Biežākās kļūdas, gatavojot šašliku uz grila – no kā izvairīties, lai gaļa būtu sulīga un perfekta?

Šašliks ir klasika – vienkāršs, bet tajā pašā laikā izaicinošs ēdiens, kur kvalitāte ir atkarīga no neskaitāmām niansēm. Pat pieredzējuši grilētāji mēdz pieļaut kļūdas, kas sabojā gala rezultātu. Zemāk apkopojam raksturīgākās kļūdas, ko vērts izvairīties, lai tavs šašliks būtu sulīgs, maigs un garšas ziņā nevainojams.

 

Nepiemērota gaļas izvēle

Daudzi izvēlas pārāk liesu vai pārlieku treknu gaļu. Liesa gaļa var kļūt sausa un nebaudāma, kamēr trekna – sadegt un kļūt gumijota. Ideāli piemērota cūkgaļas šašlikam ir kakla karbonāde – tai ir optimāls tauku un muskuļu šķiedru balanss, kas piešķir sulīgumu un garšu.

 

Gaļas gabali pārāk mazi vai nevienāda izmēra

Nelielos gabalos sagriezti vai dažāda lieluma gabali grilējot izcepas nevienmērīgi – daļa jau sausa, kamēr citi vēl jēli. Ideālais šašlika gabals ir aptuveni valrieksta lielumā, vienādos kubos, lai tie arī ceptos vienmērīgi.

 

Pārāk skāba vai nepārdomāta marināde

Etiķis, citronu sula vai vīns lielos daudzumos pārāk ātri "sagatavo" gaļu – tā paliek gumijota. Tāpat arī majonēzes pārbagātība aizēno gaļas dabisko garšu. Labāk izmantot klasisku marinādi uz sīpolu, minerālūdens, garšvielu un nedaudz eļļas bāzes.

 

Nepietiekams marinēšanas laiks vai pārmērīga ilgstoša marinēšana

Šašlikam nav vajadzīgas 48 stundas marinādē – tad tas zaudē tekstūru un kļūst "mīksts kā biezenis". Ideālais šašlika marinēšanās laiks: 6–12 stundas, atkarībā no gaļas veida.

 

Nepareiza ogļu temperatūra

Pārāk karstās oglēs gaļa sadeg no ārpuses, bet paliek jēla vidū. Pārāk vājas ogles – tā paliek pelēka un bez īpašās garoziņas, kuru vienmēr pieprasa ēdāji.

Ogles ir gatavas, kad tās klātas ar pelnu kārtiņu, bez redzamiem liesmu uzliesmojumiem. Mēdz teikt "Sirmas ogles".

 

Pārāk bieža gaļas maisīšana vai spiešana

Grilējot iesmi nav jākustina ik pēc 30 sekundēm – tas traucē veidoties karamēlizētajai garoziņai. Tāpat nav ieteicams spiest vai durstīt šašliku ar dakšu – iztek sulas, un gaļa atkal var kļūt sausa.

 

Gatavošana uz atklātas liesmas

Šašliks nav jādedzina, bet jācep. Liesmas veidojas, kad tauki pil uz karstām oglēm – tas piešķir deguma piegaršu šašlikam. Svarīgi ir kontrolēt karstumu un vajadzības gadījumā uzbērt oglēm sāli vai uzlikt grilam vāku.