jūs varat ķerties pie gatavošanas.
13. Ja cepšanai uz grila izmantojiet metāla restītes, pirms gatavošanas ieziediet tās ar augu eļļu, tas samazinās produktu pielipšanu pie tām.
14. Grilēšanas procesa laikā uzmaniet, lai tauki un gaļas sula nepilētu uz gailējošām oglēm. No tā varat izvairīties, ja gatavošanai izmantosiet liesu gaļu. Ja tomēr esat nolēmuši grilēt treknu gaļu vai citus treknus produktus, tad izmantojiet speciālo grilu. Uz karstajām oglēm pilošie tauki un sula, sadegot izdala kancerogēno vielu benzopirēnu, kurš ir arī izplūdes gāzu sastāvā. Benzopirēns veicina vēža šūnu attīstību. Šī veselībai kaitīgā viela kopā ar dūmiem ceļas uz augšu un nogulsnējas uz grila izvietotajiem produktiem. Pirms produktu izvietošanas uz grila, nepieciešams tos pilnībā notecināt. Varat gaļu pirms likšanas uz grila nosusināt ar papīra dvieli. Speciālās alumīnija grila panniņas, uz kurām satek tauki, gaļas sula un liekā marināde, arī ir lielisks risinājums šai problēmai.
15. Gaļas gatavības pakāpi pārbaudiet, saspiežot gaļu ar dakšu vai grila standziņām. Ja gaļa ir mīksta, tad tā vēl ir jēla. Ja gaļa ir atsperīga, tad tā ir pusgatava. Ja gaļa liekas cieta – tad tā ir gatava.
16. Pāri palikušo gaļas marinādi izmantojiet mērces pagatavošanai, bet dārzeņu marinādi izmantojiet salātu gatavošanai.